Kadınların korkulu rüyası Endometriozis ve Çikolata Kisti

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ebru Ersoy Endometriozis hakkına yaptığı açıklamada; Rahim iç tabakasında...

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ebru Ersoy Endometriozis hakkına yaptığı açıklamada; Rahim iç tabakasında her ay adet döngüsü ile yenilenen " Endometrium" adı verilen tabakanın, rahim dışında yerleşmesinin Endometriozis olarak adlandırıldığını belirtti. Yumurtalık içinde yerleşmiş haline Çikolata kisti(Endometrioma) ismi verildiğini belirten Doç. Dr. Ersoy, adet başlangıcından menopoz dönemine kadar görülen bu hastalığın doğurgan yaştaki kadınlarda sık görüldüğüne vurgu yaptı :

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ebru Ersoy sözlerine şöyle devam etti. ‘’Yumurtalık, tüp ve rahim başta olmak üzere vücutta yerleştiği yere göre hastanın şikayetleri farklılık gösterir. Adetten hemen önce başlayıp adet süresince devam eden şiddetli karın ve/veya kasık ağrısı (bazen okul ya da işe bile gitmeyi engelleyebilecek şiddette olabilir). İlişki esnasında şiddetli karın ve kasık ağrısı, Çocuk sahibi olamama (infertilite), Jinekolojik ameliyat yada ameliyat çizgisinde ağrı.... vs olarak öne çıktığını ifade etti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ebru Ersoy çikolata t edavisi hastanın şikayetine , hastalığın yayılım derecesine, çocuk isteminin olup o lmamasına göre planlanlandığını çikolata kisti tedavisinde ilaç ve/veya cerrahi yer alsa da; çocuk istemi mevcut hastaların tedavisinde kimi zaman infertilite ve Tüp Bebek ted avisine öncelik verildiğini ifade etti.

16 Tem 2021 - 14:35 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.