Anneye süt bebeğe can

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Anneye Süt Bebeğe Can Projesi” kapsamında il genelindeki tüm hamile anne adaylarına ayda 8 litre süt dağıtılacak. Temsili olarak hamile anne adaylarına süt verildi.

Sosyal belediyecilik anlayışıyla adından söz ettiren Büyükşehir Belediyesi, toplum sağlığına yönelik hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha ekledi. 1 yıl sürecek “Anneye Süt Bebeğe Can Projesi”ni hayata geçiren büyükşehir, 26 bin hamile anne adayına süt verecek. Meclis Salonu’nda düzenlenen proje tanıtım toplantısında, anne ve bebek sağlığı için sütün önemine dikkat çekildi. Katılımcılara, sütün sağlık açısından insan hayatındaki yerini analatan kısa bir film gösterildi.

ŞAHİN: YERLİ VE MİLLİ SÜTÜMÜZÜ ANNE ADAYLARINA ULAŞTIRACAĞIZ

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’, ‘İnsanı yücelt ki devlet yücelsin’ dedik. Bugün program öncesi 4 bin anne ve babayla bir araya geldik. Bu şehrin eğitimine dair ve çocuğuna dair ne varsa hep birlikte gücümüzü birleştirerek yolumuza devam ediyoruz. Hükümetimiz ‘Sağlıkta Dönüşüm’ adı altında çok önemli bir çalışma yaptı. Dünya’nın hiçbir yerinde çocuklar, sigortalı ve sosyal güvence şemsiyesi altında doğmuyor. Obama ABD’nin başkanıyken bunu yapacağını söyledi fakat başarılı olamadı. Milli gelirimizden yaklaşık 50 kat fazla olan bir ülkede bu başarılamadı. Ancak biz bunu başardık. Türkiye’de ‘sağlıkta dönüşüm’ü başardık. Biz mühendislik yaparken karı-koca özel hastaneye gidemiyorduk. Devlet hastanesine gidiyorduk. Ücretler o kadar yüksekti ki iki mühendis çalışmamıza rağmen bizden istenilen ücretleri özel hastaneler için karşılayamıyorduk. Şimdi baktığımızda özel hastanelere gittiğimiz zaman herkesin sosyal güvencesi alınıyor. Özellikle yine hükümetimizin başlatmış olduğu ‘okulda süt projesi’ var. Çocuklarımız bizim için çok kıymetlidir. Çocuklarımızın her yönden gelişimini gözetmek zorundayız. Bu proje gayet başarılı bir şekilde devam ederken Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıktaki sistem kapsamında anne ve çocuklar için çalışıyoruz. Her şey anne karnında başlar. Bebek anne karnında iyi beslenemezse erken doğum riski gibi problemlerle karşı karşıya kalır. Anne ve bebek ölüm oranlarının diğer şehirlere göre Gaziantep’te biraz daha fazla olduğunu görüyoruz. Elbette ki bunun çok sebepleri var. Yaptığımız çalışmada elimizdeki en büyük gücün süt üreticileri birliği olduğunu gördük. Şu anda şehrimizde yıllık 500 bin ton süt üretiliyor. Dolayısıyla sütümüz yerli ve millidir. Bu güçlü üretim kapsamında annelerimize ve çocuklarımıza süt dağıtmaya devam edeceğiz. Annelerimizin sağlığı toplum sağlığı. Herşey anneyle herşey bebekle başlıyor. Dolayısıyla biz bu “Anneye Süt Bebeğe Can” projesiyle şu ana kadar yaptığımız en önemli proje olarak görüyorum. Burada annelerimizi merkeze aldık. Biraz önce annelerimizin söylediği gibi gebe okulları, anne otelleri açtık. Anne sağlığını sosyal belediyeciliğin merkezine koyduk. Bununla da şu anda taçlandırıyoruz. Annenin sağlıklı bir şekilde bebeğini büyütebilmesi için beslenmesi çok önemli, beslenmesi için de süt çok önemli. Annelerimize, annelerimizin ak sütü gibi helal olsun” dedi.

GÜL: SOSYAL BELEDİYECİLİKTE EN İYİSİ GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’DİR

Gaziantep Valisi Davut Gül ise, “Büyükşehir, hamile kadınlara hamilelik döneminde bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Ülkemizde süt içme bilinci oluşmadı, ailelerde süt içmeme oranları çok fazla. Ayrıca ülkemizde bebek ölüm oranları çok fazla. Bunun bir sebebi de annenin gebe olduğu dönemde beslenmeyle ilgili sıkıntılar. Sosyal Belediyeciliği en iyi yapan yer Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’dir. İnanıyorum ki sosyal belediyecilikte yeni bir süreç başlıyor. GastroANTEP’te olduğu gibi bu süt dağıtma meselesi giderek yaygınlaşacak. Son olarak da dağıtma yöntemi çok önemli. Bir şey yaparsın, insanları sıraya dizersin, bu insan onurunu rencide eder. Burada yaptığınız hizmetin de çok iyi iletilmesi gerekiyor. Ama evine kadar gidip, insanı rencide etmeden güzel paketlenmiş, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde gelmekle heralde yapılan işlerin en güzeli olur” diye konuştu.

TAŞDOĞAN: ANNEYE SÜT VERİRSENİZ BEBEĞİN OKSİJENLENMESİ YÜKSELİR

Gaziantep MHP Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan ise, şunları aktardı: “Anneye Süt Bebeğe Can Projesi”yle Gaziantep’te toplum sağlığı adına önemli bir adım atıldığını belirterek, “Hamilelik bir hastalık değil fizyolojik bir durumdur, neslin devam edebilmesi için bir candan iki can meydana gelmesidir. Hem kendi sağlığını hem de bebeğin sağlığını korumak zorunda olan hamile kadınlar, dışardan beslenirken bebekler ise anne karnında annenin beslendiklerinden beslenir. O yüzden anne adayına verdiğimiz gıda takviyeleri çok önemlidir. Anne hamilelik döneminde sağlıklı beslenmeli ki doğacak bebek sağlıklı olsun. Gıda takviyelerinden en önemlisi süttür. Süt hem kolay ulaşılabir hem de anne sağlığı için çok önemdir. Anneye süt verirseniz bebeğin oksijenlenmesini yükseltirsiniz. Süt anne ve bebek için protein, yağ ve karbonhidrat içerir.

Anne adaylarını hamilelik süresince günde en az iki bardak süt içmesini öneriyoruz. Büyükşehir tavsiyeden daha da öteye giderek anne adaylarının süte ulaşabilmesi amacıyla bir sistem kurmak için çalışıyor. Anne adayının, yeteri kadar kalsiyum almasıyla doğumun daha kolay geçmesi bilinen bir gerçektir, sütte de kalsiyum bolca bulunduğundan süt anne için çok kıymetli bir gıdadır” diye konuştu.

HAMİLE ANNE ADAYLARI DUYGULARINI ANLATTI

Hamile anne adayı Gülsüm Özdemir, “2’nci gebeliğim hem bebeğim hem kendim için, en güzel projeyi hazırladığı için başkanıma teşekkür ediyorum. Bebeğimin ve kendimin sağlığı için süt ve süt ürünleri tüketmeyi gayret ediyorum” dedi.

Nurcan Özer, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek, 4’üncü gebeliğinde süt içeceğini söyledi.

Yurdagül Mercan ise, ilk gebeliğini yaşadığını belirterek, kendisinin ve bebeğinin sağlığı için sütün çok önemli olduğunu bildirdi.

Hilal Cansu Kıtır da, şöyle konuştu: “Öncelikle süt projesi öncesinde gebe okulunda desteklerini sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Yine bu süt projesiyle farkındalık yaratarak annelere, bebeklere bu desteği sağladıkları için çok teşekkür ediyorum.”

28 Eyl 2019 - 13:25 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.