Coşku başlıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenecek olan Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali bugün başlıyor. 3 gün sürecek olan festivalde birbirinden renkli etkinlikler var.

Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali etkinlikleri kapsamında kardeş şehir belediye başkanları da katılacak. Ayrıca festival kapsamında ABD'nin Brooklyn ve Belarus'un Başkenti Minsk şehirleri ile de kardeş şehir protokolü bugüngünü saat 11.30’da Belediye Meclis Salonu’nda imzalanacak.

Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali, Demokrasi Meydanı’nda bugün saat 17.00’de kortej yürüyüşüyle başlayacak. Festival açılışında, Festival Park’ta sanatçılar, MISS Turkey güzelleri ve belediye başkanları meşale yakacak. 20-22 Eylül tarihlerinde Gaziantep’te düzenlenecek olan Uluslararası Gastronomi Festivali (GastroAntep) kentin mutfağını dünya ülkelerine tanıtacak.

Geçmiş tarihin verdiği birikimini güneş ve toprak ile harmanlayıp zengin bir mutfak ortaya çıkaran Gaziantep, şimdi bu zenginliğini uluslararası arenaya taşımayı hedefliyor. 40 ülkeden 41 şefin katılımıyla gerçekleşecek olan festivalde; Antepfıstığı ve biber hasadı da yapılacak. Katılımcıların dolu dolu 3 gün geçireceği festival kortej yürüyüşü ile başlayacak. Folklor gösterileri, konserler, yemek yarışmaları, konser ve yöresel ürün standlarının yapılacağı festivalde; Gaziantep’in tüm lezzetleri konuklara tattırılacak.

Lezzetler sokağında katılımcılara beyran, kelle paça, kebap, ciğer, mercimekli köfte, nohut dürümü, içli köfte, dolma, yuvarlama, katmer, baklava, kadayıf, zerda sütlaç, lokma, kıvırma tatlı gibi ürünler sunulacak. Bir yandan kentin gastronomisi katılımcılara tanıtılırken diğer yandan da şehirde üretilen el sanatları ürünleri de görücüye çıkacak. Çini, seramik, çömlek, keçe, tahta baskı, tahta kaşık, ahşap, sıcak cam sanatı, nazar boncuğu, bıçak yapımı, örgü, yemeni, sedef ve bakır gibi el sanatları da sergilenecek.

Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı restoran şeflerinin yanı sıra UNESCO ve Kardeş Şehirler’den temsilciler, sanatçılar, yerli ve yabancı basın mensupları, akademisyenler ve dünyanın dört bir yanından lezzet ustaları GastroAntep Festivali’nde yer alacak.

GASTURDER ile ‘Çocuk Yemek Yarışmalarının yapılacağı festivalde, GASMEK ile de yetişkinler fıstık bilgi yarışması, yemek yarışması en iyi fıstık bahçesi yarışması, fotomaraton yarışmaları yapılacak. “Mutfakta Sıfır Atık” atölyesi, “Kağıttan Sebze ve Çiçek Buketleri atölyesi, “Baklava da yerim, spor da yaparım” sohbetleri yapılacak.

Gökmen Sözen’in moderatörlüğünde ‘Türkiye’de ve Dünya’da Gaziantep Gastronomisinin Yeri ve Önemi’, Ahmet Ümit moderatörlüğünde ‘Gaziantep’in Gastronomi Elçileri’, Vedat Başaran’ın moderatörlüğünde ise ‘Gaziantep’in Simge Mekanları’ konulu söyleşiler gerçekleştirilecek.

20 Eylül Perşembe günü Ruhnevaz Müzik Topluluğu’nun vereceği konser ile açılışı yapılacak olan festivalde ayrıca Kenan Doğulu, Adnan Orhan ve İhsan Güvenç gibi sanatçılar da konser verecek.

Türkiye’nin ünlü yıldız şeflerinden Arda Türkmen, Cüneyt Asan, Ömür Akkor’un da yer alacağı festivale dünyaca ünlü yemek şefleri de katılacak.

YILDIZ ŞEFLERLE WORKSHOP SUNUMLARI

Uluslararası Barbekü Şefi Andre Lima De Luca, dünyaca ünlü İspanyol Pasta Şefi Christian Escriba, Fransız, İtalyan ve İspanyol mutfağından esinlendiği teknikler ile geleneksel İskandinav Mutfağı’nı buluşturan Şef Jonathan Bernsten, Juan Bravo fonda ilustrada, Segovia’nın Şefi olan Ruben Arnanz, Forbes Dergisi tarafından “30 yaş altında en çok ilham veren 30 Avrupalı arasında gösterilen Pasta Şefi Andrea Dopico, 2002 yılında Congress The Best of Gastronomy çerçevesinde San Sebastian’da düzenlenen, Mantarlı Pinchos ve Tapas Ulusal Yarışması’nda 1.’lik ödülü kazanan Ignacio Echapresto gibi dünyaca ünlü şefler GastroAntep Festivali ’ne katılacaklar.

FESTİVAL BOYUNCA ASIRLIK LEZZETLER TADILACAK

Yöresel lezzetlerin festival boyunca tadılacağı ve yerel üreticilerin coğrafi işaretli ürünlerle hazırladığı imza tatların tanıtılacağı Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali , yeme içme sektörünün ileri gelenleri tarafından geniş bir platformda yeniden yorumlanacak. Gaziantep’le özdeşleşen fıstıklı baklava, katmer, Antep Beyranı, Firik pilavı, dolma, envai çeşit kebap çeşidi ve coğrafi işaretli ürünlerin Michelin yıldızlı dünyaca ünlü şeflerce tadılarak dünya mutfakları arasındaki yerini daha da sağlamlaştıracak.

20 Eyl 2018 - 07:55 - Gaziantep Haber

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.