Çocuklarda obezitenin nedeni ne?

Günümüz sağlık sorunlarının başında gelen obezitenin çocuklarda görülmesinin en önemli nedeni olarak abur cubur ve fast-food gıdalar gösterildi.

Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık, Sosyal Haklar Derneği Gıda Çalışma Grubu kapsamında ‘Çocukluk Çağı Obezite Raporu’nu yayımladı.

Şık’ın hazırladığı raporda obezite, günümüzdeki ‘en önemli halk sağlığı sorunu’ olarak tanımlandı. Raporda, obezite sorununun odak noktasına çocuklar yerleştirilerek abur cubur ve fast food tarzı gıdalara yakından bakıldı.

Ayrıca obezitenin nedenlerinden birinin çocukların hak ve hürriyetlerine yönelik ihlaller ve ihmaller olduğunu göstermek amaçlandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün obezitenin küresel bir salgına dönüştüğünü belirten rapor ve Türkiye’deki duruma dair de tespitler içeriyor.

En önemli faktör abur cubur

Obezitenin şeker içeriği yüksek abur cubur olarak nitelenen yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesi ile yakından ilgili bir problem olduğunu vurgulayan raporda, çocukların severek tükettiği “abur cubur” olarak nitelendirilen yiyeceklerin çocuklarda obezite sorununa yol açan en önemli faktörlerden biri olduğunun altı çizildi.

Çocuk sağlığının kamusal bir sorumluluk olduğu belirten rapor aynı zamanda kamusal önlemler ve uygulamalarla düzenlenme yapılmasının önemini vurguluyor.

Obezitenin nedenleri arasında aşırı yemek ve hareketsizliği gösteren gıda mühendisi Şık da sunduğu raporuna ilişkin “Obezite bireylerin fazla yemesi ve az hareket etmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunu olarak görülmemelidir.

Bu çok yetersiz bir bakış açısıdır. Obezite kamu ve çevre sağlığını önemsemeyen, tüketimi artırmayı iktisadi büyümenin odak noktasına koyan piyasa ekonomisinin ve sorunun gerçek nedenlerini teşhis etmekten ve doğru önlemler almaktan uzak kamu politikalarının bir sonucudur.

Endüstriyel gıda üretimi kapasitesinin büyüklüğü ve işlenmiş gıdaların pazarlanması tekniklerinin dünya genelindeki olağanüstü “başarısı” ve yaygınlığı obezitenin ilk bakışta fark edilmeyen veya daha derinde yer alan köklü nedenlerinden biridir.

Daha somut bir dille obezite, gıda üretimi, mutfak ve beslenme kültürü üzerine binlerce yıl içinde oluşturulmuş deneyim ve geleneklerin ucuz, besin içeriği boş, aşırı şekerli ve yağlı, ıvır zıvır çeşitli gıdaların istilasına uğramasının bir sonucudur.

Bu gıdaların en büyük alıcı kitlesini ise çocuklar oluşturmaktadır” dedi.

Obezitenin, çocukların kendilerini frenleyerek çözebileceği bir sorun olmadığının altını çizen rapor, onları bu gıdalardan uzak tutmanın önemini vurguluyor.

Ayrıca obez çocuklarda ortaya çıkan psikolojik sorunların, bu çocukların ileri yaşlarda bile uyum sorunları ve özgüven eksikliği yaşamalarına neden olabildiğini gösteriyor.

18 Eki 2017 - 15:29 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.