Midye baklavaya patent şoku

Midye Tatlısı' olarak bilinen tatlıya, Gaziantepli bir firma tasarımının kendisine ait olduğunu iddia ederek TPE’ye başvurmuştu.

Geleneksel Türk tatlıları arasında bulunan, Kahramanmaraş ve çevresinde özellikle ev hanımları ve ünlü tatlı firmaları tarafından uzun yıllardır yapılan hak arasında 'Saray Baklavası' ve 'Midye Tatlısı' olarak bilinen tatlıya, Gaziantepli bir firma tasarımının kendisine ait olduğunu iddia ederek TPE’ye başvurmuştu. Tasarım tescili talebinde bulunan firma aynı konuda iki ayrı başvuru yapmış, başvurunun biri iptal edilmiş, diğeri ise kabul edilerek, tartışmalı bir karara imza atılmıştı. TPE’den, saray baklavasına, şeklinden dolayı 'Midye Baklava' diye tasarım tescili alan baklava firması da, noter kanalıyla kentteki diğer baklavacılara ihtar göndererek bu tatlının üretiminin durdurulmasını istemişti.

TPE’nin tescil kararı ve ardından da baklava firmasının diğer baklavacılara ihtarname göndermesi sektörde krize neden olmuştu. Konunun ulusal basına taşınmasının ardından Gaziantepli baklavacıların 'Midye Baklava' kavgası Türk Patent Enstitüsünün tasarım tescilini iptal etmesi ile sona erdi. Yıllardır midye baklava ya da saray tatlısı olarak bilinen bu tatlıyı üreten Gaziantepli baklavacıların başvurusu üzerine ve kamuoyundan gelen tepkileri de dikkate alan TPE yanlıştan dönerek tasarım tescilini iptal etti.

TPE’nin yanlıştan dönmesi ile birlikte saray baklavasına 'Midye Baklava' diye tasarım tescili alan firmanın haksız kazanç elde etmek istemesinin önüne geçilirken, baklavacılar arasında yaşanacak kavganın sektöre ve Gaziantep’e zarar vermesi de önlenmiş oldu. Artık her isteyen “Midye Baklava” olarak bilinen tatlıyı üretebilecek.

Kararın iptalinin ardından değerlendirme yapan baklavacılar, 'TPE yapılan itirazlar ve kamuoyu baskısı sonucunda resmi internet sitesinden tescilin iptal edildiğini duyurmuştur. Şimdi hiçbir firma kalkıp yöresel tatlılarımız arasında yer alan midye tatlısını ben icat ettim diyemeyecektir. Bu konuda haksız rekabetin de önüne geçilmiş oldu. Klasik baklavaya göre içerisinde daha fazla Antep Fıstığı ve kaymak bulunan Midye Baklava’nın kimsenin tekelinde olmadığının tescillenmesi sektörde rahatlamaya neden oldu" dedi.

Türkiye Patent Enstitüsü tarafından iptal edilen 'Midye Baklava' tasarım tescilinin Gastroantep’in gerçekleşeceği şu günlerde önemli bir gastroayıbın önüne de geçtiğini ifade eden baklavacılar “Gastronomi kenti Gaziantep’in gastronominin düğünü olan Gastroantep öncesi yaşanan bu gastroayıbın önüne geçilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve STK başkanlarının bu konuya el atarak yöresel ürünlerimizin gerek coğrafi işaretleri gerekse tasarımlarının kent adına alınmasını talep ediyoruz" ifade etti.

20 Eyl 2018 - 13:37 - Ekonomi

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.