Farkındalık hayat kurtarır

Gaziantep Zeugma Rotary Kulubü tarafından Grand Hotel’de “Erken Tanı Hayat Kurtarır” konulu toplantı düzenlendi.

Farkındalık hayat kurtarır
Haber albümü için resme tıklayın

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yapılan toplantıda, 350 dinleyiciye Meme Kanseri konusunda erken tanı, teşhis, genç kadınlarda meme cerrahisi konularında bilgiler aktarıldı.

Foto Galeri Erken tanı, hayat kurtarır

Etkinliğe konuşmacı olarak Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Rotary Kulüp Başkanı Bigül Özyaşar, Estetik Plastik Cerrah Opr. Dr. Dilek Avşar, Ünlü Modacı Gülnur Güneş ve Gaziantep Kadın Sağlığı Derneği Başkanı Dr. Julide Aksoy ve Gaziantep’in tanınımış bir çok kadın siması katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Rorty kulübümüzün meme kanseri ile ilgili bir toplantı içerisindiyiz. Kadın sağlığı, çocuk sağlığı hepimiz için çok mühim. Gaziantep'in de kadın dostu kent olma gibi bir iddiası var. Kadının sağlığı, eğitimi, yaşamı ile ilgili de bir çok sosyal projeler üretiyoruz. Ve sosyal projelerimizin en önemlisi Sayın Cumhurbaşkanı’mızın geçen hafta bize ödül verdiği sağlıkla ilgili yaptığımız çalışmalar dedi.

‘SOSYAL PROJELER FARKINDALIK YARATTI’

Sağlıkla ilgili yaptıkları çalışmalarda önce bir merkez kurduklarını dile getiren Şahin şu bilgileri verdi: Araştırma yaptık. 200 mahallede 60 bin kişi de tarama yapıldı. Bu yaptığımız tarama sonunda hakikaten kanser olduğunu bilmeyen 125 kadınımızın bu taramalarla kanser olduğunu öğrendik. Bu bizim için çok önemli bir sayı. Bu taramalar yapılmasaydı kadınlarımız kanser olduğunu bilmeyeceklerdi ve erken tedaviye başlamayacaklardı. O yüzden toplum bize şunu gösteriyor, kadın bilimi çok önemli mutlu aile için mutlu kadın için sağlıklı kadınların hayata devam etmesi gerektiğini söyledi.

Rotary Kulüp başkanının yaptığı bu çalışmalar çok önemli olduğunu dile getiren Şahin, 2 milyon şehrin yüzde ellisinin kadın olduğu zaman 1 milyon kadının sağlığı bizim emanetimizdir. Aslında bütün dünyanın bunu konuştuğunu ve bunun adının koruyucu, önleyici tedbir ile aynı hastalık olduğunu ve sağlıklı beslenerek hasta olmamanın yollarını yaşamın bir şekli haline dönüştürmek gerektirdiğini ifade etti.

EĞİTİM ÇALIŞMALARDA EN ÖNEMLİ KADEME

Çalışmalarda en önemli kademenin başında eğitimin geldiğini söyleyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü; Birincisi meme kanseri ötekisi ise eğitim; kızlar okusun ve çocuk gelin olmasın gelin etmeyin. Okula gönderin 19 STK’yla yaptık. Bunu Birleşmiş Milletler ,yerelden bir projeyi Gaziantep’in kadın STK ları birleşti bir başarı hikayesine dönüştürdü ve Birleşmiş Milletler ulusal bu projeye dönüştürdü. Yerelden evrensele sesimizi duyurduk bu çok önemli birşey” O yüzden ben Rotary Kulüp başkanıma teşekkür ediyorum ve bu konuda sonuna kadar yanındayım ve destekliyorum dedi.

Ayrıca Meme Cerahi Uzmanı Prof.Dr. Cihan Uras, Acıbadem Hastaneleri CEO’su Arzu Karataş’ın canlı telefon bağlantısı ile interaktif konuşmalar yaptığı toplantı da Modacı Gülnur Güneş ise kış modası ve ünlülerle çalışmak konularında konuşma yaptı.

Toplantı sonunda Fatma Şahin’e ve konuşmacılara desteklerinden dolayı plaket ve çiçek verildi.

Meme kanseri

Türkiye’de 8 kadından birini etkileyen meme kanseri, kadın kanseri arasında en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserinin görülme oranı, yaşla beraber artmakla beraber özellikle 40 yaş sonrası kadınları düzenli kontrolü çok önemlidir. Erken tanısı konmuş meme kanseri tamamen tedavi edilebilir. Kadınların her ay kendi kendilerine yapacakları kontrol, meme kanserinin erken teşhisine olanak tanımaktadır.

05 Eki 2017 - 13:30 - Gaziantep Haber

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.