Dolar ilacı da vurdu

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, kur fiyatlarının ilaç üretimini de vurduğunu belirterek, ‘Vatandaşlar mağdur, bu mağduriyetinin sebebi de eczacılar değil.Fiyatlardaki artış üretimi durdurdu’ dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan , kur fiyatlarının ilaç üretimini de vurduğunu belirterek, ‘ Vatandaşlar mağdur, bu mağduriyetinin sebebi de eczacılar değil. Fiyatlardaki artış üretimi durdurdu’ dedi.

İlaç piyasasındaki sıkıntı büyüyor. Reçeteleriyle eczaneye giden vatandaşlar, ihtiyaçları olan ilaçlara ulaşamıyor. Eczacı olan CHP’nin Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, gelen reçetede dört kalem ilaç varsa iki ilacın olduğunu iki ilacın da olmadığını vatandaşa söylüyoruz diyor. Kur fiyatlarının ilaç üretimini durduğunu kaydeden CHP’li Kaplan, “Vatandaşlar mağdur, bu mağduriyetinin sebebi de eczacılar değil. Her yıl şubat ayında ilaç fiyatları belirlenir kur sabitlenir ama kur fiyatlarındaki i nanılmaz artış üretimi durdurdu ” d edi.

İlaç sorunu gün geçtikte artmaya devam ediyor. Hasta olan vatandaşlar eczanelerden reçete karşılığı alacağı ilaçlara erişemiyor. Bu durum da vatandaşların tedavilerinin aksamasına neden oluyor. Görüşlerine başvurduğumuz CHP’nin Gaziantep Milletvekili Eczacı İrfan Kaplan, insanların artık kıtlık varmış gibi, gıda stoklar gibi ilaç stokladığını ifade etti.

4 KALEM İLAÇTA 2’Sİ VARSA 2’Sİ YOK

Milletvekili Kaplan, “Bundan bir ay önce 650 kalem ilaç yoktu şu an binin üzerinde bu yokluk. 4,5 dolardan sabitlenen ilaç kurları şu an 3 katına çıktı. Maliyetler yüzde 300 arttı. Firmalar yeterli üretim yapamıyor. Ambalaj, nakliye, hammadde, işçilik maliyetleri artıyor. Bu durumun sorumlusu iktidar. Sağlık Bakanlığı umarım bir çözüm bulur. Gelen reçetede 4 kalem ilaç varsa 2 kalem var 2 kalem yok. Etken maddesi aynı olan ilaçları bile bulamıyoruz. Birbiri yerine ikame edeceğimiz ilaçlar da yok. Bu durumda eczacılar ne yapsın? Vatandaş geliyor kiminle muhatap oluyor: Eczacıyla. Biz, var da mı satmıyoruz? Sonra eczacıya şiddet eylemleri gerçekleştiriliyor. Vatandaş da mağdur eczacı da.

HASTALAR İLAÇ STOĞU YAPMAYA BAŞLADI

Hastaların ilaç stoku yapmaya başladığını kaydeden Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü: Gıda kıtlığı varmış gibi vatandaşlar ilaç stoklamaya başladı. Evet gerçekten vatandaşlar artık bunu yapmaya başladı. İlaçlarının olmamasının eczanelerle uzaktan yakından ilişkisi yok. Daha önceki yıllarda böyle bir durum yaşandı mı? Hayır. Eczacılar ne zaman vatandaşa ilaç yok demiş? Üretim yok. Ham madde yok. İlaçlarda zaten dışa bağımlıyız. İlaçlarımızın birçoğu ithal. Dolar artınca ithalatta durdu. Bu ilaçların zaten Türkiye’ye katma değeri de yok. Yerli ilaçlarımızı bir an önce üretmemiz gerekiyor. Ülkemizin ilaç sektöründe dışa bağımlılığını bitirmeliyiz.

29 Kas 2021 - 20:02 - Siyaset

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.