2019 hak ihlallerinin iz bıraktığı bir yıl oldu

CHP Gaziantep Milletvekili, İnsan Hakları Komisyonu Üyesi, Tutuklu ve Hükümlü Cezaevi Alt Komisyon Üyesi İrfan KAPLAN, 1O Aralık İnsan Hakları Günü ve Haftası ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

CHP Gaziantep Milletvekili, İnsan Hakları Komisyonu Üyesi, Tutuklu ve Hükümlü Cezaevi Alt Komisyon Üyesi İrfan KAPLAN, 1O Aralık İnsan Hakları Günü ve Haftası ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

“2019 YILI DA HAK İHLALLERİN İZ BIRAKTIĞI BİR YIL OLDU!”

Kaplan, “Dünya genelinde insan hakları konusunda geri kalmış ülkeler arasında gösterilen Türkiye’de her geçen yıl insan hakları ihlalleri artarak devam etmektedir. Bu yıl da ölüm, işkence, özellikle çocuk ve kadına karşı taciz, şiddet ve cinayetler gibi insan hakları ihlallerinin iz bıraktığı bir yıl oldu. Özgürlükler Raporu’nda yer alan değerlendirmelere göre 2018 yılında 32 puanla listenin sonlarında ‘özgür olmayan’ ülke kategorisinde yer alan Türkiye, 2019’da 31 puana geriledi. 2014 yılında Türkiye'nin siyasi haklar puanı 28 iken 2019'da 15'e, sivil haklar puanı da 32 iken 16'ya düştü. Cumhurbaşkanına hakaretten karara bağlanan davalardaki toplam sanık sayısı 14.818'i buldu. 2018 yılında, Avrupa Konseyi üyesi toplam 47 ülke arasında hakkında 238 ihlal kararı verilen Rusya’nın ardından Türkiye 140 ihlal kararı ile ikinci ülke konumundadır” dedi.

“KADIN CİNAYETLERİ, ŞİDDET, İSTİSMAR VE TECAVÜZ KORKUNÇ BOYUTLARDA ! ”

Kadın cinayetlerinin arttığını ifade eden Kaplan, “1 yılda 430 kadın öldürüldü. İSİG verilerine göre 2019 yılının ilk 11 ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 1606 oldu. Son 6 yılda en az 351 işçi intihar etti. Sağlıklı, özgür, eşit ve huzurlu yaşamak her insanın hakkı! AKP hükümeti ile gelinen bu noktaya rağmen demokrasiye ve insan haklarına olan inancımızla hak ihlallerine karşı her zaman kararlı bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz. İnsan onuruna yakışır bir dünyanın, ancak insan haklarının tam anlamıyla uygulandığı bir düzende olacağı bilinciyle; zulmün alkışlanmadığı, zalimin sevilmediği, barış, kardeşlik ve huzur içinde yaşayacağımız bir dünya umuduyla tüm insanlığın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününü kutluyorum.

09 Ara 2019 - 20:57 - Gaziantep Haber

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.