Fırsat eşitliğine darbe

Gaziantep Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, başarı oranı düşük olan öğrencilerin lise ve üniversite sınavlarına girişinin engel olunması yönteminin eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

Gaziantep Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, başarı oranı düşük olan öğrencilerin lise ve üniversite sınavlarına girişinin engel olunması yönteminin eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

Gaziantep Valisi Davut Gül’ün gündeme getirdiği, MillîEğitim Bakanlığı projesi olan orta okul ve lisede başarı oranı düşük olan öğrencilerin sınav yerine meslek liselerine veya usta çırak ilişkili mesleklere yönlendirilmesi uygulamasının tartışmaları sürüyor.

Öğrenci velileri başta olmak üzere öğrencilerin ve kamuoyunun isyan ettiği bu uygulamanın yankıları sürüyor. Bu uygulamanın temel hak ve özgürlüklerin gaspı anlamına geldiğini belirten Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, eğitimde fırsat eşitliğinin bu yöntemle ortadan kaldıracağını vurguladı.

Her öğrencinin akademik ve bilimsel eğitimi almasının bir hak olduğunu kaydeden Ersönmez, “B u uygulamayla , parası olanların eğitim öğretim imkanlarından faydalanacağı parası olmayanların ise eğitim olanaklarından faydalanamayacağı anlamına geliyor. Yöneticilerin, Valilerin, Milli Eğitim Müdürlerinin görevleri, şehirde eğitim kalitesini arttırmak olmalı. Öğretmene sen kendini kurtar, yetersiz olanları da tasfiye et direktifiyle eğitim politikasını belirleyemezsiniz. Biz zaten öğrencilerin kalitesin sınavla sınırlandırmıyoruz. Ama en azından var olan bu sistem kısmi de olsa fırsat eşitliği sunuyordu, bunu da ortadan kaldırırsanız. Öğrencilerin gelecek umutlarını çalarsınız.” Dedi.

İBRAHİMLİ İLE ÇIKSORUT ARASINDAKİ EĞİTİM UÇURUMU GİDERİLMELİ

Okullaşmanın çarpık bir şekilde yapıldığını, Anadolu Liselerinde yığılma olduğunu ifade eden Ersönmez, Öğrenci velileriyle yeterince koordinasyon sağlanmıyor, mahallelerde ihtiyaç bazlı veya öğrenci odaklı okullaşma yapılmıyor, İmam Hatiplere ve özel okullara her alanda öncelik sağlanıyor. İbrahimli ’de okuyan öğrenci ile Çıksorut’ta okuyan öğrenci arasındaki uçurum git gide açılıyor. Öğrencinin statüsü neyse velinin konumu fark etmeksizin herkes eğitim olanaklarından faydalanmak zorundadır. Bir çocuğa farklı eğitim diğerine farklı eğitim olanağı insan hakları ihlalidir.

ÇÖZÜM BELLİ: EĞİTİME YATIRIM

Gaziantep’in sanayiye, ticarete, ekonomiye yaptığı yatırımların bir kısmını da eğitime harcasaydı eğitimde bir sorun kalmazdı diyen Ersönmez, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

Okullaşma yeterince sağlanmalı,

Anadolu Liseleri çift değil tek öğretimli olmalı,

Özel Okullara teşvik veriliyor, açılan bütün liseler meslek lisesi bu uygulamadan dönülmeli,

Öğretmen açığı giderilmeli,

Şahinbey’in sınıf ortalaması 45, Isparta’nın 17-20

Derslik sorunu çözülmeli,

Zihinsel olarak istikrar sağlanmalı, günübirlik eğitim politikalarından vazgeçilmeli .

17 Oca 2020 - 08:55 - Eğitim

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.