Gaziantep’in yetiştirdiği en büyük spor adamlarından birisi: Yaşar Sevim

“Türk Sporuna Hizmet Ödülüne” layık görülen Gaziantep’in yetiştirdiği en büyük spor adamlarından birisi Prof.Dr. Yaşar Sevim’in hayatı başarılarla dolu. Hentbol Federasyonu'nu kuran Sevim, basketbolda Milli olmayı başardı. Türkiye şampiyonlukları yaş

Prof. Dr. Yaşar SEVİM; 1948 yılında Göksun’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Gaziantep’te tamamladı. Çınarlıspor’da oynadı. Basketbol, futbol, atletizm sporlarıyla uğraştı. Genç karmalarda forma giydi. 1969 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. 1970-1974 yılları arasında Almanya Köln Yüksek Spor Okulunda (Deustche Sporthochschule Köln) Hentbol-Basketbol-Voleybol-Futbol üzerinde ihtisas yaptı. 1974-1996 yılları arasında Ankara 19 Mayıs Gençlik ve Spor Akademisinde ve Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yaptı.

Gaziantep’in yetiştirdiği en büyük spor adamlarından birisi olmayı başardı. Futbol, basketbol ve atletizm sporlarını aynı anda yürütürdü. Gününün büyük bölümünü stadyumda geçirirdi. Hentbolü Türkiye’ye sevdiren isim oldu.

KENDİSİNİ SPORA ADADI

Yaşar Sevim, hem basketbol, hem futbol, hem de atletizmle uğraşırdı. Stadyumun yanındaki açık sahada basketbol antremanını tamamlar, sonra gelip futbol maçına çıkardı. Gününün büyük bir bölümünü stadyumda geçirirdi. Hayatını spora adamıştı. Gaziantep’in unutulmaz isimleri arasına girmeyi başardı.

MİLLİ SPORCU OLMAYI BAŞARDI

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda Basketbol, Hentbol ve Antrenman Bilgisi derslerini yürüttü.. Yüksek öğrenimdeki çalışma süresi içerisinde yurt dışı ve yurt içi spor dergilerinde 100’ün üzerinde inceleme, yazı, makale ve spor konusunda 24 adet kitabı yayınlandı. Spor Bilimlerinde Doktora yaptı.

Almanya ve ülkemizde Basketbol-Hentbol-Futbol oynadı ve Atletizm yaptı. Yıllarca yurt dışında ve ülkemizde 1.Deplasmanlı Basketbol liginde oynadı ve bu dalda Milli Sporculuk düzeyine erişti.

TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞUNA ULAŞTI

Basketbol ve Hentbolde deplasmanlı ligde takım çalıştırdı. Çalıştırdığı takımlar defalarca Türkiye Şampiyonluğuna ulaştı (17 kez Türkiye Hentbol Ligi Şampiyonluğu, 15 Türkiye Kupası şampiyonluğu ve 6 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası).

Hentbolde Antrenör olarak Avrupa Şampiyon Kulüpler kupasında takımını yarı finale taşıdı.

Milli takımımızı Üniversiteler Dünya Şampiyonası’nda 1995 ve 1997 yıllarında Dünya 2.’liğine ulaştırdı.

2008 yılında İtalya'da Teknik Direktörlüğünü yaptığı Üniversiteler Bayan Hentbol Milli Takımı Dünya Şampiyonluğuna ulaştı.

HETBOLDE EFSANELEŞTİ

1976 yılında Hentbol Federasyonu’nun kuruculuğu ve ilk Federasyon Başkanlığını yaptı. Hentbol Federasyonu’nun kurulmasından sonra yıllarca Milli Takımlar Teknik Direktörlüğünü de yürüttü.

Eylül 1986 yılında IHF’nin (Uluslararası Hentbol Federasyonu) Teknik ve Metodik Komisyon Üyeliğine seçilen ilk Türk öğreticisi oldu. 1994 yılından itibaren EHF (Avrupa Hentbol Federasyonu) Antrenör Metodik Komisyonu Seçilmiş Lektör’ü görevini yürüttü.

TÜRK SPORUNA HİZMET ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Birçok ödülün yanı sıra, 2001 yılında TMOK ve Türkiye’nin en büyük spor ödülü olan “Türk Sporuna Hizmet Ödülüne” layık görüldü. Türk sporuna ve hentbolüne hizmetlerinden dolayı Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün teklifi, Gençlik ve Spor Genel Müdürünün ve spordan sorumlu Başbakan Yardımcısının onayı ile "Ankara Cebeci Salonu" nun ismi " Prof. Dr. Yaşar SEVİM" Hentbol Salonu olmuştur (2006).

Gazi Üniversitesi Beden eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanlığı yapmıştır. Sevim, 2009 yılında aramızdan ayrılmıştır.

28 Haz 2020 - 11:20 -

Mahreç  Okan Çelik


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

enverce - Gaziantebimizin İFTİHARI Prof Dr Yaşar Sevim hocamızın ismini ankarada yaşatıyorlar. Kendi memleketinde neden yaşatılmıyor.şahinbey spor salonuna ismi verilebilir.Bunun için en büyük sorumluluk ve görev gaziantep milletvekillerine düşüyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Haziran 11:20