Çalışanlar ne olacak?

Gaziantep, Adıyaman ve Mardin’de bulunan beş çadır kentin kapatılması sonucu kamplarda çalışan personellerin yaşadıkları mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep, Adıyaman ve Mardin’de bulunan beş çadır kentin kapatılması sonucu kamplarda çalışan personellerin yaşadıkları mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Kaplan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi vererek, İl Göç İdaresi Müdürlükleri emrinde çalışan işçilerin zorunlu tayin edilmeleri hususunda işçiler ve işçi ailelerinin mağduriyet yaşayacaklarını ifade ederek, çalışanların mevcut illerinde kalmaları gerektiğini savundu.

“ÇALIŞANLAR HİÇ BİLMEDİĞİ ŞEHİRLERE ‘ZORUNLU’ GÖÇ ETTİRİLİYOR!”

CHP’li Kaplan konuya ilişkin şunları söyledi:

“Çalışanların, taşerondan kadroya geçirilirken oldukları yerde çalışmalarını sürdüreceklerini, yerlerinden ayrılmayacaklarını söyleyen İktidar, söylemlerinden 6 ay sonra biz bu dükkânı kapattık, size de bu ili uygun gördük deyip ‘zorunlu’ bir şekilde çalışanları tayin ediyor. Tayin bölgeleri İstanbul, Ankara başta olmak üzere ülkenin dört bir yanı. Çalışanlar, doğup büyüdüğü memleketini bırakıp, okula giden çocuğunu, evini, ocağını toplayıp; belki de hiç bilmediği başka bir şehirde yaşamını tekrar kurmak zorunda bırakılıyor, bir bakıma zorunlu göç ettiriliyor.”

“VERİLEN SÖZLER NEDEN TUTULMUYOR!”

“6 Aralık 2017 tarihinde Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu bir televizyon kanalında verdiği röportajda, sunucunun ‘Kadroya alınanların tayin hakkı olacak mı?’ sorusuna, ‘Yok, oldukları yerlerde çalışmalarını sürdürecekler, yer değişikliği yapmayacaklar. Çünkü biz iş yerlerimizde, kamu kurum ve kuruluşlarında milletimize hizmet ediyoruz. Kitle çok büyük olduğu için, çalışma düzeninde herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Herkes bulundukları işi devam ettirecekler, aynı düzen içerisinde’ diye açıklamalarda bulunmuştu. 1 Nisan da taşerondan kadroya geçirilen çalışanlar, 6 ay sonra zorunlu tayinle yerlerinden ediliyor. Neden verilen sözler unutuldu? Çalışanlara neden tayin zorlanıyor?”

“BU İNSAFSIZLIKTIR, BU AYMAZLIKTIR!”

“Dolar aldı başını gitti, enflasyon son 15 yılın zirvesinde. Yıllık enflasyon %24,52, gıda enflasyonu %27,7, ulaştırma enflasyonu %36,6 olmuş; sen vatandaşa diyorsun ki al bu maaşı git başka bir şehirde yeniden düzen kur! Bu insafsızlıktır, bu aymazlıktır! Bu tok gezenin, açın hâlini bilmemesidir. Eğitim-öğretim yılı başladı, kış ayındayız. Herkesin çoluğu, çocuğu, hastası var. Asgari ücretle hayatlarını devam ettiren, zor şartlar altında geçimlerini sağlayan bu insanlar bu şekilde cezalandırılmamalı. En kısa sürede bu yanlıştan dönülerek, çalışanlar yaşadıkları illerde görevlendirilmelidir.” diye açıklamalarda bulundu.

BAKAN SELÇUK’A SORULAR!

CHP’li Kaplan, Çalışma ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- Gaziantep, Adıyaman ve Mardin’de bulunan beş çadır kentte toplam çalışan sayısı kaçtır?

2-Çadır kentlerin kapatılması nedeniyle buralardan toplam kaç kişi tayin edilecektir?

3- Tayin edilecek çalışanların cinsiyetleri ve medeni durumları nedir?

4- Çocuğu olan kaç çalışan tayin edilecektir? Bu çocukların eğitimlerinin yarım kalacağı, yeni bir okula başlama psikolojisi ile çocukların başarılarının olumsuz etkileyeceği düşünülmüş müdür?

5- Kapatılan beş çadır kentte çalışan işçilerden kaçı 50 ve 50 yaş üstündedir?

6- Eski Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun “çalışanların oldukları yerde kalacağına” dair verdiği sözler neden tutulmamıştır? 2bin TL civarında maaş ile bir çalışanın farklı bir kentte, ev kirası, elektrik, su, doğalgaz gibi sabit giderlerini karşılayabileceği düşünülmekte midir?

7- Tayin bölgeleri belirlenirken, çalışanların mevcut yaşam kaliteleri göz önünde tutulmuş mudur?

8- Tayin edilecek çalışanların, kapatılan bölgelerdeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün farklı birimlerinde görev verilmesi neden düşünülmemiştir?

9-Çeşitli nedenlerle atandığı ilde çalışmayı kabul etmeyip sarfınazar eden çalışanların kıdem tazminatı, ihbar tazminatı vb. mali hakları ödenecek midir?

05 Eki 2018 - 20:02 - Siyaset

Mahreç  Hasan Akpınar


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.