Arz’dan sonra Lohan ile e-ticaret’te

Arz Danışmanlık şirketinin kurucusu Arzu Güceğlioğlu, yıllardır verdiği girişimcilik eğitimlerinin ardından kendisi de son yılların gözdesi e-ticaret alanında yeni bir girişimde bulundu.

www.lohan.com.tr ile Kilis ve Gaziantep’in Cevizli bölgesine özgü zeytin, zeytinyağı, incir, zahter gibi doğal ürünlerini internetten satışa sunan Güceğlioğlu, öncelikli hedefinin bölgeye has ürünleri tanıtmak ve markalaşmak olduğunu söyledi. Lohan’ın meşhur incir ve cevizinden esinlenerek Lohan markasıyla üretim yaptıklarını dile getiren Güceğlioğlu, çok kaliteli ve lezzetli olmasına rağmen bölge ürünlerinin yeteri kadar tanınmadığının altını çizdi. Güceğlioğlu bölgede yetişen ürünleri önce Türkiye, daha sonrada dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.

Lohan Doğal Ürünleri Kurucusu Arzu Güceğlioğlu, Lohan markasının kuruluş süreci ve girişimcilik öyküsünü BOSS Dergisi okurları için anlattı.

Bugüne kadar zannediyorum belki binlerce kişiye girişimcilik eğitimi verdiniz ve en nihayetinde siz de yeni bir marka ile yeni bir girişimde bulundunuz? Bize biraz bu süreci anlatır mısınız?

Dediğiniz gibi 2011 yılından 2018 yılına kadar yaklaşık 3500 kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Eğitimlerde de hep bizden yeni fikirler soruluyordu. Benim de yeni bir alana yatırım yapıp yapmayacağımı merak ediyorlardı. Kilis’te ailemize ait zeytin bahçemizden 2014 yılında ilk defa kendi mahsulümüz olan 4 teneke zeytinyağı geldi. Çocukluktan aklımda kalan zeytinyağının ağır kokusundan dolayı, yiyemeyiz herhalde diye düşündüm. Tadının çok güzel olduğunu söylediler. Tadına baktık ki harika bir lezzet. Ağır koku falan hiçbir şey yok. Aksine kokusu çok güzel.

Yemeklerde, salatalarda ve kahvaltıda kendi zeytinyağımızı kullanmaya başladık. Yine o yaz bize Şahinbey Cevizli Köyünden, Lohan taze incir geldi. Yöresel adıyla “Lohan Hayiri” geldi. Bal gibi, iri ve altın sarısı renginde, sulu değil, içi dolgun, kabuğu ince bir incir. Çok hoşuma gitti. Bizim Lohan’da da küçük bir arazimiz var. Tabii Lohan’ın adı değişmiş ve şimdi Cevizli Beldesi olmuş. Çevremden de hep Lohan’ın hayiri meşhur, cevizi meşhur, bu bölge çok güzel diye anlatılıyor. İncirini Cevizini zahterini yedim, denedim ve hoşuma gitti. Önce ofisime kuru incir getirttim, iki yıl boyunca müşterilerime ikram ettim. Tadan herkes çok beğendi. Lohan ismi de çok özel bir isim aslında, ben tarihi mirasa değer veriyorum. Bu bölgedeki incirin türüne “Lohani” deniliyormuş ve Lohan ismi de oradan gelmiş. Ayrıca Lohan ismini araştırırken yabancı dilde, Budizm’de Nirvana’ya yükselmek anlamına geldiğini öğrendim.

Üretimlerinizde öncelikleriniz nelerdir?

Atalarımızın, dedelerimizin, nenelerimizin tükettiği doğal ürünleri insanlarımızla buluşturmak istiyoruz. Dedelerimizin yediği incirde buydu, şu an bizim e-ticaret ile sunduğumuz incirde bu. Biz mümkün olduğunca işlem görmemiş, kimyasal madde kullanılmamış ürünler satmak istiyoruz. Zeytinyağı son teknoloji, iki fazlı sistemle hazırlanıyor, zeytin meyvesinin suyu sıkılıyor ve şişelere dolduruluyor. Zeytinyağı üretiminde de hiçbir şekilde kimyasal katkı maddesi kullanılmıyor.

Sofralık siyah zeytini hiçbir kimyasal işleme tabi tutmadık. Önümüzdeki yıl taş kırma yeşil zeytini üretimlerimize eklemek istiyoruz. Zahterimizi de yine bu bölgeden topladık, salamura zahter olarak cam kavanozlarda müşterilerimize sunuyoruz. Ürünlerimizin doğal ve sağlıklı üretimler olması bizim için büyük önem taşıyor.

Önümüzdeki yıl erken hasat sızma zeytinyağı yapacağız. Zeytin yeşil renkte iken toplanıp, soğuk sıkım işlemine tabi tutarak zeytinin meyve suyunu şişeleyeceğiz.

Tadı meyvemsi, aroması baskın ve kokusu tazedir. Bolca klorofil içerir, antioksidan özelliği en üst seviyededir.

Ürünleriniz arasında neler var?

Zeytinyağı, incir, zahter, siyah zeytin ve cevizimiz var. Bunlara gelecek sene yeşil zeytin, zeytin çayı, sabun gibi ürünleri eklemek istiyoruz. Lohan markası adı altında 5 gıda alanında tescil aldık. Yaklaşık 2 yıl boyunca daha çok marka tanıtımı yapacağız. Önce markalaşmamız, tattırmamız ve güven sağlamamız gerekiyor.

Bu topraklarda ceviz ve inciri lezzetli kılan unsurlar nelerdir?

Kızılyazı mevkiindeki toprağın kızıl toprak olması ve 15-20 cm altında kireçli toprağın çıkması, Temmuz Ağustos ayında bile toprağın serin olmasını sağlıyor. Bu da incir ve cevizin sıcakta yanmadan olgunlaşmasını sağlıyor. Zeytin ve zeytinyağında Kilis’in toprağı ve kendine has iklimi, zeytinin yağını ve tadını artırıyor.

E-ticaret ile başlamaya nasıl karar verdiniz?

Hedef kitlemizde özellikle sağlığına önem gösteren insanlar var. Biz marketlerde satış yapmak değil, internet kanalıyla sağlığına, doğal beslenmeye önem veren kişilerin evlerine, işyerlerine ürünlerimizi göndermek ve onlara ulaşmak istiyoruz. .Biz organik olan özel ürünler yapıyoruz.

Neden internet? Teknolojiyi kullanmayı seviyorum, kendimde ev tekstil, giyim, kozmetik gibi alışverişlerimin çoğunu internetten yapıyorum. Derslerimde de anlatıyorum. Türkiye’de tekstil alanında alışverişlerin yüzde 50’si internet kanalından yapılıyor. Gıda da bu böyle. İnternetten gıda alışverişi de hızla artıyor. E-ticaret, sosyal medya artık çok önemli. Dünya globalleşti, benim hedef kitlem sadece Gaziantep değil, öncelikle Türkiye, daha sonra yurtdışı.

Zeytinyağı, incir denince hep Ege bölgesi akla geliyor…

Aydın inciriyle tanınmış ve rekoltesi orada çok yüksek. Kilis ve Gaziantep Şahinbey yöresinin ürünlerinin kendine özel eşsiz bir lezzeti var. Gaziantep bölgesinde binlerce zeytin ağacımız var. Kilis’e özel Kilis yağlık zeytin ağaçlarımız var. En küçüğü 40 yaşında ağaçlar bunlar. Osmanlı dönemlerinden bugüne yaşayan hayat ağaçları. Zeytinin, zeytinyağının değeri her geçen gün artıyor. Çiftçimiz boş arazilere yetiştirmesi kolay olan Gemlik türü zeytin fidanları da dikiyor.

Gaziantep’in en büyük eksiği markalaşmaması, fason üretim yapması. Geçen sene Ege’de zeytinyağı rekoltesi düşük olduğu için Ege’den tüccarlar gelip bölgemizden teneke teneke zeytinyağı alıp orada kendi markaları altında sattılar.

Zeytinyağımız soğuk sıkım sızma zeytinyağı, zeytinyağımızın serbest asidik derecesi yüzde 0,3-0,5 arasında yer alıyor. Bu değerleri yakalamak için de toplanan zeytinin gün içinde sıkımhaneye gelmesi ve toplanırken ağaç altına dökülenlerle ağaçtan toplananların birbirine karışmaması gerekiyor.

Kavak ağacının sağlığa en uygun ağaç olduğunu öğrendik ve bölgemize has ipekli kutnu kumaşından özel hazırlanmış kurdele ile süslenmiş üç farklı boyda incir kutusu hazırladık. Zeytinyağımızı da 250 ml ve 500 ml cam şişelerde sunuyoruz.

Hedefte tesisleşmek var

Paketleme, şişeleme, etiketleme gibi tüm ünitelerin bir arada yer aldığı bir tesis kurmak istiyoruz. Kırsal kalkınma projeleriyle büyütmek, Lohan markasını yurtiçi ve yurtdışında tanıtmak istiyoruz.

21 Tem 2018 - 08:05 -

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.