Gebelikten korunma yöntemleri nelerdir?

Gebelik düşünmeyen, planlı bir hamilelik yaşamak isteyen çiftler, gebelikten korunma yöntemlerinden birini seçerek cinsel birliktelik yaşar.

Gebelikten korunma yöntemleri nelerdir?
Gebelikten korunma yöntemleri nelerdir?
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Gebelik düşünmeyen, planlı bir hamilelik yaşamak isteyen çiftler, gebelikten korunma yöntemlerinden birini seçerek cinsel birliktelik yaşar. Bunun birçok sebebi olabilir, akademik ya da sosyal nedenlerden dolayı henüz hamilelik düşünmüyor olunabilir, bu durumda doğru bir yöntem seçerek gebelikten korunmak gerekir. Korunmasız ilişki ya da doğru uygulanmayan yöntemlerin sonucunda istenmeyen gebelik yaşabilir, bu durumda da gebelik sürdürülmek istenmiyorsa çözüm arayışı başlar. İstenmeyen gebelikler kürtaj yoluyla sonlandırılabilir. AnkaraKürtaj doğru uygulanmayan yöntemler sonucunda istenmeyen gebelikler sonucu başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir, bu yüzden planı gebelik yaşanması için doğru bir korunma yöntemi uygulanmalıdır.

Ülkemizde en sık kullanılan gebelikten korunma yöntemlerinden bahsedecek olursak;

Geri Çekme (Dışa boşalma); bu yöntem doğal bir korunma yöntemidir, ancak koruyuculuğu tartışılmaktadır, çünkü bu yöntemde cinsel ilişki esnasında erkeğin boşalma esnasında penisini vajinadan çıkartarak dışarı boşalmasıyla olur. Bu sebeple riskli bir yöntemdir, bu yüzden koruyuculuğu daha yüksek bir korunma yöntemi tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Prezervatif; hem ülkemizde hem de dünya da en çok tercih edilen gebelikten korunma yöntemidir. Prezervatifin en önemli avantajı ise cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı da korumasıdır. Bu yüzden en çok tercih edilen yöntemdir, özellikle evli olmayan çiftlerin tercih etme oranı daha yüksektir.

Spiral (Rahim İçi Araç); Spiral, rahim içine yerleştirilen bir materyal olup, gebelikten koruma yöntemi olarak en etkili yöntemlerden biridir. Doğum sonrasında daha çok tercih edilmektedir, anne sütünü etkilemediği için özellikle emziren kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Takılan spiralin 5 yıl koruyuculuğu olması da tercih edilmesinde etkili nedenlerdendir.

Doğum Kontrol Hapları; Hem adet düzenleyici özelliği hem de gebelikten korunma yöntemi olduğu için doğum kontrol hapları ülkemizde oldukça sık kullanılır. Doğum kontrol haplarıyla ilgili gebeliği etkileyici olduğu sanılsa da, hap bırakıldığında gebe kalmak mümkündür ve yumurtlamayı etkilemez. Güvenli bir yöntemdir, ancak 21 gün boyunca unutmadan her gün düzenli olarak hapların içilmesi gerekir, unutulması durumunda gebelik riski oluşabilir.

Ülkemizde en çok kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden bahsettik, bu konuda bilgi sahibi olmayan çiftler gebelik düşünmüyorlarsa uzman hekimlerden de destek alabilirler. Bilgi yetersizliği, yanlış bilinen yöntemler neticesinde istenmeyen gebelikler yaşanabilir, bu yüzden bu konuda bilgi edinerek aile planlamasına dikkat etmekte fayda vardır. İstenmeyen gebelik yaşanması durumunda, gebeliği sonlandırmak için çiftler hem karar vermekte zorlanıyor hem de psikolojik yıpranıyor. Kürtaj gebeliğin sonlandırılması için çözüm yoludur, ancak Kürtaj Ankara ilinde bilgi eksikliği sebebiyle başvurulan bir yol olduğu için kadın doğum doktorunuzdan destek alarak doğru yolla gebelikten korunabilirsiniz.

Op.Dr.Uzay Yıldırım

Kadın Hastalıkları ve Doğum Tüp Bebek / Genital Estetik

https://www.uzayyildirim.com

Instagram : @uzayyildirim

YouTube : Op.Dr.Uzay Yıldırım

Facebook : /dr.uzayyildirim

16 Oca 2020 - 08:42 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.