Çiftçilere uyarı

“Çiftçiler geçen yıl düştüğü hatalara bu yıl düşmesin” diyerek uyarılarda bulunan Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, “Bitki hastalıkları ile mücadele koruyucu ilaçlama ile yapılır.

“Çiftçiler geçen yıl düştüğü hatalara bu yıl düşmesin” diyerek uyarılarda bulunan Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, “Bitki hastalıkları ile mücadele koruyucu ilaçlama ile yapılır. O yüzden meyve ve sebzede koruyucu ilaçlamayı mutlaka yapmamız lazım. Doğru ilaç, doğru zaman, doğru teşhis ve doğru alet kullanıldığında hiçbir verim kaybı yaşamayız. Yoksa verim kaybı kaçınılmazdır” dedi.

Geçen yıl zirai mücadele ve iklim bakımından ekstra bir yıl yaşadıklarını hatırlatan Seçkin, bu yılda ekstra bir yıl yaşandığının altını çizdi. Seçkin, “Rutubetin ve yağışın bol olduğu yıllarda meyve, sebze, bakliyat ve toprak kökenli ürünlerde hastalıklar meydana gelir. Bu yıl aşırı yağış nedeniyle kök çürüklüğünden dolayı bazı bölgelerde nohutlar söküldü. Ama bu çare değil. Ekstra yıllarda hastalıklarla mücadele etmemiz gerekiyor. Kızıl, kızamık, tifo gibi hastalıklara karşı çocuklara nasıl aşı yaptırıyorsak, meyve ve sebzeyi de koruyucu ilaçlama ile koruyabiliriz. Geçen yıl koruyucu ilaçlama yapılmadığından bir günde kirazın ve üzümlerin büyük bir çoğunluğunu kaybettik” şeklinde konuştu.

“Birçok defa hububatlara ilaç atılması konusunda uyarılarda bulunmamıza rağmen bazı bölgelerdeki hububatlarda hastalıklar meydana geldi” diye konuşan Seçkin, “Sert çekirdekli meyvelerin, kirazın, ve üzümün ilaçlama zamanı olduğundan çiftçilerimiz Gıda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri ve Ziraat Odaları’nda ki mühendislerden teknik destek almalılar. İlaçlama geç yapıldığında sadece kendilerinin değil, ülkenin de milli ekonomisi zarar görecek. Dolayısıyla geçen yıl yaptığımız hataları bu yıl yapmayalım” ifadelerini kullandı.

İlaçlamanın hava şartlarına göre yapılmasını öneren Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, konuşmasına şöyle devam etti: “Havanın yağışlı olduğu zamanlarda ilaç atılmaz. Çünkü ilaç atıldığında üzerinden en az 6-12 saat geçmesi gerekiyor. Ayrıca çok sıcak havalarda da ilaç atılmaz. Çünkü ilaçlar zerrecikler halinde yaprağın üzerinde kaldığından güneş vurduğunda yanıklar meydana geliyor. O yüzden akşam ve sabah serin saatlerde atılması daha uygundur.”

20 May 2019 - 09:23 - Ekonomi

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.