Bakan Albayrak Gaziantep’e övgüler yağdırdı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Gaziantep’in ihracata, istihdama ve katma değerli üretime dayalı büyüme modeliyle Türkiye’ye örnek olduğuna söyledi. Albayrak, “Bu kent bizim göz bebeğimiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Gaziantep’in ihracata, istihdama ve katma değerli üretime dayalı büyüme modeliyle Türkiye’ye örnek olduğuna söyledi. Albayrak, “Bu kent bizim göz bebeğimiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Gaziantep Ticaret Odasında düzenlenen "Gaziantep İş Dünyası ile Buluşma" programında, "Türkiye için Değişim Başlıyor" ismiyle sürdürdükleri reel sektör buluşmaları çerçevesinde iş adamlarıyla buluştu.

"Gaziantep, bizim göz bebeğimiz" şeklinde sözlerine başlayan Albayrak, kentin ihracata, istihdama ve katma değerli üretime dayalı büyüme modeliyle örnek olduğuna işaret etti.

Gaziantep’i örnek şehir olarak gösteren Albayrak, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6. şehri olan Gaziantep'in 7 milyar dolarlık ihracat hedefini de nerdeyse 2019 yılının son ayına gelmeden yakaladığına dikkati çekti.

Gaziantep’e övgüler yağdıran Albayrak, "Rakamlara baktım. Antep'imiz ihracat hedeflerini, 2019 yılı gibi zor bir yılı, bölgemizdeki istikrarsızlığın artmasına rağmen bu rakam ile kapatıyorsak demek ki Gaziantep’te çok daha büyük bir potansiyel var. İşte bugün burada bu potansiyel için neler yapmamız gerekiyor, tek tek konuşacağız. Sadece Gaziantep’in ihracatını artırmanın yollarını değil, Türkiye’nin ithalatını ikame edecek üretim alanlarını güçlendirmek için, ithalatı azaltmak, ülkemizin küresel ticarette rekabet gücünü artırmak için neler yapabiliriz bunları konuşacağız. Gaziantep 19. ilimiz. İnşallah buradan Mardin’e geçeceğiz. Birileri bizim bu reel sektör buluşmalarımızdan, esnafımızla, sanayicimizle, çiftçimiz ile bir araya gelmemizden, 'Büyük ve Güçlü Türkiye' ideali için ekonomide yeni bir başarı hikayesi arzumuzdan rahatsız oluyor. Ankara'da oturup ahkam mı keselim? Her yolu denediler. Olmadı. Milleti korkutmaya, gelecekten karamsar hale getirmeye çalıştılar, çalışıyorlar ama olmadı. Dünya yanıyor, Türkiye dimdik ayakta. Biz aldığımız önlemlerle, ekonomideki tüm kurumlarımızın ortaya koyduğu güçlü koordinasyonla, iş dünyamıza verdiğimiz desteklerle 'kriz sevdalılarını' hüsrana uğrattık” dedi.

"Gaziantep, bizim göz bebeğimiz" diyen Albayrak, kentin ihracata, istihdama ve katma değerli üretime dayalı büyüme modeliyle örnek olduğuna işaret etti.

TÜRKİYE EZBERCİLİKTEN ÇOK ÇEKTİ

Albayrak, "Dün de Sayın Cumhurbaşkanımız anlattı. Enflasyonda, kurda ve faizlerde, ihtimal dahi verilmeyecek bir iyileşmenin başarısını sağladık ama yetmez. Enflasyon ve faizlerle mücadelede kararlılığımızı sürdüreceğiz. Sanayi üretimindeki rekor büyüme, kredi maliyetlerindeki düşüş, büyümenin öncü göstergelerinde özellikle Satın alma Yöneticileri Endeksi'ndeki (PMI) sıçrama ile Türkiye'yi yeniden sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme trendine kavuşturduk ama yetmez. En az yüzde 5’lik bir yıl sonu büyümesini bu model çerçevesinde yakalayacağız. Dün Merkez Bankası, politika faizleri ile ilgili bir adım daha attı ve 50 baz puanlık bir indirime gitti. Merkez Bankası, elindeki tüm aygıtları, geçmişte örneği olmayan bir kararlılık ile finansal istikrar ve fiyat istikrarı hedefleri doğrultusunda kullanmaya devam ediyor. 1,5 yıldır 'Faiz inerse kur sıçrar,' 'Faiz inerse kredi büyümesi olur, enflasyon tutulamaz' ezberinden başka bir şey duymadık. Türkiye bu ezbercilikten çok çekti ama biz öyle düşünmüyoruz. Bizden ekonomiyi durdurmak isteyenlere prim vermemizi kimse beklemesin." Dedi.

İVME PAKETİ MÜJDESİ

Albayrak, 2020 yılının ilk verilerine göre birçok alanda iyi gidildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Bakın sadece İVME paketimiz ile sanayicimize 30 milyar lira finansman sağladık. 50 milyar lira kadar da tahsis edildi. İstihdam odaklı finansman paketimiz İSTOD ile de 35 milyar lira kredi tahsis edildi. 23 milyar lirası yatırıma dönüştü. İVME ile ilgili burada bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Yerli üretimi ve ihracatı desteklemek amacıyla devreye aldığımız İVME finansman paketimizde artık TLREF endeksli ve sabit faizli iki seçenekli döneme geçiyoruz. Sabit faizli seçenek 7 yıl vadeli ve yüzde 8,5 faizli olarak belirlendi. TLREF endeksli seçenekte ise 7 yıla kadar TLREF + yüzde 1,5, 7 yıldan fazla vadede TLREF+ yüzde 2 olarak uygulanacak. Daha önce 0-5 yıl ve 5-10 yıl olarak belirlenen vadeleri de 0-7 yıl ve 7-12 yıl olarak değiştiriyoruz. 2 yıllık anapara ödemesiz dönemi de 10 yıl ve üzeri vadelerde 3 yıla kadar uygulayacağız. Benzer şekilde İSTOD finansman paketinde de yine iş insanlarımızı sevindirecek bazı müjdelerimiz var. Orada da faiz oranlarını sektörlere göre 1-1,5 puan düşürüyoruz, 5 yıla kadar olan İSTOD kredisinde yüzde 10’dan yüzde 9’a indi. Bu adımların iş dünyamıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."

TÜRK LİRASINA DAYALI FONLAMA SİSTEMİ

İVME paketinin yanında farklı ve çok daha güçlü finansman modelleriyle de üretimi ve istihdamı artırmaya devam edeceklerini dile getiren Albayrak, şunları kaydetti:

"Bugün, Türkiye’nin ihracata, katma değerli üretime dayalı büyümesi için çok tarihi bir adımı daha atıyoruz. Bildiğiniz gibi, Kalkınma Bankamız uzun vadeli kredileri ancak döviz kredileri ile sağlayabiliyor. Bunu da belli alanlarla sınırlı tutuyordu. İşte, Türkiye’nin ithal ikamesi yapacağı, ihracatı artıracağı, yüksek katma değerli üretim yapacağı alanlarda uzun vadeli Türk lirasına dayalı bir fonlama modelini hayata geçireceğiz. Kalkınma Bankası aracılığıyla devreye alacağımız bu finansman modeliyle, stratejik sektörlerimizdeki yatırımları tamamen yerlileştirme amacıyla destekleyeceğiz."

Albayrak, “Hayata geçirilen yeniliği bir örnekle açıklayarak, "Stratejik bir sektörde, ithal ettiğimiz bir ürünün üretimini sağlayacak bir tesis düşünün. Bu tesise, kullandığı üretim cihazlarının yerli olma öncelikli şartıyla Kalkınma Bankamız çok düşük maliyetle, çok uzun süreli Türk lirası finansmanı sağlayacak."

KÜRESEL BİR OYUNCU HALİNE GELECEĞİZ

Albayrak, "Görecesiniz, bu model ile eczacılık, medikal ürünler, makine imalat sanayi, bilgisayar ve bilişim teknolojileri, motorlu taşıt parçaları, elektrikli teçhizatlar gibi yıllık 50 milyar dolarlık ithalat yaptığımız stratejik alanlarda dünya ile rekabet edecek bir seviyeye geleceğiz. Bölgesel ve stratejik projelerle istihdama da büyük destek sağlayacağız. Sadece Kalkınma Bankası mı? Hayır. Diğer tarafta bu üretim ve kalkınma hamlesine, Varlık Fonumuz da büyük bir destek verecek. Madencilik, enerji ve petrokimya alanları öncelikli olarak, Varlık Fonumuz da Türkiye’nin cari açığının en önemli alanları olan bu stratejik alanlarda yatırımlarını kısa sürede hayata geçirecek. Doğrudan yatırımın yanında, ortaklıklarla da bu stratejik alanlarda Türkiye’yi küresel bir üretici, küresel bir oyuncu haline getireceğiz."

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Albayrak, "Göreceksiniz, bu yatırımların, bu adımların meyvelerini de çok kısa zamanda toplayacağız. Hamdolsun, her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Makro-ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin, piyasalardaki rahatlamanın yakın zamanda tabana yayılacağından, toplumun tüm kesimlerine yansıyacağından kimsenin şüphesi olmasın. Biz bu istikamette, milletimiz için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Nasıl ki 2019 yılında ortaya koyduğumuz performansla uluslararası finans kuruluşları başta olmak üzere tüm kesimlerin Türkiye ekonomisi ile ilgili beklentilerini pozitif olarak revize etmelerini sağladık, aynı şekilde 2020 yılında da beklentileri çok daha ileri taşıyacak. Bu konuda da gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz."

YILDIRIM: GAZİANTEPLİ İŞ ADAMLARI BİRER AKINCI

GTO Başkanı Tuncay Yıldırım ise, Gaziantepli işadamlarını birer akıncı olarak nitelendirdi. Yıldırım, “Şu an genetik kodu “6317” olan bir şehrin evlatları ile birliktesiniz. 6317… yani 99 yıl önce bu şehri Gazilik mertebesine yükselten 6317 vatansever, 6317 şehit. Biz Gaziantepli iş insanları aslında birer akıncıyız… Gücümüzü, azmimizi, gözü karalığımızı geçmişten almış, dünyanın 180 ülkesine 7,4 milyar dolar ihracat yapan birer akıncı beyi… Ama bu akıncılar ne yazık ki dünyanın dört bir yanına en pahalı fiyatlarla uçuyor ya da sefer sayısı azlığından dolayı uçamıyor. Bu durum ne yazık ki kanayan yaralarımızdan biri. Bu şehir ülkenin en fazla ihracat yapan 6. kenti olmakla birlikte, 2,3 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir şehirdir. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 147.

Türkiye yüzde 0,9 büyürken Gaziantep’in büyüme hızı yüzde 5,5.

Hedefimiz, bu başarıları çok daha yükseğe çıkarmak ve sürdürülebilir kılmak için “Ayakta kalabilmek” şekli konuştu.

ÜRETİM GÜCÜMÜZ DESTEKLENSİN

‘Yolumuzdaki taşların temizlenmesini istiyoruz” diye sözlerine devam eden Yıldırım, “Son dönemlerde bakanlığınızın reel sektör için yaptığı çalışmalar, kamu bankalarımızın iş dünyasına verdiği destekler için şahsınızda ekonomi yönetimine çabalarından dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz. Yaptığınız faiz indirimleri meyvelerini vermeye başladı.

150 bin kişiye istihdam sağlayan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde 2019 yılında üretim için 5 milyon kilovat saat elektrik tüketildi.

Yani Türkiye’nin toplam tüketiminin %1,7’si kadar… Ancak biz şehrimizi ve ülkemizi daha başka noktalarda hayal ediyoruz. O nedenle Gaziantep özelinde bazı isteklerimiz var. Bugün sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada dikkat çeken bir üretim merkezi haline gelmiş Gaziantep olarak yaptıklarımız ortada. Yapacaklarımız derseniz, yaptıklarımız onların teminatıdır. İstediğimiz temelde üretim gücümüzün desteklenmesi” ifadelerini kullandı.

185 FABRİKA FAALİYETE GEÇTİ

Gaziantep’in yanı başındaki savaşa rağmen 185 fabrikayı faaliyete geçirdiğine dikkat çeken Yıldırım, “Bu şehir üretti, istihdam yarattı… Yoklukta bunu yapan destekle kim bilir neler başarır. Tabi fabrika kurmak deyince bir maruzatımızı da burada dile getirmek isterim. İhtisas Organize ve sektörel kümelenmenin yapılacağı araziler mera vasfından çıkarılırken alınan ot bedeli muafiyet kapsamına alınmalı ki başlangıç maliyetleri düşsün. Öte yandan bir liman kenti olmasa da büyük bir ihracat kenti olan Gaziantep için İskenderun limanı dışa açılan kapımızdır. İskenderun limanının yatırım programı kapsamına alınması hususunu da desteklerinize arz ediyoruz. Buradaki iş insanları da banka yetkilileri de çok iyi biliyor ki; Gaziantepli kredi kullanır ama yatırım için… Ve şu an Gaziantep bankalar için büyük bir risk teşkil etmiyor. Ben, Ziraat Bankası, Vakıf Bank ve Halk Bankasının değerli yöneticileri buradayken kendilerine, tüm bölge müdürlerine ve tüm çalışanlarına verdikleri destek ve iş birliği için teşekkür ediyorum.Ama tam da bilançoların yapıldığı şu dönemde Gaziantep için ellerini korkak alıştırmamalarını da istirham ediyorum. Gazianteplinin limitlerini artırmaktan korkmayın” dedi.

Toplantı basına kapalı gerçekleştirilen soru cevap kısmıyla sona erdi.

20 Şub 2020 - 21:08 - Gaziantep Haber

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.