Fuar standı onlardan sorulur

Anadolu’nun en çok fuar düzenleyen şehirleri arasında başı çeken Gaziantep’te, firmalara fuar standı hazırlayan bir firma da var.

Endüstri Mühendisi Eren Göncü ve İç Mimar Soner Özsöyler tarafından kurulan Arı Tasarım, firmalara Türkiye’nin neresinde fuar olursa olsun, profesyonel olarak hizmet veriyor.

Arı Tasarım’ı yaklaşık 1 yıl önce kuran ve başarılı bir şekilde yoluna devam eden genç girişimciler Eren Göncü ve Soner Özsöyler, firmaları fuarlarda daha iyi tanıtmak ve büyütmek için çalıştıklarını belirterek “Hedefimiz sektörümüzde marka olmak” mesajını verdiler.

YOLLARINIZ NASIL KEŞİŞTİ, BİRLİKTE İŞ YAPMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?

Eren Göncü “Biz liseden beri iyi arkadaştık ve üniversiteyi de aynı şehirde okuduk. Üniversite eğitimi sırasında da birlikte iş yapabileceğimizi konuşuyorduk. Okul bitince ikimizin de başka iş deneyimleri oldu ama birlikte iş yapma fikrinden hiç vazgeçmedik. Soner’in tasarımları çok iyi, ben de pazar anlamında iyi olduğumu düşünüyorum. Babamın mesleği gereği zaten çocukluğumdan beri fuarlarla iç içe olmuştum. Bu şekilde projemizi hayata geçirdik.

BAŞLARKEN TEREDDÜTLERİNİZ OLDU MU?

Soner Özsöyler “Gaziantep’te mimarlık ofisleri genellikle projelere yöneliyor. İstanbul’da bu tür şirketler var ama Gaziantep’te fuar standı ve dekorasyonu yapan, firmaların bu tarz taleplerini karşılayan sanırım tek firmayız. Burada tasarım odaklı çalışarak, firmaların bizden talep ve isteklerini karşılamaya çalışıyoruz. Açıkçası başlamamız gerekiyordu.

BAŞLARKEN GÜÇLÜK YAŞADINIZ MI?

E.G. Biz bu sektöre girdiğimizde bir hayli güçlük yaşadık. Firmaları ziyaret ederek, böyle bir tasarım ofisi açtığımızı söylediğimizde, işimizin kolay olmadığını anlıyorduk. Çünkü gelenekleri değiştirmek bazen kolay olmuyor. Ancak aradan geçen süre içerisinde bir hayli mesafe aldık.

FUARA KATILACAK OLAN FİRMALAR, SİZİ NEDEN TERCİH ETMELİ, SİZİN FARKINIZ NE?

S.Ö. Tek tip stand yapmak elbette kolay. Ama biz örneğin bir ayakkabı firmasına başka, halı firmasına başka tür bir stand kuruyoruz. Sonuçta fuarlar, firmanın vizyonunu ortaya koyuyor. Kurduğumuz stand, firmanın yaptığı işi en iyi şekilde anlatabilmeli. Buna dikkat ediyoruz.

BU DEĞİŞİMİ YAŞAYAN FİRMALARDAN NE GİBİ TEPKİLER ALIYORSUNUZ?

E.G. Kendimizi en başta yeterince ifade etmeye çalışıyoruz ama standı teslim ettiğimizde çok mutlu olduklarını görebiliyoruz. Standın içine girdiklerinde heyecan duyduklarını, güzel bağlantılar yapabileceklerine inandıklarını hissediyorlar. Sonuçta firmalarda fuara tanıtım için gidiyorlar. Onların mutlu olması, elbette bizimde ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor.

S.Ö. Mesela, biz çok çarpıcı tonlarda renkler kullanabiliyoruz. Bizim yaratıcılığımız, müşteri de tıkanabiliyor. Müşteriyi başlarda ikna etmek zor olsa da, proje ortaya çıktığında güzel tepkiler alıyoruz. Elbette her firmanın kendine özgü bir stand biçimi var, bunlara da dikkat ediyoruz. Örneğin ayakkabı fuarında firma içerinin gözükmesini istemezken, plastik fuarındaki firma “bana çok açık ve çok ferah, gören herkesin görüp girebileceği bir stand yap” diyebiliyor.

GAZİANTEP’TE HER YIL ÇOK SAYIDA FUAR DÜZENLENİYOR VE SON DERECE ŞIK TASARIMLI STANDLAR GÖREBİLİYORUZ. SİZDEN ÖNCE NASIL YÜRÜYORDU BU İŞ?

E.G. Gaziantep’te bir fuar kültürü yerleşti. İstanbul’da bir çok firma bu hizmeti verdiği için, Gaziantep’e kadar gelerek stand kurabiliyordu. Halen de gelen var, onlardan şikayet etmiyoruz, çünkü biz tek başına tüm fuarın ihtiyacını zaten karşılayamayız. Ancak biz kurulduktan sonra Gaziantep’te bir çok firma bizimle çalışmaya başladı. Firmalara ekonomik olarak da avantaj sağladık.

S.Ö. Sadece Gaziantep’teki fuarlara stand yapmakla kalmıyoruz. Bizim firmalarımız her yıl Türkiye’nin ve dünyanın bir çok şehrinde fuarlara ve tanıtım organizasyonlarına katılıyor. Firmalarımıza katıldıkları her şehirde stand kuruyoruz. Talep olursa, dünyanın her tarafında, bu standları kurma imkanımız var.

GAZİANTEP’TE EN ÇOK HANGİ FUARLARA İLGİ VAR, BU KONUDAKİ GÖZLEMLERİNİZ NELER?

E.G. Aslında sektörleri ayrı ayrı değerlendirmek doğru değil. Mesela şu sıralar Ayakkabı Fuarı var ve bu fuar şehrimizin en prestijli fuarlarındandır. Plastik Fuarı, Çevre Fuarı, Makine Fuarı hepsi de ilgi çekici fuarlar. Halı sektöründe Gaziantep çok iyi durumda ve bu fuarlar da aynı şekilde çok önemli. Yani her sektörün kendine özgü bir kitlesi oluşmuş durumda. Ziyaretçi sayılarına bakıldığında da bu fuarların ne kadar önemli olduğunu hemen anlarsınız.

İŞİNİZ GEREĞİ BİR ÇOK ŞEHİRDE FUARLARI GEZİYORSUNUZ. GAZİANTEP’TE FUARCILIĞIN GELDİĞİ NOKTAYI NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

S.Ö. Yıllar önce kurulmuş bir Fuar Merkezi vardı ve bu şehirde bir fuar kültürünün temellerinin yıllar önce atıldığını gösteriyor. Tabiki o dönem bu şekilde modern tasarımlarla kurulan standlar yoktu belki ama çadırlara kurulan fuarlar vardı. Geldiğimiz nokta da Gaziantep yine çok şanslı. Anadolu’nun bir çok ilinde olmayan fuarlar Gaziantep’te var. Ayakkabı Fuarı’mız, Halı Fuarı’mız Türkiye’deki en prestijli fuarların içerisinde yer alıyor. Gazi şehrimize “fuarlar şehri” diyebiliriz.

E.G. Elbette bu noktaya gelmemizde Gaziantep Sanayi Odası’nın ve Akort Fuarcılık’ın çok büyük emek ve katkıları oldu. Zaten bu sayede çok büyük bir fuar sektörü oluştu. Onların açtığı yolda sayesinde bizim gibi şirketlere ihtiyaç doğdu. Bunu da göz ardı edemeyiz. Fuarlar sadece firmalara katkı sağlamakla kalmıyor, elektrikci, sıhhi tesisatcı, marangoz, demirci, parkecisine kadar her esnafa iş kapısı açılıyor. Meseleye bu yönüyle de bakmak gerek.

ARI TASARIM OLARAK BAŞKA HANGİ KONULARDA HİZMET VERİYORSUNUZ?

S.Ö. Tasarımda kendimize çok güvenen bir ofisiz. Firmalara tasarım anlamında her türlü hizmeti verebilmekteyiz. Yıldızlı otellere tasarım yapıyoruz. Kurumsal kimlik çalışması yapıyoruz. Evini yaptırmak isteyenlere sadece çizim veya dilediği takdirde uygulamasını da yaparak hizmet veriyoruz. Ben tasarımcıyım, Eren bey fuarcılıkta iyi. Tasarıma birimiz iç mimar, diğerimiz mühendis gözüyle bakıyoruz. Fikir çatışmaları yapabiliyoruz. İkimiz enerjimizi birleştirdiğimizde, organizasyon ve tasarım anlamında ortaya çok güzel projeler çıkıyor. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Amacımız büyük olan firmalarımızı daha da büyütmek. Marka şehir Gaziantep’te bizde kendi branşımızda temsil ettiğimiz firmalarla beraber markalaşmak. Yaptığımız her işin hakkını vererek uzun vadede dünya çapında iyi bir marka olmak.

10 Mar 2018 - 08:30 -

Mahreç  Hüseyin Küpeli


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.