Büyükşehir, Dünya Kuduz Günü’nü unutmadı

Büyükşehir, Dünya Kuduz Günü’nü unutmadı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Dünya Kuduz Günü’nü düzenlediği bir programla kutladı. Gaziantep Hayvanat...

Büyükşehir, Dünya Kuduz Günü’nü unutmadı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Dünya Kuduz Günü’nü düzenlediği bir programla kutladı. Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde, Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca gerçekleştirilen Dünya Kuduz Günü kutlama programına, Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Serdar Tolay, Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Celal Özsöyler, Gaziantep Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet İnce’yle çok sayıda öğrenci katıldı.

ÖZSÖYLER: YÜRÜTTÜĞÜMÜZ ÇALIŞMALARLA KUDUZ HASTALIĞININ ÖNÜNE GEÇİYORUZ

Programın açışında konuşan Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Özsöyler, kuduz hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, “Kuduz hastalığının özellikle; kedi, köpek, tilki ve kurt gibi hayvanlardan bulaştığı görülmektedir. Bu hayvanlar tarafından ısırılmanız durumunda derhal tedavi olmak için hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Gaziantep Hayvanat Bahçesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yürüttüğümüz çalışmalarla kuduz hastalığının önüne geçmeye çalışıyoruz. Gaziantep’in 9 ilçe ve 600 köyde bulunan kedi ve köpekleri toplayarak barınağımıza getiriyoruz, hayvanları karantinaya alıyoruz. Burada hayvanları cinsiyetlerine göre ayırıyoruz, bu hayvanları kısırlaştırıyoruz. Hayvanların kuduz aşılarını, karma aşılarını yapıyoruz. Topladığımız hayvanları, şehrin 20 noktasında bulunan hayvan besleme bölgesine ulaştırıyoruz. Her yıl düzenli olarak hayvanları rutin sağlık işleminden geçiriyoruz. Aşılarını takip ediyoruz” dedi.

İNCE: KUDUZ, ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR

Gaziantep Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet İnce ise, her yıl 55 bin insanın kuduz hastalığına yakalandığını söyleyerek, “Dolayısıyla kuduz hastalığı hayatımızın tehlike noktaları arasında yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Kuduz Hastalığı Günü’nün destek görmesi önemli bir yaklaşımdır. Kuduz hastalığı; kurt, köpek ve tilki gibi yabani hayvanlarda görülmesinin yanı sıra bu hastalık, evcil keçi ve sığır gibi hayvanlarda da gözlemlenmiştir. Bu hayvanlardan elde edilen sütle kuduz hastalığının insanlara buluşma ihtimali yüksektir. Böyle risklerin ortadan kaldırılması için gerekli tedbirlerin, sorumlu merciler tarafından alınması gerekiyor. Aksi takdirde belirtiler ortaya çıktıktan sonra bu hastalık ölümcüldür. Eğer kuduz hastalığı bir insana bulaşmışsa, hastalık bulaşan kişinin 15 dakika boyunca yara yerini yıkaması, aşıların ve anti serumların yapılmasıyla hastalıktan kurtulabiliriz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından programa katılan öğrenciler, yavru köpekleri sevdi. Kutlama programı, çektirilen toplu fotoğrafla sona erdi.

26 Eyl 2019 - 16:51 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.