Esnaf borç batağında

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep’te ekonomik krizden etkilenen esnaf ve sanatkârların sorunlarının tespit edilmesi, desteklerinin arttırılması ve sorunlarının çözümleri için ivedi olarak kapsamlı bir araştırma yapılmalı dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep’te ekonomik krizden etkilenen esnaf ve sanatkârların sorunlarının tespit edilmesi, desteklerinin arttırılması ve sorunlarının çözümleri için ivedi olarak kapsamlı bir araştırma yapılması için TBMM’ye 23 Milletvekili imzasıyla birlikte bir Meclis Araştırması açılması önergesi verdi.

Milletvekili Kaplan, Meclis Araştırma önergesinde TESK’in verilere dikkat çekerek, “Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, Türkiye’de sadece 2019’da 114 bin 977 esnaf iflas bayrağını çekerken bu son 9 yılın en yüksek rakamı olmuştur. Türkiye’deki toplam esnaf sayısı ise yaklaşık 1.8 milyon 791 bin 201’e gerilemiştir. Son 1 yılda ülkemizde esnaf sayısı 34 bin azalmıştır” diye ifade etti.

“KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ ESNAFIMIZ BORÇLARI OLDUĞU İÇİN KOGSEB KREDİSİ DAHİ KULLANAMIYOR!”

Kaplan, basına ve kamuoyuna yansıyan verilerden yola çıkarak, “Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) bankalara olan kredi borçları 2019'da 4 milyar lira artarak 615.4 milyar liraya yükselmiştir. KOBİ'lerin zamanında ödeyemediği için takibe alınıp icraya düşen krediler toplamı 18.6 milyar lira artarak 61.2 milyar liraya ulaşmış, takipteki KOBİ sayısı bir yılda 337 bin 210’a fırlamıştır. KOBİ’lerde batık kredi %50 artmıştır. Prim borçlarının olmasından dolayı birçok esnafımız KOSGEB kredisi dahi kullanamamaktadır. Borçları yüzünden KOSGEB kredisine dahi başvuramayan esnafımız borç batağındadır. BAĞ-KUR prim borçlarını dahi ödeyemeyen esnafımızın sorunlarının biran önce çözülmesi gerekmektedir” dedi.

“AVM ÇILGINLIĞI VE ZİNCİR MARKETLER KÜÇÜK ESNAFIN AYAĞINA PRANGA VURDU”

Kaplan, ekonomik krizin kendini iyiden iyiye hissettirdiği son yıllarda AVM çılgınlığı ve zincir marketlerin sürekli çoğalması nedeniyle, küçük esnaf ve sanatkârlar ciddi ekonomik bunalım yaşadığını ifade ederken, siftah yapmadan kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın artık çıkmazda olduğunun altını çizdi.

“GAZİANTEP’İN TARİHİ PASAJLARINDAKİ ESNAFIMIZ KAN AĞLIYOR!”

Kaplan, Gaziantep’in yoğun turist olan bir il olduğunu ifade ederken, özellikle turistlerin ilgi alanı olan eski ve tarihi pasajların ve il merkezindeki çarşı esnafının da ekonomik krizden oldukça etkilendiğini ve iş yapamaz haline geldiğini şu sözlerle açıkladı:

“Belediye Pasajı, Büyük Pasaj, Suriye Pasajı, Kurtuluş Pasajı, Söylemez Pasajı, Kalealtı esnafı, Kemikli Bedesten esnafı, Karagöz Caddesi esnafı da ekonomik krizle birlikte çok ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Artan zamlarla birlikte iş yerlerinin kirasını ödeyemeyen, siftahsız günü bitiren, dalgalanan döviz kurları ve kriz nedeniyle alım gücü azalan, kazandıklarıyla faturalarını dahi ödeyemeyen, ticarete devam etmekte zorlanan esnafımızın belini bükmüştür. AVM ve zincir marketlerle birlikte haksız rekabet ortamı oluşmaktadır. Sosyal güvenlik primlerini dahi ödeyemeyen, ekonomik krizle birlikte geçinemeyen esnaf ve sanatkârlara devletin daha fazla katkı sağlaması gerekmektedir.

Küçük esnaf ve sanatkârlar ülkemizin can damarı ve olmazsa olmazıdır. Seçim bölgem Gaziantep’teki esnaf ve sanatkârların sorunlarının araştırılması ve tespit edilmesi, çözüm önerilerinin ivedilikle belirlenmesi, küçük esnaf ve sanatkârlarımızın daha fazla desteklenmesi gerekliliği amacıyla TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmalı, esnaf ve sanatkârlarımız için gereken neyse o yapılmalı, bu krizden en hafif şekilde nasıl çıkılabilir bir harita oluşturulmalıdır” diye ifade etti.

19 Şub 2020 - 18:12 - Siyaset

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.