Herkes Kamu Hastanelerine başvurabilir

Gaziantep’ten önce Sağlık Bakanlığı bünyesinde önemli görevlerde bulunan Ümit Mutlu Tiryaki ile Gaziantep’in Pandemi sürecini ve bu süreçte İl Sağlık Müdürlüğünün vatandaşlara verdiği hizmetleri konuştuk.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki. Yaklaşık 4 aydır Gaziantep’te İl Sağlık Müdürü olarak görev yapmakta. Gaziantep’ten önce Sağlık Bakanlığı bünyesinde önemli görevlerde bulunan Ümit Mutlu Tiryaki ile Gaziantep’in Pandemi sürecini ve bu süreçte İl Sağlık Müdürlüğünün vatandaşlara verdiği hizmetleri konuştuk.

Pandemi koordinasyon sürecini nasıl yönetiyorsunuz? İşlerlik nasıl ilerliyor?

İlimizde pandemi süreci tüm sağlık birimlerimizin koordinasyonuyla sağlanmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmetlerimizi Halk Sağlığı Başkanlığı çatısı altında ilçe sağlık müdürlüklerimiz ile birlikte yürütmekteyiz. Filyasyon çalışmaları, hastane, 112 acil sağlık, ADSM’ler, ilçe sağlık ve sağlık evlerinden temin edilen personel ile ilçe sağlık müdürlüklerimiz bünyesinde kurulmuş ekiplerimiz tarafından takip edilmektedir. Bunun yanında tüm kamu hastanelerimizde vatandaşlarımızın muayene, test ve tedavi işlemleri gerçekleştirilmektedir. Özel Hastanelerde bu çalışmalarımızda tüm imkanlarıyla, özellikle servis ve yoğun bakımları ile destek vermektedirler. Ayrıca talep halinde evde sağlık hizmetleri ve 112 acil hizmetleri vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

HERKES İSTEDİĞİ KAMU HASTANESİNE BAŞVURABİLİR

Vatandaşlarımızın muayene ve test talepleri nasıl karşılanıyor?

Semptomu olan herkes istediği kamu hastanesine başvurabilir, temaslı kişilerin ise filyasyon ekiplerince evde numuneleri alınmaktadır. Beraberinde henüz pilot çalışmasını sürdürdüğümüz, sosyal tesislerde numune alımı gerçekleştirilmektedir. Amacımız o bölgedeki aile hekimlerine başvuran kişilerin bu noktalara yönlendirilip numune verebilmesini sağlamaktır. Bu uygulamayla dolaşımı azaltarak hastanelerimizdeki yoğunluk ve bulaş riskini azaltmayı hedefliyoruz.

POZİTİF VAKAYA 10 GÜN, TEMASLIYA 14 GÜN KARANTİNA

Test alındıktan sonra sonucu pozitif çıkan kişiler ve temaslıları ile ilgili süreç nasıl işliyor?

İlçe sağlık müdürlüklerindeki filyasyon ekiplerimizce test sonucu pozitif olan kişiler aranıp adres teyidi yapıldıktan sonra kişilerin evlerine gidilip temaslıları belirlenir ve pozitif kişiye ilaçları verilir. Kişi pozitif vaka ise 10 gün, temaslı ise 14 gün karantinada kalır.Teması belirlenen kişilerden eğer semptomu olan varsa PCR testi alınmaktadır. Halkımızın bu süreler sona erene kadar evlerinden çıkmamaları çok büyük önem taşımaktadır.

KARANTİNA BİTİMİNDE TEST YAPMAYA GEREK YOKTUR

Karantina veya izolasyon bitiminde test yaptırmaya gerek var mı?

Karantina veya izolasyon süreci bitiminde tekrar test yaptırmaya gerek yoktur.

Filyasyon ekiplerinin çalışması ve sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz? Kimlerden oluşuyor?

Toplamda 900 sağlık personeli ve 380 ekiple vatandaşlarımıza filyasyon çalışmaları yapılmaktadır. Çalışma sistemi olarak her gün 08:00-24:00 saatleri arasında ekiplerimiz pozitif belirlenen vatandaşlarımız ve temaslılarının adreslerine giderek filyasyon çalışmalarını gerçekleştirmektedirler. Ekiplerimiz sağlık çalışanı ve şoförlerden oluşmaktadır. Sağlık çalışanı olarak doktor, diş hekimi, hemşire, ebe, sağlık memuru ve tıbbi sekreter görev yapmaktadır.

Gece geç saatlere kadar çalışan ekiplerimize halkımızın yardımcı olması ve kapılarını açması bu mücadelede bizlere hız kazandıracak ve güç verecektir.

COVİD POZİTİF KİŞİLERE HİDROKSİKLOROKİN VE FAVİPİRAVİR ETKEN MADDELİ İLAÇLAR VERİLİYOR

Evde ilaç kullanımı ve hastalara ilacın ulaştırılması konuları hakkında neler söylemek isterseniz?

Filyasyon ekiplerimiz kişilerin ilaçlarını evlerine ulaştırmaktadır. Filyasyon ekiplerimiz tarafından Bakanlığımızca belirlenen Favipiravir ve Hidroksiklorokin etken maddeli ilaçlar kişilerin ilacı almasındaki uygunluğu da gözetilerek Covid pozitif kişilere verilmektedir.

Vatandaşlar zaman zaman hastanelere ulaşamadıklarını söylüyorlar? Bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü ne gibi çalışmalar yürütüyor?

Konuyla ilgili tarafımıza ciddi geri dönüşler olmamıştır. Vatandaşlarımız ihtiyaç halinde hastanelerimize ulaşımda herhangi bir sorunla karşılaşmamaktadırlar. Yoğunluklar olabilir, bunun da önüne geçmek için çalışmalar yapıyoruz.

GAZİANTEP’TE EV VE ÇARŞI PAZAR GEZMELERİNDE YOĞUNLUK VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca anlattı, Gaziantep hastalık açısından PİK yapan şehirler arasında. Bu durumun nedeni nedir? Nerden kaynaklanıyor.

Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması bu süreçte çok büyük önem arz etmektedir. Bilindiği üzere Gaziantep ili nüfusu en yoğun illerden biridir. Genel olarak nüfusun yoğunluğu şehir merkezinde dar bir alanda toplandığından kişilerin birbiriyle temas oranı yüksek olabilmektedir. Salgının yayılımında tabii ki vatandaşlarımızın kurallara uyumu ve tutumu önemlidir. Maske kullanımının düşük olması, ev gezmeleri, çarşı pazarlarda ki aşırı yoğunluk başlıca nedenler olarak gözükmektedir.

Evde tedavi yönteminde vatandaşların zaman zaman şikayetleri oluyor. Bu sorunu nasıl çözüme kavuşturuyorsunuz?

Evde tedavi ihtiyacı olan vatandaşlarımız için Evde Sağlık hizmetleri birimimiz bu konuda çalışmaktadır. Evde tedavi ve muayene talebi olan vatandaşlarımızın durumu şikayetlerine göre değişmekte olup kişinin Covid şüphesi bulunmaktaysa evde sağlık hizmetleri tarafından değerlendirilmekte, daha ciddi boyutlarda şikayeti olan vatandaşlarımıza ise acil sağlık hizmetleri kapsamında hizmet sunulmaktadır. Hizmetlerimizi daha geniş alana ulaştırmak ve vatandaşlarımızın taleplerine cevap verebilmek adına yalnızca karantinada bulunan vatandaşlarımız için Covid evde sağlık birimleri hastane bünyesinde hizmete başlamıştır.

SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ TAVSİYEDE BULUNUYOR

Pandemi sürecinin şehir bazında sağlıklı yürüdüğünü düşünüyor musunuz? İl Sağlık Müdürleri bu süreçte ne kadar etkin?

Bilindiği üzere pandemi yönetimi bakanlığımız ve bilim kurulunun önerileriyle şekillenmektedir. Ancak il bazında ele alındığında kurum amirlerinin yer aldığı İl Hıfzısıhha Kurulu etkin rol almaktadır. Süreçte İl Sağlık Müdürlerinin tavsiyeleri bu anlamda önem arz etmektedir.

SAHRA HASTANESİNE İHTİYAÇ YOK

Gaziantep’in Sahra Hastanesine ihtiyacı var mıdır? Olası bir durumda nereleri düşünüyorsunuz?

Şehrimizde mevcut sağlık hizmetleri şu an için yeterli düzeydedir. Salgının seyrine göre proaktif şekilde birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetleri sunumunda sürekli olarak planlama ve revizyon içerisindeyiz. Bu sebeple planlarımız arasında bulunmamaktadır.

Gaziantep’te yaşayan vatandaşlarımız için ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?

Öncelikle halkımızın maske, mesafe ve temizlik konularında hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Ekiplerimize her konuda yardımcı ve anlayışlı olmalarını bekliyoruz. Özellikle farklı kaygılarla veya ayıp olur düşüncesi ile temaslılarını gizlememeleri çalışmalarımızın başarıya ulaşması için çok önemli. Mevcut olan kısıtlamalara uyulursa sürecin daha kolay yürütülebileceği kanaatindeyiz.

10 Ara 2020 - 13:35 -

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.