Neden esniyoruz?

Esnemenin, evrimsel olarak bir sosyal grubun davranışlarını eş zamanlı kılmaya yaradığına inanılıyor.

Herkesin ayna anda uyumasını sağlayan bir sinyal işlevi gördüğü düşünülüyor. Böylece ertesi gün grup üyeleri çok daha verimli çalışabiliyor.

Esnemenin grup içinde yayılması, herkeste aynı dikkat seviyesinin gelişmesini, böylece herhangi bir tehlikeye karşı daha uyanık olmayı sağlıyor. Esneme beyni aşırı ısınmaktan da koruyor. Çenenin iyice açılması, kanın kafatasında dolaşımını sağlayıp fazla ısıyı dağıtıyor.

Esneme sırasında alınan derin nefesle sinüslere dolan hava beyni serinletir. Vücut ısısı uykudan önce ve sonra biraz yükselmesi o anlarda esnememizin nedeni olabilir.

Araştırmalara göre, sıkılıp dikkatimiz dağıldığında beyni biraz serinleterek dikkat, yoğunlaştırmayı sağlamak için esniyor olabiliriz. Ayrıca bebeklerde esnemenin akciğerlerinin gelişmesine yardımcı olduğu düşünülmekte. (BBC)

10 Ara 2017 - 00:22 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.