Filiz: İşsizlerin umutsuzluğu artıyor

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz üniversite mezunu genç işsizliğe yol açan nedenlerin araştırılması amacıyla TBMM’ye Meclis Araştırması açılması hakkında önerge verdi.

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz üniversite mezunu genç işsizliğe yol açan nedenlerin araştırılması amacıyla TBMM’ye Meclis Araştırması açılması hakkında önerge verdi.

Prof. Dr. Filiz; “Ülkemizde hali hazırda 10 milyonun üzerinde işsizler ordusu oluşmuştur. Bunların 2 milyon 800 bini 15-34 yaş arasındaki gençlerimizden, 1 milyon 100 bine yakını da üniversite mezunlarımızdan oluşmaktadır. Bu durum gösteriyor ki üniversite eğitimi görmüş her 4 kişiden 1’i iş bulamamaktadır. Buna rağmen mezunlarına ihtiyaç duyulmadığı halde bir furya şeklinde aynı bölümler farklı üniversitelerde açılmış, arz-talep dengeleri iyi yönetilmemiş, sonuçta kaybeden ülkemiz gençleri olmuştur.” diyen Prof. Dr. Filiz, çalışma hakkının Anayasa’da güvence altına alındığına vurgu yaparak şöyle devam etti; “Anayasanın 49. Maddesi Çalışma Hakkı ve Ödevi başlığı altında “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.” ifadelerinde bulundu.

Prof. Dr. Filiz Atanamayan Öğretmenleri de unutmadı. Önergesinde; “Üniversite mezunu işsizlerin içinde 460 bin işsiz öğretmen ve bunlardan atama bekleyip ataması yapılmayan 60 bin öğretmenin de bulunması genç işsizlerimizin umutsuzluğunu arttırmaktadır. 2023 yılına kadar da atanamayan öğretmen sayısının 1 milyona ulaşması beklenmektedir.” diyerek atanamayan öğretmenleri de Meclise taşıdı.

Uzun yıllar üniversitede Rektörlük de dahil birçok üst düzey görevde bulunan Prof. Dr. Filiz, Önergesinde çocuklarım dediği öğrencilerin sorunlarını da unutmadı. Önergesinde; “Gençlerin iş arama süreleri uzadıkça psikolojik sorunları başlamakta, bu durum ülke genelinde sosyolojik bir sorun haline dönüşüp toplumu bunalıma sürüklemektedir. Had safhadaki işsizliğin sonucu olarak psikolojik sorunlarla boğuşan bir gençlik ve huzursuz bir toplum oluşmaktadır.

Yetenekli ve çalışkan öğrencilerimiz gelecek göremedikleri için üniversitede kalarak bilim insanı veya araştırmacı olmayı tercih etmemekte, önemli bir kısmı yurt dışına gitme eğiliminde olup, fırsat bulanlar da farklı ülkelere gitmektedir.

Mesleki ve Teknik eğitim branşlarına önem verilmediğinden istihdam imkanı sağlanmadığı, gerekli altyapı olmadan üniversite açıldığı, bu üniversitelerin yarısından fazlasına bilimsel olarak yetersiz rektörlerin atandığı bilinmektedir.” ifadelerine yer verdi.

03 May 2021 - 06:56 - Siyaset

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.