Sık görülen ama geç başvurulan hastalık

MMT Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İlker Pala hemoroidin belirtileri, nedeni ve hemoroidin tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Tıp diliyle hemoroid, halk arasında bilinen ismi ile basur toplumda çok sık görülen ancak insanların doktora genellikle geç evrelerde başvurduğu bir hastalıktır. Sıklıkla ıkınma, tuvalete çıkmada zorluk hemoroid nedeni olabilir. MMT Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İlker Pala hemoroidin belirtileri, nedeni ve hemoroidin tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Hemoroid nedir?

Hemoroidin makat bölgesinde normalde bulunan damarsal yapıların genişlemesi olduğunu dile getiren Özel MMT Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İlker Pala, “Sağlıklı bireylerde makat bölgesindeki kanlanmadan sorumlu olan bu yapılar çeşitli nedenlerle genişlerse hemoroid hastalığı karşımıza çıkmaktadır. En sık belirti makat bölgesinde ele gelen şişliklerdir. Özellikle hastalar tarafından taharet alma sırasında fark edilirler. Bu şişliklerin ileri derecede büyüdüğü durumlarda tuvalet ihtiyacı ağrılı şekilde giderilir. Diğer bir belirti ise kanamadır. Hemoroidal hastalıkta, makatta bulunan bu yapılardan kan sızıntısı olabilir. Tuvalet ihtiyacı sonrası veya normal zamanlarda da makattan kanama olabilir. Hemoroitler şiş durumda olduğunda veya içerisinde kan pıhtısı oluştuğunda ağrılı hale gelebilirler. Tromboze hemoroid dediğimiz bu durum cerrahi bir acil durumdur ve müdahale gerektirir” dedi.

Hemoroid nedenleri nedir?

Hemoroidin en çok kabızlık ve ıkınma ile ortaya çıktığını dile getiren Opr. Dr. İlker Pala, “Çeşitli nedenlerle kabızlık oluştuğunda, büyük abdest kıvamı sertleştiğinde tuvalet sırasında makattaki basınç artar ve hemoroidal hastalık oluşumuna zemin hazırlanır. Tuvalette uzun süre geçirmek ve uzun süre ıkınmak da hemoroidal hastalık gelişimi için risk faktörüdür. Karın içi basıncı arttıran her türlü hastalık hemoroid oluşumuna yol açabilir. Gebelikte de çok sık görülür. Toplardamarları tutan hastalıklarda da hemoroidler aslında birer toplardamar yapısı olduğu için etkilenebilirler” diye konuştu.

Hemoroid tedavisi nasıldır?

Hemoroid tedavisi hakkında da bilgi veren MMT Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İlker Pala şöyle devam etti; “Erken evre hemoroitlerde ilaç tedavisi tercih edilir. Ağızdan ve haricen verilen ilaçlar ile hastalığın yarattığı sıkıntılar giderilmeye çalışılır. İlerlemiş vakalarda, ağrılı ve kanamalı olgularda cerrahi tedavi gerekebilmektedir. En önemli nokta herhangi bir belirti, sıkıntı olduğunda utanmadan sıkılmadan doktora başvurmak gerekir. Bazen hemoroiddir veya önemsiz bir şeydir denilen basit belirtiler, kalın bağırsak kanseri gibi çok ciddi hastalıkları habercisi olabilmektedir. Tüm belirtilerin nedenleri titizlikle ortaya konmalıdır” dedi.

Hastalığa ne iyi gelir?

Hemoroidden korunmak için öncelikle kabızlıktan korunulması gerektiğini dile getiren Opr. Dr. İlker Pala, sözlerini şöyle tamamladı; “Lifli gıdalarla beraber bol su tüketirsek hemoroid oluşumunu engelleyebiliriz. Sportif bir yaşam, bol hareket de hemoroidal hastalıklardan koruyucu etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Düzenli bir tuvalet alışkanlığı çok önemlidir. Her gün belli bir saatte veya 2-3 günde bir tuvalete çıkılması idealdir. Bu süre uzadığında kabızlık oluşmakta ve makat bölgesi hastalıkları açısından risk oluşturmaktadır”

13 Tem 2018 - 13:23 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.