Gaziantepliler dikkat! Sakın o suları içmeyin

Gaziantep’te 30 bin su kuyusu bulunduğu, kuyuların yüzde 60’ında kirlilik tespit edildiği açıklandı.

Kuyu suyu kullanımının arttığı ve insan sağlığına ciddi boyutta tehdit oluşturduğu bildirildi. Gaziantep’te kullanımı her geçen gün artan kuyu suları büyük tehlike oluşturuyor. Kentte 30 bin civarında su kuyusu bulunduğu ve büyük bölümünün de denetimden uzak tehlike saçtığı bildirildi. Alım gücü düşen vatandaşların da kuyu sularına yöneldiği belirtilirken, riskin her geçen gün arttığı belirtildi. Şebeke sularının sürekli numuneler alınarak denetlendiği, kuyu sularının ise denetimlerden uzak olduğu kaydedildi. Vatandaşların kuyu sularını bahçe sulamasında, arıtmalarla arıtılarak içme suyu olarak, yemek yapımında, bulaşıkların yıkanmasında ve banyoda kullandıkları kaydedildi. Denetimlerde temiz olarak çıkan suların da aynı saatte kirlenebileceğine dikkat çekilirken, kuyu sularının kullanılmasının kesinlikle önerilmediği bildirildi. Kanalizasyonlardan kaynaklanan sızıntıların da ilk gideceği yerin kuyular olduğu bildirildi.

Şebeke sularının gerek GASKİ, gerekse Sağlık Bakanlığı tarafından denetlendiği ve kontrol altında tutulduğu belirtilirken, hiç bir şekilde kontrol altında olmayan, ölçümlenmeyen bir suyun kullanılmasını doğru bulunmadığı bildirildi. Gaziantep’te kuyu sularının kullanımının kesinlikle önerilmediğini belirten uzmanlar, ‘Bugün denetlenip temiz denilen kuyu suların aynı anda kirlenmeyecek diye bir garanti yok. Kuyularda özellikle yüksek nitrat kirliliği tespit edildi. Şehrin altyapısında bulunan kanalizasyon sisteminin herhangi bir sızıntıda ilk gideceği yer kuyular. Daha önemlisi yağmurlar yağdıktan sonra özellikle asfalttaki aklınıza gelecek bütün kimyasal kirliliğin ilk gideceği yer bu kuyular’ denildi.

24 Eki 2023 - 19:00 Gaziantep- Gündem

Muhabir  Rümeysa Mamatoğlu


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Mehmet - Ama Gaski kuyu suyu bedeli olarak aylık Tüfe oraninda zam yaparak vatandastan para almasını biliyor. Bu ay 230 tl hicbir hakkı olmadan tahsil etti. Bir zahnet gelip kontrol de etsin analizini yapsın o zaman

Yanıtla . 9Beğen . 3Beğenme 27 Ekim 06:34