Kadınlar ortak akılla ilerliyor

Şölen İcra Kurulu Başkanı Elif Çoban ile Şölen markasını, iş yaşamını, erkek egemen dünyada kadın olmayı ve 8 Mart’ı konuştuk.

Kadınlar, ortak akılla ilerlemeye daha fazla inanıyor, egoları daha düşük, anaç yaklaşıp, korumacı davranıp daha fazla görüş alıyor, riskleri öngörebilmeye çalışıyorlar diyenŞölen İcra Kurulu Başkanı Elif Çoban ile Şölen markasını, iş yaşamını, erkek egemen dünyada kadın olmayı ve 8 Mart’ı konuştuk.

Elif Hanım kendinizden bahseder misiniz?

Ben 7 kardeşten oluşan geniş bir ailenin mensubuyum. İlk, orta ve lise eğitimim Gaziantep’te geçti. Sonrasında ise yükseköğrenimimi ODTÜ Ekonomi Bölümü’nde tamamladım. Kariyerimin başında farklı şirketlerde birçok görevde çalıştım. Daha sonra aile üyelerimizin kurduğu Şölen’in ihracat bölümündeki potansiyeli de değerlendirme öngörüsüyle kendi firmamızda İhracat Müdürü olarak göreve başladım. 2010 yılında aile üyelerimizin ortak kararıyla icra kurulunun başına getirildim.

GAZİANTEP’TEN DÜNYAYA AÇILAN BİR MARKA: ŞÖLEN

Şölen bugün dünyada çapında bir marka. Bu hikâyeden ve yolculuktan bahseder misiniz?

Şölen, Gaziantep’te 1989 yılında 50 kişilik bir ekiple günlük 10 ton üretim kapasitesi olan 2 bin metrekarelik bir alanda kuruldu. 1991 yılında Türki Devletler’e ihracatta büyük bir ivme kazandık. 1998 yılından itibaren krizlerin de yönlendirdiği ekonomik dengelerle deniz aşırı ülkelere açılmaya başladık. Ürün çeşitliliğimizin artmasıyla birlikte 2001 yılında aralarında Dubai, Lübnan, Suudi Arabistan, Fransa, Kanada, Çin gibi ülkelerin de bulunduğu 66 ülkeye ihracat yapmaya başladık. 2005 yılında Gaziantep’te ikinci fabrikamızı açmamızla birlikte kapasitemizi yüzde 30 artırdık. 2007 yılında Turquality Programı’na katıldık. 2009 yılında bir atılım daha yaparak İstanbul Silivri’deki fabrikamızı faaliyete geçirdik ve burada kek, bisküvi çeşitlerimizi üretmeye başladık. İstanbul fabrikamızda Biscolata başta olmak üzere birçok ses getiren markayı yarattık.

Bugün 200 ürünümüzü Belçika’dan Maldivler’e, Kolombiya’dan Japonya’ya 120’den fazla ülkede tüketicilerimizle buluşturuyoruz. Hedef pazarlarımızda güçlü bir şekilde var olabilmek için yurtdışı ağımızı kurduk, halen daha yeni ofisler açmaya devam ediyoruz. Şu anda Amerika, Kanada, İngiltere ve Dubai’de ofislerimiz ve bölge müdürlüklerimiz; Cezayir, Ürdün, Azerbaycan ve Latin Amerika’da ise görevli arkadaşlarımız bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Rusya’da da bölge müdürlüğümüz açıldı. Avrupa pazarı için Belçika’da bölge müdürlüğü kurma çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

KADINLAR ORTAK AKILLA İLERLEMEYE DAHA FAZLA İNANIYOR

Erkek egemen dünyada başarılı bir kadın yöneticisiniz. Bu konuda zorluklar çektiniz mi? Neler söylemek ister misiniz?

Kadınlar doğaları gereği birçok konuyu daha ayrıntılı olarak yorumluyor ve normalde gözden kaçabilecek detayları daha hızla fark ve takip edebiliyorlar. Kadınların iş yaşamındaki profesyonelliğine bir de duygusal zekâ güçleri ve sezgileri eklendiğinde ortaya harikulade işler çıkıyor. Kadınlar, ortak akılla ilerlemeye daha fazla inanıyor, egoları daha düşük, anaç yaklaşıp, korumacı davranıp daha fazla görüş alıyor, riskleri öngörebilmeye çalışıyorlar. Genel olarak günlük yaşamlarındaki titizliği ve çoklu sorun çözme yeteneklerini iş hayatlarına da taşıyor. Kadınların iş hayatında ve her alanda daha fazla yer alabilmeleri için, birbirlerine güç ve destek vermesi bu bakımdan çok kıymetli.

Ben şahsen ailemin desteğini her zaman yanımda hissettiğim için şanslıydım. İş hayatım boyunca da her zaman karşıma çıkan engelleri nasıl aşabileceğime, fırsatları en iyi şekilde nasıl değerlendirebileceğime, Şölen markalarının fark yaratarak dünya pazarlarında nasıl daha fazla güçlenebileceğine odaklanıyorum.

8 Mart Dünya Kadınlar Günüyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Refah düzeyi yüksek çağdaş bir toplum olabilmenin yolunun her alanda eşitlikçi yaklaşımlardan geçtiğine inanıyorum. Güçlü bir geleceği ancak, kadının toplumda her anlamda eşit haklara sahip olması, tüm potansiyelini kullanabilmesi ve refahının artmasıyla kurabiliriz. Bu anlayışımız doğrultusunda Şölen olarak, insan kaynakları politikalarımızla kadınların iş yaşamında daha fazla yer alması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş dünyası olarak bu konuda önemli bir sorumluluğumuz bulunuyor ve bu farkındalıkla somut adımlar atmamız gerekiyor. Bu vesileyle, varlığıyla hayata değer katan tüm kadınların ve daha iyi bir dünya için destek olan herkesin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü içtenlikle kutluyorum.

08 Mar 2022 - 11:10 -

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.