Tam 100 yıldır toprak altında

Şahinbey Belediyesi tarafından restorasyonu yürütülen yapılan Mecidi’ye Han da Kurtuluş Savaşı’nda atılmış olan patlamamış top mermisi bulundu.

Gaziantep’in en eski hanlarından birisi olan ve Kurtuluş Savaşı’na tanıklık etmiş olan Mecidiye Han’ın restorasyon çalışmaları sırasında patlamamış top mermisi bulundu.

Kurtuluş Savaşı’nda destansı bir mücadele ortaya koyan Gaziantep 6.317 şehit vermiş ve düşmana karşı büyük bir zafer kazanmıştı. O dönemki çetin mücadele de düşman kuvvetleri tarafından Gaziantep’e atılan 60.000 top mermisinden birisi Mecidiye Han’da ortaya çıkartıldı.

60.000 TOP MERMİSİNE DİRENEN ŞEHİR

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, 65 cm büyüklüğünde patlamamış top mermisi bulunduğunu belirterek, “Mecidiye Han 1725 yılında yapılmış bir handır. Burası yaklaşık 20 yıldır otopark olarak kullanıyordu. Şahinbey belediyesi olarak burayı satın alıp restorasyonunu yapıyoruz. Gaziantep’in kurtuluş mücadelesine tanıklık etmiş olan Mecidiye Han’da Kurtuluş Savaşı’nda atılmış olan patlamamış top mermisi bulundu. Gaziantep kadim bir şehir, özellikle Kurtuluş Savaşı’nda kent İngilizler ve Fransızlar tarafından muhasara altındayken Gaziantep’e yaklaşık 60 bin top mermisi atılmış. Gerek Milli Mücadele Müzemizin restorasyonunda gerekse buranın restorasyonu yapılırken top mermileri çıkıyor. 65 cm boyunda yaklaşık 17 cm çapında bir top mermisi bulduk. Bomba imha uzmanlarını da çağırdık bunları inceleyecekler; eğer barutu boşaltılabilirse boşaltıp, müzemizde sergileyeceğiz. Ancak fotoğraflardan baktıkları ilk intiba bunun patlama riski olduğu yönünde, bunun çok tehlikeli olduğunu beyan ettiler. Onları da davet ettik, eğer kurtarabilirsek kurtaracağız, kurtaramazsak imha edilecek” dedi.

SAHAFLAR ÇARŞISI OLACAK

Başkan Mehmet Tahmazoğlu, Mecidiye Han’ın restorasyonunu tamamladıktan sonra Gazianteplilerin hizmetine sunacaklarını belirterek “Mecidiye Han, 1725 yılında yapılmış ve eski ismi yeni han anlamına gelen Cedid Han olarak anılmış daha sonra Sultan Abdulmecit Han döneminde burası restore edildiği için adı Mecidiye Han olarak değiştirilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Burası önemli bir han, iki katlı ama üst katı yıkılmış; araya betonarmeler atılarak, çok müdahaleler olmuş. 820 metre kare iç avlusu olan hanın 24 dükkanı, 34 hücresi bulunmakta. Şimdi bu hanı eski haline getirmek için restorasyona aldık Yıl sonuna kadar restore edip, burayı Sahaflar Çarşısına dönüştüreceğiz. Alt katlarda dükkanlar olacak, avlusunda da çay kahve içilecek, kitaplar okunacak. Üst katta kütüphane yapacağız, konferans salonu gibi bir salon yaparak, her hafta bir yazar getirmek suretiyle söyleşi ve imza günleri düzenleyeceğiz. Ayrıca Gaziantep’in sulu yemeklerinden bir restoranımız olacak. Kebap hariç, Gaziantep’e has sulu yemekler olacak; o yemeklerin devamını da burada sağlayacağız. Buraya gelen insanlar hem maddi hem de manevi olarak karınlarını doyurmuş olacaklar” dedi.

Şehitler Caddesindeki Mecidiye Hanı'nda yapılan çalışmalar sırasında toprağa gömülü halde bulunan yaklaşık 65 santimetre uzunluğunda top mermisi uzman ekipler tarafından kontrol edildi. Yapılan kontrolün ardından polis ekipleri mermiyi bulunduğu yerden kontrollü şekilde alarak imha etmek üzere götürdü.

09 Mar 2018 - 14:36 - Kültür & Sanat

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.