Güneydoğu’dan 1 Milyar 543 Milyon dolarlık hububat ihracatı

Türkiye Hububat Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya yılın son üç ayında ihracatın artarak devam etmesi için gerekli tanıtım çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Yılın ilk dokuz ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden toplam 1 Milyar 543 Milyon tutarında hububat bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiğini ifade eden Türkiye Hububat Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya yılın son üç ayında ihracatın artarak devam etmesi için gerekli tanıtım çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

GAİB hizmet binasında Mahsum Altunkaya Başkanlığında toplanan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ihracat rakamlarını değerlendirirken yılın son üç aylık diliminde gerçekleştirilecek olan faaliyetler hakkında da karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Türkiye Hububat Bakliyat Sektör Kurulu Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya 2018 yılının ilk 9 ayında gerçekleştirilen ihracat rakamları hakkında bilgiler verdi. Altunkaya yaptığı değerlendirmede “2018 yılının ilk 9 ayda bölgemizden 1 Milyar 543 Milyon tutarında hububat bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi. Bu tutar, Türkiye Genelinde sektörümüz ihracatının yaklaşık %32’si. aynı zamanda bölgemizde yapılan toplam ihracatın yaklaşık %25’ini sektörümüz gerçekleştirmekte. Bu tablo, sektörümüzün bölgemizin ekonomik durumu açısından önemini ortaya koymaktadır. Aynı zamanda, ihracatımızda komşu coğrafyaların önemli paya sahip olması da çevre ülkelere de gıda sağlanması anlamında bölgemizin sektör ihracatının, Ortadoğu bölgesi için de önemli bir misyon taşıdığını göstermektedir” dedi.

Ürün bazında en fazla ihracat kalemlerini un, makarna ve bisküvi oluşturuyor

Yılın ilk dokuz aylık sürecinden bölgemizden en fazla ihracat yapılan ürünleri hakkında da bilgiler veren Başkan Altunkaya “Ocak - Eylül döneminde bölgemizin hububat bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında ilk sırayı, 356 Milyon 289 Bin Dolar ile Buğday unu Almaktadır. Bunu, 288 Milyon 532 Bin Dolar ile Makarna takip etmektedir. Üçüncü sırada ise 189 Milyon 734 Bin dolar ile Bisküvi-Pasta yer almakta olup; dördüncü sırada 180 Milyon 27 Bin Dolar ile Bitkisel Yağlar bulunmaktadır” dedi.

Hububat Bakliyat ihracatının ilk sırasında Irak yer alıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden dünya genelinde 160 ülkeye hububat bakliyat ihracatı gerçekleştirildiğini de açıklayan Başkan Mahsum Altunkaya en fazla ihracatın Irak’a gerçekleştirildiğini belirterek “Bölgemizden sektör ihracatımızın yaklaşık yarısı 780 milyon 241 Bin Dolar ile Irak’a yapıldı. Irak’ı 196 Milyon 249 Bin Dolar ile Suriye takip ediyor. İlk 9 ayda sektörümüz 160 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Ülke grupları bazında ise 1 Milyar 98 Milyon 830 Bin Dolar ile ihracatımızın %71’ini Ortadoğu Ülkelerine gerçekleştirmiş olduk. Afrika Ülkeleri ise 300 Milyon 740 Bin Dolar ile ikinci sırada yer aldı” dedi.

Türk Lezzetleri festivali hedef ülkelerde ilgi görüyor

Türkiye ve bölgeden hububat ve bakliyat ihracatını arttırmak için yürütülen projeler arasında Türk Lezzetleri Festivalinin büyük önem taşıdığının da altını çizen Türkiye Hububat Bakliyat Sektör Kurulu Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya “Ülkemiz ve bölgemizden gerçekleştirilen ihracatın arttırılması, global pazarlarda aktif roller üstlenmemiz ve mevcut pazarların korunarak yeni pazarların bulunması için çalışmalarımız sürüyor. Sektörümüzle ilgili ihracat pazarlarımızın genişlemesi, farklı pazarlarda rekabet gücümüzü daha da arttırmamız, ihracat hedeflerimize ulaşmamız noktasında hayati önem taşıyor. Bilindiği üzere, sektörel tanıtım grupları geçtiğimiz yıl kapatılarak Türkiye Tanıtım Grubu çatısı altında tek bir çatı altında toplandı. Biz de Türkiye Tanıtım Grubu Koordinasyonunda bu yıl “Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağın Dünya Piyasalarında Tanıtımı” kapsamında tanıtım faaliyetlerine başladık. İlk olarak 11 – 19 Ağustos 2018 tarihleri arasında Gana’nın Akra kentinde, Türkiye Markası’nın görsel unsurlarıyla giydirilmiş karavanımızla, Türk lezzetlerini Gana halkına tanıttık. Reklam ve tanıtım faaliyetleri yürüttük. Etkinliklerin birer gününde bir resepsiyon düzenleyerek ilgili ülkenin iş, siyaset ve medya dünyasından temsilcilerle bir araya geldik. Gana etkinliğimizden sonra Moskova’da da bu etkinliğimizi 15 – 23 Eylül tarihleri arasında tekrarladık. Elde ettiğimiz sonuçlar ve gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarının sonuçlarını olumlu buluyoruz. Bundan sonraki süreçte ise proje; seçilen hedef ülkelerden Somali, Çin ve Cibuti’de de düzenlenecektir” dedi.

20 Eki 2018 - 16:20 - Ekonomi

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.