Tufting biraz zor

Gaziantepli halı üreticileri parça halının ardından duvardan duvara halı yatırımlarına yönelirken ünlü...

Gaziantepli halı üreticileri parça halının ardından duvardan duvara halı yatırımlarına yönelirken ünlü otellerin halı üreticisi ve sektörün tecrübeli ismi, Avşar Halı Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Öğücü, tufting halı üretiminin ülkemiz için zor bir yatırım olduğunu söyledi.

Gaziantep’in halı üretiminde dünya lideri konumunda olduğunu kaydeden Avşar Halı Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Öğücü, “Gaziantep’in parça halıda ilerlemesinde fayda olacağını görüyorum. Tufting’te ise biraz zor. Duvardan duvara halı sektöründe var olmamız ve güçlenmemiz çok zor. Çünkü Amerika’da çok devasa firmalar var. Bu fabrikaların çok yüksek üretimleri var. Onlarla rekabet yapmamız mümkün değil” dedi.

Avşar Halı Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Öğücü, otel halısı üretiminin püf noktalarını ve duvardan duvara halı ile ilgili öngörülerini değerlendirdi.

Otel halısında en iyi 3 firma arasındayız

Türkiye’de çok sayıda otelin halısını kendilerinin ürettiğini aktaran Muhammed Öğücü otel halısı üretiminde Türkiye’de ilk 3 firma arasında olduklarını söyledi. Gaziantep’te ilkleri gerçekleştirdiklerini aktaran Öğücü şöyle konuştu: “1974 yılından bu yana halıcılık yapıyoruz. Gaziantep’e ilk vandeville halı makinesini biz getirdik. Yaklaşık 2006’dan beri de duvardan duvara otel halısı yapıyoruz. 5 ve 4 yıldızlı otellerin duvardan duvara halısını çoğunlukta bizim firmamız üretiyor. Makinelerimiz en son teknoloji. Türkiye’de bu işi bizim kalitemizde yapan toplam 3 firma var. Diğer 2 firmaya göre bizim makinelerimiz çok daha teknolojik. Bu yüzden iddialıyız ki en iyi kaliteyi biz üretiyoruz.”

Otel halısı butik bir iş

Muhammed Öğücü otel halıcılığının butik bir iş olduğunu, devam eden bir iş olmadığını kaydetti. Öğücü, “Lobisi, koridoru, balo salonu, odaları ayrı ayrı renk ve modelde döşendiği için çok teferruatlı bir iş. Yüzde 80 yün, yüzde 20 polyamidli çalışılan bir ürün. Bu ölçüler otellerde dünya standardıdır ve biz de bu üretimimizi bu standartlara uygun bir şekilde yapıyoruz” dedi.

Dünyada parça halı üretiminin önemli bir bölümünü gerçekleştiren Gaziantep duvardan duvara halı üretiminde aynı başarıyı gösterebilir mi?

İlk olarak duvardan duvara halı ile bizim otellere döşediğimiz halıyı birbirinden ayırmak gerekiyor. Duvardan duvara halı seri üretimdir. Siz üretimi yaparsınız ondan sonra satmaya başlarsınız. Biz ise siparişi alırız ondan sonra üretime geçeriz. Yani duvardan duvara halı ile otel halısı üretimi çok farklıdır. Biz otelin rengine göre, dekorasyonuna göre özel çalışıyoruz. Şu anda Gaziantep’te yapılan duvardan duvara dediğimiz tufting halı yatırımları seri üretimlerdir. Her makinenin günlük tufting halı üretimi 1500-2000 metrekaredir. Antep bu işe yeni giriyor.

Gaziantep halıda dünya lideri olma durumunda. Parça halıda ilerlemesinde fayda olacağı kanaatindeyim. Tufting ise biraz zor.

Duvardan duvara halı sektöründe var olmamız ve güçlenmemiz çok zor. Çünkü Amerika’da çok devasa firmalar var. Yüksek oranda üretimleri var. Onlarla rekabet yapmamız mümkün değil.

Tabii ülkemizde üretim olmaz mı? Olur. Bunları da iç piyasaya, Türk Cumhuriyetleri ve Arap ülkelerine satabiliriz.

Duvardan duvara halıda çok büyük firmalar var. Bu konuda, duvardan duvara halı sektöründe en son teknolojiyi yapamadıktan sonra yatırım yapmayı da düşünmüyorum.

Gaziantep’te Dedeman, Tuğcan, Grand Otel, İstanbul’da ise Çırağan, Pera Palas gibi en gözde otellerin duvardan duvara halı döşemesini biz yaptık.

Otel halısında Gaziantep’te tek olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Diğer firmalar böylesi bir yatırıma cesaret edemiyor mu?

Açıkçası kimse buna cesaret edemiyor. Bir tane bu tezgahtan çalıştıracağına duvardan duvara halı tezgahını daha fazla çalıştırabilirsin. Çünkü bu bir butik iş ve çok teferruatlı. Otelin tümünü döşüyorsun. Asansörün önünü farklı renk, farklı model yapıyorsun. O alan 50 metrekare ise sadece 50 metrekare için yeni bir renk ve model çalışıyorsun. Bu yüzden zor bir iş ve insanlar buna pek yanaşmıyorlar.

Otel halıcılığı karlı bir iş mi?

Bizim alanımız bu kadar uğraşa değmiyor. Bu işin firesi çok. İpliği çok pahalı. Elinde kalanı o fire alıp götürüyor. Şu anda 8-9 ton kesip attığım iplik var. Bunun kilosu yaklaşık 6-7 euro.

Yeni yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

Bizim yatırımlarımız şu anda makine üzerine. Vandeville’nin 5 metrelik tezgâhlarından alıyoruz. Bizim pazar ile ilgili 5 metrelik tezgâh bizim üretimimize çok uygun. Onda da yüksek kalite üretim yapmak iyi bir yatırım olacak. Bu yeni yatırım tezgâhta çok sık kalite yapabileceğimiz yaklaşık 2 milyon point sıklığa çıkabileceğimiz bir makine. Vandeville’in en son teknolojisi. İran ve Suudi Arabistan pazarı için el halısı görünümünde halı üreteceğiz.

04 Eki 2012 - 09:27 -

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.