CHP'li Kaplan'ın verdiği önergeye AK Parti ve MHP'den ret

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan’ın ilk imzacısı olduğu Eczacıların sorunlarının ve çözüm önerilerinin araştırılması için verdiği Meclis Araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla ret edildi.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan’ın ilk imzacısı olduğu Eczacıların sorunlarının ve çözüm önerilerinin araştırılması için verdiği Meclis Araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla ret edildi.

Milletvekili Kaplan’ın CHP Grubu Adına yaptığı konuşma şöyle:

İnsan sağılığı için en öncelikli ihtiyaç olan ilaçlar da ne yazık ki zamlardan ve döviz kurundaki dalgalanmalardan nasibini aldı. Vatandaşlarımız kemer sıkmak adına her şeyden kısabilir ama ilaç ve tedavi masraflarından kısamaz. Sağlığın şakası yok, sağlık gidince geri gelmeyebilir.

Değerli milletvekilleri, şubat ayında ilaç fiyatlarına kur farkından dolayı yüzde 37,5 zam geldi. Alım gücü düşük olan vatandaşlarımızın beli bu fiyatlardan dolayı iyice büküldü. Vatandaşların cebini hiç düşünmeyen AK Parti Hükûmeti, tabii ki vatandaşlarımızın sağlığını da düşünmüyor. Sağlık alanında yaşanan bu krizin en büyük sıkıntısı eczacılık hizmetleri ve ilaç fiyatlarında yaşanıyor.

Mensubu olmaktan gurur duyduğum eczacılık mesleği, temelinde, vatandaşların ulaştığı ilk sağlık birimidir. Dolayısıyla hastaların teşhis konduktan sonra ilk uğradıkları yer olan eczaneler vatandaşların alacakları ilaçları hastalara ulaştırması açısından hayati önem taşımaktadır. Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki fiyatların çok üzerinde seyreden döviz kuru, ilaç üretimi ve ithalatını ciddi şekilde yavaşlatmıştır. Eczacılık mesleği bu ve buna benzer birçok sorunla karşı karşıya iken ne yazık ki 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü'nü buruk kutlamaktayız. Araştırma önergesini verdiğimiz tarihte eczanelerde yaklaşık bine yakın ilaç bulunamıyordu, bin kalem ilacın büyük bir bölümünün muadili dahi yoktu. Vatandaşlar ilacı bulamayınca sorumlu olarak eczacıları görmekte ve bu kriz eczacılar ile vatandaşları karşı karşıya getirmektedir. Eczacılara yönelik artan şiddet olayları da bu durumu doğrulamaktadır. Covid-19 sürecinde bağışıklık güçlendirici takviyelerin alımının artmasıyla birlikte besin takviyesi, vitamin, bağışıklık güçlendirici sağlık ürünlerinin AVM'lerde, internet üzerinde, aktarlarda, zincir marketlerde, bakkallarda satılması toplum sağlığını ciddi bir tehdit altına almıştır. Sağlık ve sağlığa dair tüm ürünlerin sadece eczanelerde satılması gerekmektedir. İlaçta reklam da bilinçsiz tüketimi artırmakta ve sağlık için değil, para için bu işi yapan ilaç sanayisi ve reklam şirketleri halk sağlığını hiçe saymaktadır.

Değerli milletvekilleri, bir diğer önemli sorun ise devletin aldığı muayene ücretinin eczacıların sorumluluğuna verilmiş olmasıdır. Muayene ücreti tahsildarlığı eczacılarla vatandaşlar arasında sıklıkla gerilime yol açmaktadır.

AK Parti Hükûmeti ilaç alanındaki yeni düzenlemeleriyle eczacılara daha çok iş yükü yüklemiş ancak daha az kâr payı olarak bırakmıştır. Birçok eczacı bu kötü yönetim ve düzenlemelerle birlikte iflas etme noktasına gelmiştir. Bir yandan ilaç bulunamazken bir yandan da eczaneler vatandaşlara hizmet verebilmek, vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına veresiye defteri tutmaya başlamıştır. Geldiğimiz bu noktada, gerek ilaç tedarikçileri gerek eczaneler gerekse vatandaşlarımız mağdur olmaktadır.

Eczacılık mesleğinin ülkemizdeki kalitesini artırmak için yurt dışına sıkça seyahat etmek durumunda kalan ve 1'inci derece kamu hizmeti gören, kamuda, özel sektörde çalışan eczacılarımıza yeşil pasaport hakkı tanınması da gerekmektedir. Emekliden, işçiden, memurdan alınan katkı payının da kaldırılmasını talep ediyoruz. Plansız açılan eczacılık fakülteleri de istihdam sorununu beraberinde getirmekte ve eczacılık mesleğinin niteliğini düşürmektedir.

Tüm bu mağduriyetlerin giderilmesi için Anayasa'nın ve Meclis İçtüzüğü'nün bize verdiği hak uyarınca bir araştırma komisyonu kurulmasını ve bu sorunlara partiler arası bir uzlaşma ortamında çözüm aranmasını talep ediyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman eczacılarımızın yanında olduğumuzu belirterek yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen bu onurlu mesleği yürüten, büyük fedakârlık, özveri ve sabırla çalışan, kesintisiz sağlık hizmeti sunan meslektaşlarımın sorunlarının çözüme kavuşacağı ve sağlık danışmanlığının önem kazanacağı yarınlar diliyor, sağlıklı günler diliyorum.”

16 May 2022 - 12:00 - Siyaset

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.