Başarabiliriz

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Körleri Eğitim ve Kalkınma Derneğinin düzenlediği “Engelsiz Makarna Şenliğine” katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Körleri Eğitim ve Kalkınma Derneğinin düzenlediği “Engelsiz Makarna Şenliğinde” yaptığı konuşmada, 17 yıl önce göreve geldiğimizde bizlere engellilerle ilgili, yapamazsınız, beceremezsiniz, edemezsiniz denilen her şeyi başardık" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Körleri Eğitim ve Kalkınma Derneğinin düzenlediği “Engelsiz Makarna Şenliğine” katıldı.

Burada dernek üyeleri ve gönüllerine hitap eden Şahin, 17-20 yıl bakınca Laik Demokratik Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin bir engelli yasası yoktu. Kim engelli kim değil engelli hakları neler bununla ilgili yasada yapılmış düzenlemeler yoktu. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde o zaman CHP’yle birlikte engellilerin önünde ne engel varsa, çok büyük gayret göstererek bu sorunların aşılması çalışmalar yaptık. Kurucu Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı dönemimde engelli, yaşlı, şehit yakını, gazi toplumun tüm dezavantajlı gruplarının kurucu bakanlığını yaptım. Çok onur verici bir görevdi benim için. Ve o gün bu kimsesizlerin nasıl sesi olduysam bugünde şehrimde yaşayan kardeşlerimle yapacağımız çalışmalarla bu kenti “Engelsiz Gaziantep” haline getirebiliriz” dedi.

CHP’YLE BİRLİKTE ÇALIŞARAK ENGELLİLER İÇİN YASA OLUŞTURDUK

Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, “Kamu yararı olup da bu meseleleri sosyal sorumluluk alanından bakarak buraya gelmesi gönüllülük istiyor. Hakikaten emek istiyor güven istiyor. Gönüllülük çok özel bir kavram. Çünkü hiç tanımadığımız bilmediğimiz bir insan için insanlık için, vicdan i olarak onların yaşamına dokunmak, o kadar kıymetli o kadar insanı ki, o yüzden ben bu bakış açısıyla bu şehre emek katan herkese saygılarımı sunuyorum. Tabi gelinen nokta çok önemli bu işin bakanlığını da yapmış bir insan olarak son 17-20 yıl bakınca Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin bir engelli yasası yoktu. Kim engelli kim değil engelli hakları neler bununla ilgili çok önemli düzenlemeler yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde o zaman CHP’yle birlikte engellilerin önünde ne engel varsa, çok büyük gayret göstererek bu sorunların aşılması çalışmalar yaptık. Kurucu Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde engelli , yaşlı , şehit yakını , gazi , toplumun tüm dezavantajlı gruplarının kurucu bakanlığını yaptım. Çok onur verici bir görevdi benim için. Hakikaten toplumun o kimsesizlerin kimi diyebileceğimiz çalışmalar yaptık. Yusuf Kardeşimle (Büyükşehir Belediyesi Engelli Daire Başkanı) o zamanlardan beri tanışıyoruz. Engelli kardeşlerimizin aslında ne kadar akıllı ne kadar becerikli olduklarını gördük. “

HAK TEMELLİ SINAV SİSTEMİYLE ENGELLİLERİN İSTİHDAMINI SAĞLADIK

Şahin, “Engel tanımının aslında elde ayakta gözde akılda olmadığını gördük. Engel nasırlanmış kalptedir dedik. Engelli tanımını değiştirdik. Cumhuriyetin 100. Yılında biz dünyanın 10. Ekonomisi olmak istiyoruz. Kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle, engellisiyle,engelsiziyle, her türlü kalkınmanın ihtiyacını gidermeliyiz. O yüzden derneğin adı da çok önemli, kalkınma. Eğitim olmazsa olmazımız. Ben milletvekiliyken odama işitme engelli bir çocuğun anne babası geldi. Dediler ki biz sizden şikayetçiyiz. Hayırdır dedim. Dediler vekilim biz bütün ömrümüzü bu çocuğumuzu yetiştirmek için harcadık. Ama bu sınav sistemiyle bu çocuğun devlet memuru olması mümkün değil. Biz de ne yaptık görme, zihinsel, işitme engellilerikendi içlerinde bütün engellileri kendi alanlarında sınav yaptık. Bu durum hak temelli bir sınav sistemi getiriyor.Eğitim ve Sağlık alanında engellilerin durumlarını güçlendirmek gerekiyor. Ama en önemlisi istihdam. Bu konuda ivedilikle çalışıyoruz. Bu şehiri engelli dostu yapabilmek için Engelsiz Gaziantep için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Gündelik yaşamda istedikleri yere ulaşabilmeleri için kaldırım düzenlemeleri yaptık. Akıllı şehirler statüsüne getirmek istiyoruz Gaziantep’i. Teknolojiyi kullanacağız. İşitme engelli bir anne bu sadece annenin sorunu değil bizim de sorunumuz. Şu an da biz o annelere verdiğimiz bir cihazla bebekağladığında titreşim veriyor, ışık yapıyor. Ve yanında hiç kimse olmadığın da anne bebeğinin ağladığını görüyor. Sonra Alzheimer çağımızın vebası. Şu anda Gaziantep’te sayımız çok fazla. Ve destek ekibimizin ulaştığı Alzheimer olduğunu bilmeyen bir sürü insanımızvar. Alzheimer merkezini açtık. Ve en büyük sorun hasta evden çıkıyor evini tekrar bulamıyor. Biz şimdi kent bilgi sistemi alt yapısını oluşturduk. Onlara verdiğimiz bir cihazla hastamızın eve dönemsini sağlıyoruz. Ve hastanın nerede olduğunu buluyoruz. Konumunu buluyor. İşte teknolojiyi insan hayatına nasıl dokundurabiliriz bunu gördük.”

UNESCO’YA ENGELSİZ MUTFAK SÖZÜ

Şahin, “Biz bir de UNESCO’ya girerken bir engelsiz mutfak yapacağımızın sözünü verdik. Bana sen bunu yapamazsın sen bunu beceremezsin dediler. Eğittiğiniz zaman biraz da fırsat verdiğiniz zaman bu derneğin de yaptığı gibi göreceksiniz, yapılabildiğini. Dolayısyla engelliler önündeki bu alanları güçlendirmemiz bu alanları kaldırmamız gerekiyor. Engelsiz Yaşam Merkezini mutlaka görün.”

YETER Kİ FIRSAT VERİLSİN

Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Yasin Sinan İşler, “Görme engelli arkadaşlarımız dünyaca ünlü şeflerle bir araya geldi. GASMEK’te görme engelli üyelerimiz aşçılık ve yemek yapma kursunu aldılar. Ardından Mutfak Sanatları Merkezi’nde bir gala programı ile yarışma ve ödül töreni düzenledik. Türkiye’de ilk defa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz kabartma, Braille alfabesiyle basılmış Gaziantep yemeklerini anlatan kitabı tüm Türkiye’ye dağıttık. Yine Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kabartma ramazan imsakiyesi dağıtıldı. Bunun gibi nice etkinliklerimiz oldu. Şimdi bir makarna etkinliği ile birlikteyiz. Görme engelliler, ailelerimiz tarafından mutfağa sokulmak istenmiyor. Çünkü kaygıları var. Doğru eğitimler verildiği zaman görme engelliler çok güzel yemekler yapabilir. Yeter ki fırsat verilsin. Mutfağa girsinler. Bu etkinlik bu manada çok önemli. Arkadaşlarımız bu konuda eğitim aldılar. Bu programda bizlerden desteğini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’e teşekkür ederiz.”

GÖRME ENGELİ YEMEK PİŞİRMEYE ENGEL DEĞİL

Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği Genel Başkanı Nuran Ö zgül “Bir yola çıktık. Biz bu yola iyilik yolu diyoruz. Bu iyilik yolunda görme engellilerin sorunlarının çözümü ile ilgili hem hukuksal anlamda hem eğitim hem de istihdam alanında birçok çalışma yaptık. Geçtiğimiz yıllarda Gaziantep’te bir gastronomi etkinliği yapmıştık. O etkinliğin ikincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yemek engeller kaldıran ve kim olduğunuzun önemi olmaksızın hepimizi bir araya getiren gerçek evrensel bir dildir. Görme engeli yemek pişirmeye engel değildir. Bu nedenle makarna festivalini hazırladık.

20 Oca 2020 - 09:10 - Gaziantep Haber

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.