Diyetisyen Saadet Tayşi: Fazla ve yanlış et tüketimine dikkat edilmeli

Uzman Diyetisyen Saadet Tayşi,Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmesi ve nelerin tüketilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulundu. Tayşi “Fazla ve yanlış et tüketimine dikkat edilmeli” dedi.

Uzman Diyetisyen Saadet Tayşi,Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmesi ve nelerin tüketilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulundu. Tayşi “Fazla ve yanlış et tüketimine dikkat edilmeli” dedi.

Kurban Bayramı’nda aşırı ve yanlış et tüketiminin ciddi kilo alımlarına ve önemli rahatsızlıklara zemin hazırlayabileceğini açıklayan Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Saadet Tayşi, bayram süresince beslenme noktasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Etler dinlendirilerek tüketilmeli”

Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlanması gerektiğini ve kesilen etlerin dinlendirilerek tüketilmesini öneren Diyetisyen Saadet Tayşi, “Bayram haftası ve özellikle bayramın ilk günü hafif bir kahvaltıyla güne başlamak çok önemlidir. Çünkü hafif bir kahvaltı ile başlandığı zaman gün içerisinde yapılacak olan et tüketimlerinin sindirimi daha kolay kılınmış olacak. Kesilen kurban etleri de mümkün mertebe bir gün dinlendirildikten sonra tüketilmelidir. Bunun nedeni ise ilk kesildiği zaman etlerin sert olduğu için sindirimi zorlaştırmasıdır. Onun dışında kesilen etler eksi 18 derecede 3 ay da saklanabilir” dedi.

Etler pişirilirken dikkat edilmesi gereken hususlar

Kurban etlerinin pişirilme şeklinden de bahseden Diyetisyen Tayşi,”Kesilen etler öğle yada akşam yemeğinde ya haşlama, ya ızgara yada kavurma şeklinde kullanılabilir. Eğer etler kebap şeklinde tüketilecekse, etleri ateşe ve mangala çok yakın tutmamak gerekiyor. Kebap şeklinde tüketirken de etteki kuyruk yağlarını çok fazla kullanmamak gerekiyor. Çünkü bunlar kolesterol seviyelerini yükseltir. Haşlama yapılırken de yağlı et suyunu biraz dondurduktan sonra üzerinde biriken yağ tabakasını biraz alıp altta kalan et kısmını tüketmeyi tercih etmek lazım. Kavurma yaparken de etleri iç yağlarla kavurmamak gerekmektedir. Eti kendi içerisindeki yağla kavurmak yeterlidir. Yani ekstra iç yağ ya da zeytinyağı ilave etmeye gerek yok” ifadelerini kullandı.

“Su tüketimine önem verilmeli”

Bayram boyunca su tüketimine önem verilmesi ve çok fazla ayran tüketilmemesini öneren Tayşi “Et tüketirken yanında çok fazla ayran tüketilmemeli. Çünkü çok fazla ayran tüketimi demir emilimlerini engelleyebilir. Bunun yerine su tercih edilmeli. Etlerin yanında bol bol salata tüketilmeli, mevsimlik yeşilliklerinden tercih edilmeli. Bu da hem demir emilimini hem de C vitamini takviyesini olumlu etkiler” ifadelerine yer verdi.

“En fazla 150 gram et tüketilmeli”

Bayram süresinde öğün başına en fazla 100-150 gram et tüketilmesini öneren Tayşi,”Kurban bayramı boyunca kolesterol seviyeleri ciddi şekilde yükselebilir. O yüzde bu süre zarfında 100-150 gramdan fazla et tüketilmesini tavsiye etmiyoruz. Yani örneğin öğle öğününde kırmızı et tüketildiyse eğer akşam öğününde sebze ve salata ağırlıklı beslenilmeli” şeklinde konuştu.

Son olarak bayram süresince özelikle şerbetli tatlı tüketimlerinde aşırıya kaçılmamasının önemli olduğunu hatırlatan Diyetisyen Tayşi, “Türkiye Bayram boyunca şekerli yiyeceklerden uzak durmalıdır. Şerbetli tatlılardan ziyade daha çok sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Misafirliğe gidilirken ya da misafir ağırlanırken daha çok meyve tercih edilmelidir” diye konuştu.

07 Ağu 2019 - 11:10 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.