Yokluk uçurdu

2017’de yok yılını yaşayan Antepfıstığı, tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı.

Baklavalık iç fıstık 140 liradan, kavrulmuş 50-55 liradan, kuru kabuklu ise 32-35 liradan satılıyor. Fıstıkçı esnafı, 3 ay sonra yeni mahsulün çıkması ile fiyatların yarı yarıya düşeceği görüşünde.

REKOLTE AZ OLUNCA FİYATLAR UÇUYOR

Baklavadan yemeklere kadar her alanda mutfağımızın değişmez lezzetleri arasında yer alan Antep fıstığı, 2016 yılında yaşanılan kuraklığın sancılarını yaşıyor. 2017 yılının yok yılı olması ve rekoltenin yüzde 54’lük düşüşle 76 bin seviyelerine inmesi, fiyatları da uçurdu. Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, yükselen fıstıkta üreticinin kar ettiğini, esnafı ise neredeyse maliyetine ürün sattığını söyledi. Baklavalık iç fıstığın 140 lira seviyelerine ulaştığını belirten Karaoğlan, “Bize maliyeti 138 lira. 140 liradan satıyoruz. Kabuklu fıstık 32-35 lira arasında, kavrulmuş fıstık ise 50-55 lira arasında satılıyor. Geçen yık rekolte çok düşük olduğu için şu anda ürün yok. Yokluk nedeniyle de fiyatlar belki de tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı. Şu anda 2016 yılında yaşanılan kuraklığın acısını çekiyoruz. Kuraklık nedeniyle 2017 yılı yok yılı oldu. Ürün az olunca da fiyatlar uçuyor” ifadelerini kullandı.

3 AY SONRA FİYATLAR YARI YARIYA AZALIR

Karaoğlan, Antepfıstığı yeni mahsulün piyasaya çıkmasıyla fiyatların yarı yarıya düşeceğini bildirdi. Bu yıl çok yüksek rekolte beklediklerini belirten Karaoğlan, “70 bin civarında rekoltemiz vardı. Ancak bu yıl 250 bini aşacağını hatta 300 bin tona ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl Antepfıstığı açısından bereketli bir yıl olacak. Rekolte yüksek olunca da fiyatlar otomatik olarak düşer. Bu yıl, yani 3 ay sonra yeni mahsulün çıkması ile ben fiyatların yarı yarıya düşeceğini tahmin ediyorum. O yüzden 3 ay daha fiyatlar bu şekilde devam edebilir. Ancak yazın düşecek. Fıstık da bol olacağı için gelecek yıl daha düşük fiyatlara fıstık yiyebileceğiz” şeklinde konuştu.

İHRACAT ETKİLEMİYOR

Gaziantep’te ihracata gittiği için fıstığın pahalı olduğu yönündeki iddialara da katılmadığını belirten Karaoğlan, “Gaziantep’ten ihraç edilen fıstığımız önemli boyutta değil. Fiyatları da etkilemiyor. Fiyatların yüksek olmasındaki en büyük etken ürün rekoltesinin azlığıdır. Talep çok olup ürün az olunca doğal olarak fiyatlar yükseliyor. Bu bütün sektörlerde aynıdır. Rekolteniz talebi fazlasıyla karşılarsa düşer. Yok yılını geride bırakmak üzereyiz. İnşallah önümüzdeki yaz ayında çok yüksek oranda rekolte bekliyoruz. Tabi ki anormal şartlarda bir sorun olmazsa” diye konuştu.

24 Nis 2018 - 08:35 - Ekonomi

Mahreç  Okan Çelik


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.