Çiftçilere Antepfıstığı uyarısı

Antepfıstığı hasadına sayılı günler kala Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz’den önemli bir uyarı geldi.

Çiftçileri, Antepfıstığı ağaçlarında meyvelerin iç doldurmaya başladığı bu dönemde yapraklardaki sararmalar ve daha sonra dökülmelere karşı uyaran Başkan Deniz, “Bu konuda yapılacak iki şey var; birincisi sulama imkanı varsa sulama ile birlikte gübre vermek, ikincisi ise meyvelere ben düşme döneminde yaprak örneği alıp analiz etmek ve sonbaharda toprak örneği alıp analiz etmek bu iki sonuca göre seneye gübreleme programı yapmak” dedi.

Gaziantep’in markası haline gelmiş, tadı ve aroması ile dünyada eşsiz bir lezzete sahip Antepfıstığının hasadına az bir zaman kalırken, çiftçilere uyarlarda bulunan Deniz, “Antepfıstığı ağaçlarında meyvelerin iç doldurmaya başladığı bu dönemde yapraklarda sararmalar ve daha sonra dökülmeler görülecektir. Bu durum yaptığımız gübrelemelerin yetersiz olduğunu göstermektedir” tespitini yaptı.

Deniz, “Üzerindeki meyveye öncelik veren ağaç, meyveyi doldurmak için diğer organları beslemeyi durdururken bu organlarda bulunan bazı mineralleri meyveye taşır. Sonuç olarak karagözler dökülür, yapraklar sararır ve dökülür. Ağaçta meyve yükü fazla ise meyveler küçük kalır, çıtlaklık az olur” ifadelerini kullandı.

Başkan Deniz, Antepfıstığı ağaçlarında meyvelerin iç doldurmaya başladığı bu dönemde yapraklardaki sararmaları ve daha sonra dökülmeleri önlemek için şu önerilerde bulundu;

Yapılacak iki şey var:

1- Sulama imkanı varsa sulama ile birlikte gübre vermek. Hangi gübrenin ne kadar verileceğini söyleyebilmek için toprak analiz sonucu ve önceki gübre uygulamaları önemlidir. Analiz sonuçlarına göre yapılan gübreleme en doğru gübrelemedir.

2- Meyvelere ben düşme döneminde yaprak örneği alıp analiz etmek ve sonbaharda toprak örneği alıp analiz etmek bu iki sonuca göre seneye gübreleme programı yapmaktır.”

15 Tem 2020 - 16:58 - Ekonomi

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.