Ben şanslı kadınlardanım

Canan Severoğlu, GEO Global Eğitim Organizasyonu kurucusu... Aynı zamanda aile şirketleri Severoğlu İnşaat’ta yönetim kurulu üyesi

Canan Severoğlu, GEO Global Eğitim Organizasyonu kurucusu... Aynı zamanda aile şirketleri Severoğlu İnşaat’ta yönetim kurulu üyesi.. Önemli STK’larda aktif olarak yer alan Canan Severoğlu ile kadınların iş yaşamında karşılaştıkları sorunları konuştuk.

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü benim için bir farkındalık ve protesto günüdür” diyen Severoğlu, “Kadınların adil mesai süreleri, hak ettikleri konumda olmaları ve hak ettikleri kazancı elde etmeleri bu anlamda en büyük isteğim. Günümüzde aynı özgeçmişe sahip olan kadın ve erkekler arasında gelir düzeyi farkı yüzde15'in üstünde, bu sadece bizim ülkemizde değil neredeyse tüm ülkeler için geçerli. Aynı işi yapan ve aynı faydayı sağlayan kişiler arasında gelir dağılımı cinsiyetten bağımsız olarak eşit olmalıdır. Bu konuda farkındalık yaratmak için görev aldığım STK'larda ve bireysel olarak çalışmalar yapıyorum” ifadelerini kullandı.

DİLİMİZDEKİ CİNSİYETÇİ İFADELERİ BIRAKALIM

Kadın - erkek fırsat eşitliği sağlanması için her aşamada eşitlikten bahsetmek gerektiğini dile getiren Severoğlu, “Toplumsal önyargılar, değişimin başlaması ve sürüdürülebilmesi için de engel niteliğindeki sorunları oluşturur. Gaziantep Türkiye ortalamasının üstünde kadın girişimciye sahip bir şehir. Bu şehrin kadınlarının toplumsal sorunların çözümünde çok etkin olabileceğine inanıyorum. Eğitimi, bu konuda değişimi yaratacak önemli bir yöntem olarak görüyorum. Eğer çocukların bu konularda daha sorumlu, sorgulayan bireyler olmalarına aracı olabilirsek, eşitsizliğe sebep olan önyargıların ortadan kaldırılabileceğine inanıyorum. Bu, önce kendi ailemizde başlayan, sonra okulda devam eden bir süreç. ''Kız gibi, adam gibi...'' diye başlayan cümlelerde dilimizdeki o cinsiyetçi ifadeleri bırakmak gerektiğini söyleyebilirim. Ayrıca, iş yerlerinde, iş verenlerin daha adil yaklaşmaları gerektiğine inanıyorum. Maaş, izin, sosyal haklar konuları da buna dahil. Toplum bilincini geliştirmek için kitlesel çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

DEMOKRATİK BİR AİLEDE BÜYÜDÜM

Başarı hikayesini de bizimle paylaşan Severoğlu, yaşamından kesitleri şu sözlerle anlatıyor: “Birinin kendi hikayesini anlatması bana garip geliyor. (Gülüyor) Başarı tanımımda elimden gelenin en iyisini yapmak ve akışa teslim olmak var; ‘öyleyse başarılıyım’ diyebilirim. İnandığım yolda, karar alma cesaretimin olması harekete geçmemi sağlıyor. Demokratik, düşüncelere saygı duyan, önem veren ve adil yaklaşan bir ailede büyüdüm. Kendimi geliştirmek adına çizdiğim yolda ebeveynlerimin desteğini her zaman gördüm. Ben şanslı kadınlardanım.”

06 Mar 2020 - 20:55 - Kadın

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.