Panaroma yükseliyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, dünyada eşi benzeri olmayacak 25 Aralık Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi’nin yapım aşamalarını anlatacak belgesel filmi çektiriyor.

TRT ekipleri, hem Antalya’daki yağlı boya atölyesinde hem de Kültür Yolu’nda yapımı devam eden inşaat çalışmalarını konu edinen belgesel filmin çekimlerine başladı.

25 Aralık 2018 yılında hizmete açılacak Gaziantep Kalesi yakınlarında yıkılan askeri lojmanların yerine kurulacak olan müzede, milli mücadele döneminde, işgalci güçlere karşı şehrin; amansız savunması, destansı kahramanlığı, direnişi panoramik yağlı boya çalışmasıyla ete kemiğe bürünecek. 2017 Eylül ayında inşaat çalışmalarına başlanan müze, bitmeden belgeselleşecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla müzenin temelini atan Büyükşehir Belediyesi, şehre kazandırılacak ölümsüz eserin yapım aşamalarını TRT ekranlarına taşıyacak. Bu kapsamda TRT ekipleri müzenin yapım aşamalarını belgesel filmi olarak çekiyor.

HER AŞAMASI ANLATILACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Büro Daire Başkanlığı (KUDEB) yetkilileri konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “25 Aralık Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi’nin başlangıç aşamasından bitiş aşamasına kadar geçen süreci anlatan bir belgesel filmi çalışmasını TRT ekibiyle başlattık. Dünya’da eşi benzeri olmayacak müzemizde ilerleyen bir inşaatımız, Antalya’da yağlı boya çalışmasının yürütüldüğü bir atölyemiz ve müzemizin içerisinde yağlı boya resmine kadar giden bir teşhir tanzim koridorumuz var. Alınan kararla, bu çalışmaların tamamını bir araya getirerek bir kurguyla ortaya çıkarabilmek için belgesel çalışması başlatıldı, bu kapsamda çekimlerin birinci ayağı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla Antalya’da yağlı boya atölyemizde gerçekleştirildi. Çekimlerin ikinci ayağı, müze inşaatında TRT İzmir ekibince yapılıyor. Hem Antalya’daki atölyede hem de şantiyedeki çalışmalar günlük kamerayla kayıt altına alınıyor. Aşama aşama çalışmalar belgesel filmine yansıtılacak.”

25 ARALIK GAZİANTEP SAVUNMASI VE KAHRAMANLIK PANORAMASI MÜZESİ HAKKINDA

Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, 12 metre yüksekliğinde, 113 metre uzunluğunda panoramik bir yağlı boya çalışması olacak. Müzede ayrıca diorama kısımlarıyla sosyal donatılardan oluşan bölümler de yer alacak. Gaziantep’in yaşadığı zulmü ve gösterdiği kahramanlığın sergilemesinin yanı sıra sanatsal bir değere sahip olması hedeflenen panoramanın içi, yağlı boya tekniğiyle yapılacak. 12 dönüme kurulacak olan panoramada, 12 metre yüksekliğinde, 113 metre uzunluğunda kademeli geçişlerle 1133 metrekare maket alanı, 32 metre çapıyla adeta o günleri yaşatacak hatta içinde hissettirecek. Panoramaya giriş, Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı’nda da etkili bir rol üstlendiği mağara ve livaslarla sağlanacak, panoramaya ulaşana dek, hazırlık bölümüyle görsel ve işitsel anlatım teknikleriyle panorama sahnesine hazırlayacak.

16 Şub 2018 - 09:00 - Kültür & Sanat

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.