Adalet arayan tüm hekimlerin yanında

Cengiz Bayram, Hukukçu Hekimler Derneği’ni kurarak Türkiye’de örnek olacak bir işe bir imza attı. Sağlıkta hukuk denilince akla gelen isimlerin başında olan Dr. Avukat Cengiz Bayram ile sağlıkta şiddeti, sağlıkçıların bu dönemdeki taleplerini konuştuk.

Cengiz Bayram, 1965 Trabzon doğumlu. “Bize yer Trabzon anlayışıyla” çalışıyoruz, diyor. 25 yıldır Gaziantep’teyim. Tabi ki artık Gaziantepli olduk. Hem Tıp Fakültesi, hem İktisat Fakültesi, hem de Hukuk Fakültesi mezunu olan Cengiz Bayram, özel sağlık sektörünün yanı sıra, hayvan hakları ve hekim hakları konusunda sivil toplum örgütlerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Cengiz Bayram, Hukukçu Hekimler Derneği’ni kurarak Türkiye’de örnek olacak bir işe bir imza attı. Sağlıkta hukuk denilince akla gelen isimlerin başında olan Dr. Avukat Cengiz Bayram ile sağlıkta şiddeti, sağlıkçıların bu dönemdeki taleplerini ve 14 Mart Tıp Bayramını konuştuk.

HEKİM YÖNETİCİLER HEKİMLERE EN BÜYÜK ZARARI VERİYOR

Hekimlerin yaşadığı ciddi problemler olduğuna dikkat çeken Dr. Cengiz Bayram, ‘ Türkiye’de siyasetçiler oy alabilmek anlamında bir takım çalışmalar yapıyor. Sağlık da onlar için en iyi oy getirecek alan. Siyasetçiler hekimleri halkın hizmetkârı gibi göstermek istiyor. Sonra da hekimler şiddete maruz kalıyor. Sözlü ya da fiziksel. Ö zlük haklarıyla terbiye edilmek isteniyorlar. Özellikle de kendi meslektaşları aracılığıyla yapıyorlar. Türkiye’de de sağlıktaki hekim yöneticiler he kimlere en büyük zararı veriyor’ dedi.

“DÜŞÜNEBİLİYOR MUSUNUZ? UZMAN BİR HEKİM MESLEĞİ BIRAKIP GİDİP KAFETARYA AÇIYOR”

Dr. Bayram, hekimlerin özlük hakları olarak çok kötü durumda olduğunu dile getirerek, ”2004 yılında bir hekim 4 bin 500 alırken bir hakim bin 500 alıyordu. Şu anda bir hakim 25-30 bin lira alırken hekimler 8-9 bin lira, en fazla 20 bin liraya kadar alıyorlar. Biz hakimlerin maaşlarını eleştirmek için söylemiyoruz. Ama hekimlerin nereden nereye geldiğini vurgulamak istiyoruz. Hekimler akıllı insanlar. Türkiye’de sınavlarda yüzde 1-2 derecelere giriyorlar. Hekimler şu an şikayet etmeyen müşteri gibi işletmeyi terk ediyorlar. Yurt dışına gidiyorlar. Başka işler yapıyorlar. Düşünebiliyor musunuz? Sizin yetiştirdiğinizuzman bir hekim gidip kafeterya açıyor. Bu utanılacak bir durum’ ifadelerini kullandı.

HUKUKÇU HEKİMLER DERNEĞİ, HEKİMLERE 5 ALANDA DESTEK VERİYOR

Hekimlerin sağlıkta karşılaştı ğı şiddet ve hukuksal olaylara çözüm bulmak için Hekimlerle H ukuksal Dayanışma D erneği’ni kuran Cengiz Bayram, “ Merkezini de Gaziantep olarak kurduk. İki ayda bin üyemiz oldu. Yılsonuna kadar 5 bin üyeye ulaşacağız. Biz hekimlere 5 alanda destek oluyoruz. Kamu Özlük hakları ile ilgili bir hat oluşturduk. Bu hatta tüm sorularına cevap veriyoruz. İkincisi ise SABİM ve CİMER’le ilgili bir hat oluşturduk. Burada kendilerine şikâyetlerini ve savunmalarını atıyorlar. Biz düzenleyip kendilerine gönderiyoruz. Şiddetle ilgili Türkiye’nin 81 ilinde whats a ap grupları oluşturduk. Olayı anında ilettiklerinde dernek tarafından ücretleri karşıla n mak koşuluyla anında avukat gönderiyoruz. Eğitimler yapıyoruz. Hekimlerin haklarıyla ilgili hakaret ya da tehdit niteliğine varan insanlara karşı da suç duyurusunda bulunuyoruz’ şeklinde konuştu.

“HEKİMLERE ŞİDDET UYGULAYAN KİŞİLER CEZA ALMAYACAKLARINI BİLİYORLAR”

Bayram, yapılan araştırmalarda şiddet uygulayanların, bir ceza almayacaklarını düşündükleri için suç işlediklerinin ortaya çıktığını vurguladı. Sağlıkta şiddet için de aynı durumun söz konusu olduğunu belirten Cengiz Bayram, ‘ Para cezası ya da her hangi bir ceza almıyor lar . Bunu da insanlar görünce hek i me şiddet uygulayabiliyor. Aslında hekime yapılan saldırı devlete yapılıyor. Bunun ciddi cezaları olmalı. Yeni Zelanda’da bir hekime yumruk attığ ınızda 14 yıl cezası var . Siz boş verin 14’ü b u insanlar Türkiye’de hüküm alıp 3 ay bile c eza evinde yatmıyorlar . İçimizde kötü insanlar her meslekte olduğu gibi var. Ama bu durumu şiddet uygulayarak çöze meyiz. Herkes kendi adaletini ararsa hukuk devletinden bahsedebilmemiz mümkün mü?

14 Mar 2022 - 09:18 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.