Güneş çarpmasına dikkat!

Özel Gaziantep Anka Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfi Yılmaz,hava sıcaklıklarının artış gösterdiği son günlerde güneş çarpmasına dikkat çekti.

Özel Gaziantep Anka Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfi Yılmaz, hava sıcaklıklarının artmasıyla baş gösteren, yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, aşırı yorgunluk, bitkinlik gibi belirtilerle ortaya çıkan ve zamanında müdahale edilmezse ölümle sonuçlanma riski olan güneş çarpması ile ilgili uyardı.

“Bulantı ve baş dönmesi güneş çarpması belirtisi”

Özel Gaziantep Anka Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfi Yılmaz, yaz aylarında sıklıkla rastlanan güneş çarpması vealınacak koruyucu önlemler ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulması sonucu ortaya çıkmaktadır. Yüksek sıcaklığa maruz kalan herhangi biri güneş çarpması riski altındadır.Fakatçocuklar,yaşlılar, kronik kalp-damar hastalığı, hipertansiyon, ritim bozukluğu olanlar daha dayanıksız oldukları için güneş çarpmasından daha çok etkilenmektedir. Güneş çarpması, hafife alınmaması gereken çok ciddi bir sorundur. Havanın sıcaklığı kadar yüksek nem oranı da bu riski artırmaktadır.Vücudun kendi ısısını ayarlama mekanizması bozulduğu için ateşin 40-41 derecelere kadar yükselmesi güneş çarpmasının en önemli belirtisidir. Bunun yanı sıra bulantı, tansiyon düşmesi, baş ağrısı ve baş dönmesi, çarpıntı, kas krampları, şuur bulanıklığı, uykuya eğilim,kuru-sıcak-ağrılı cilt güneş çarpması belirtileridir. “

“İlk müdahale önemli”

Güneş çarpmasınınacil tedavi gerektiren tehlikeli bir durum olduğunu ve ilk müdahalenin önemli olduğunu dile getiren Dr. Yılmaz, “Güneş çarpmasına maruz kalan kişi hemen serin olan bir ortama alınmalı, üzerinde sıkı giysiler varsa çıkarılmalı, kol ve bacaklara masaj yapmalı,ılık suyla banyo yaptırılmalı veya vücut ısısını düşürmekiçin başına göğsüne,boynuna ve koltuk altlarına soğuk su ile kompres yapılmalı, kişinin bilinci açıksa bol su ya da tuzlu ayran verilmeli. Güneş çarpmasına maruz kalan kişinin şuurunda bulanma ve görmesinde zorlanma gibi durumlar mevcutsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır. Çünkü güneş çarpması tedavi edilmezse komaya, kalıcı nörolojik sorunlara, hatta ölüme dek varan sonuçlara yol açabilir. “ dedi

"Çok sıcak havalarda gerekmedikçe dışarıya çıkmayın”

Sıcak havalarda tedbir alınarak güneş çarpmalarının önüne geçilebileceğini belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfi Yılmaz, "Özellikle 40 dereceyi aşan sıcak havalarda, 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması çok önemlidir. Terletmeyecek, açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.İmkan varsa sık sık duş alınmalıdır. Terleme ile birlikte ciddi bir su kaybı yaşandığı için, susamayı beklemeden, gün içerisinde 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterilmeli, alkol tüketilmemeli, sindirimi zor olan ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Diyabet, kalp, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı bulunanların yaşlı ve çocukların sıcak havalarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkmaması, serin ve kapalı ortamlarda bulunması gerekmektedir" diye konuştu.

12 Tem 2018 - 19:24 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.