CHP’li Kaplan: Mercimeği ihraç ediyorken, ithal etmeye başladık

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, “Gaziantep, mercimeği ihraç eden bir şehir iken, ithal eden bir şehre dönüşmüştür” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için TBMM’ye verdiği yazılı soru önergesinde, Gaziantep genelinde tarım ürünleri rekoltelerinde gözlenen sürekli düşüşü, artan girdi maliyetlerine karşın mazot-gübre desteğindeki fiyat dengesizliğini ve en önemlisi kuraklığa sebep olan suluma imkânlarının yetersizliğini sordu.

“SULAMA İMKÂNI KISITLI; ÇİFTÇİLER KAZANAMIYOR”

Milletvekili Kaplan, mercimeğin anavatanı kabul edilen Gaziantep’te, kuraklık nedeni ile bu yıl mercimek rekoltesinin beklentinin çok altında kaldığını, kuraklık sorununun yanında başta elektrik olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksek olması sebebi ile çiftçilerin hububat, mercimek, buğday ve arpadan para kazanamadığını söyledi. CHP’li Kaplan, ‘’Girdi maliyetlerindeki %70’e dayanan artışa karşılık ürün taban fiyatlarındaki artışın %22’lerde kalması zararına satış yapan çiftçilerimizi çaresiz bırakıyor’’ sözleriyle fiyat dengesizliğine dikkat çekti.

“MERCİMEĞİ İHRAÇ EDİYORKEN, İTHAL ETMEYE BAŞLADIK”

Milletvekili Kaplan, ‘’Bir milyon nüfusu ile birçok ilimizden daha büyük olan Şahinbey ilçemizde sulama ihtiyacına cevap verebilecek herhangi bir baraj ya da sulama kanalı bulunmamaktadır. Gaziantep’te sulu tarım arazisinin 56,673 hektar ile %38 oranında kalmasının yanında girdi maliyetleri, teşviklerin yetersizliği, doğal afetlerin de etkisi ile Gaziantep, mercimeği ihraç eden bir şehir iken, ithal eden bir şehre dönüşmüştür.’’ dedi.

Başta Kanada olmak üzere Kazakistan, Avustralya ve Rusya’dan mercimek ithalatımız %200 artmış durumda, bu şekilde devam ederse tamamen dışa bağımlı durumda geliriz.

“FIRAT NEHRİNİ DEĞERLENDİREMİYORUZ”

Kaplan, ‘’Şehrimizde kuraklık sebebi ile verimsizleşen topraklarımızın çok yakınından akıp giden Fırat nehrini değerlendiremiyoruz. Kanada’dan mercimek ithal etmek için bütçe ayırmak yerine, Fırat nehrini Barak ovasına taşıyan sulama kanalları projesini hayata geçirmenin kuraklık sorununu çözeceğini ve verimliliği arttıracağı kanaatindeyim” dedi.

BAKAN’A SORULAR;

  1. Mercimeğin anavatanı kabul edilen Gaziantep’te son on yıl içerisinde mercimek rekoltesi dekar başına 47 kiloya kadar düşmüştür. Bu verimsizliğin önüne geçmek adına herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
  2. Çiftçilerin %70 oranında artan girdi maliyetlerine karşılık, ürün taban fiyatlarında ve mazot-gübre desteğindeki yetersiz rakamlar daha ne kadar çiftçimizi mağdur etmeye devam edecektir? Bu fiyat dengesizliği ile ilgili bir düzenleme planlıyor musunuz?
  3. Gaziantep’te toplam tarım arazisinin yalnızca %15’i DSİ tarafından sağlanan imkânlar ile sulanmaktadır. Toplam sulu tarım arazisinin geri kalan 34.996 hektarı ekonomik bir sulama imkânına sahip değildir. Elektrik girdi maliyetleri sebebi ile sondaj çalıştıramayan çiftçilerimize daha ekonomik sulama imkânı sağlamak adına bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır?
  4. Türkiye’nin toplam mercimek tüketimini karşılayacak verimlilikte olan barak ovası, kuraklık sebebi ile ürün yetiştiremiyorken; sulama sorununa çözüm bulmak yerine başta Kanada olmak üzere, Kazakistan ve Avustralya’dan mercimek ithalatına devam edecek misiniz?
  5. Barak ovalı çiftçilerimizin yıllardır proje aşamasında olduğunu ve hayata geçirilmesini beklediği Fırat nehir projesi ne aşamadadır?

02 Tem 2020 - 13:45 - Ekonomi

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.