10 ayda 329 kadın cinayeti

6 Ekim’de Gaziantep’te 10 yıldır evli olduğu karısını tüfekle öldüren ve olaydan sonra yakınlarının "Gözün arkada kalmasın. Bu kadar insan senin için burada. Hadi kurban güle güle, başın dik git" ifadeleri ile cezaevine uğurlandı.

CHP Gaziantep Milletvekili Kaplan, Gaziantep’te peş peşe yaşanan kadına şiddet ve kadın cinayetlerini meclis gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplandırması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi veren Kaplan, “İstanbul Sözleşmesi’nin ciddiyetle uygulanması ivedi bir ihtiyaçtır” diye açıklamalarda bulundu.

Kaplan’ın açıklaması şöyle:

2018’İN İLK 10 AYINDA 329 KADIN CİNAYETİ!

Toplumun kanayan yarası haline gelen kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenemez artışı devam etmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, 2018 yılının ilk 10 ayında Türkiye’de toplam 329 kadın eşleri, nişanlıları, sevgilileri veya aile bireyleri tarafından öldürülmüştür. Sadece Eylül ayında erkekler tarafından öldürülen 45 kadın ın %22’si boşanmak/ayrılmak istedikleri ya da barışma teklifini kabul etmediği için öldürüldü. Cinayetlerin %17’si uzaklaştırma kararlarına rağmen işlendi. Kadınların %69.5’ini kocaları veya sevgilileri öldürdü. Cinayetlerin %56.5’i ateşli silahlarla işlendi. Cinayetlerin %22’si sokak, kafe, adliye önü gibi kamusal alanlarda, %13’ü özel araçlarda gerçekleşti. Eylül boyunca basında yer alan 22 taciz vuku buldu .

CEZAEVİ UĞURLAMASI! “HADİ KURBAN GÜLE GÜLE, BAŞIN DİK GİT”

5 Ekim’de Kamuoyuna yansıyan haberlerde Gaziantep’te 3.5 yıllık evli kadın, boşanma aşamasındaki kocası tarafından sopayla öldüresiye dövülerek bıçaklandı.

6 Ekim’de Gaziantep’te 10 yıldır evli olduğu karısını tüfekle öldüren ve olaydan sonra yakınlarının "Gözün arkada kalmasın. Bu kadar insan senin için burada. Hadi kurban güle güle, başın dik git" ifadeleri ile cezaevine uğurlandı.

CİNAYETİN, TACİZİN, İSTİSMARIN İYİ HALİ OLMAZ!

Kadına şiddet ve kadın cinayetleri her ne sebeple olursa olsun meşru gösterilemez. Ekonomik kriz, geçim sıkıntısı,kıskançlık, zorla evlendirilme, küçük yaşta evlendirilme, boşanmak istemek gibi nedenler kadına şiddet ve cinayetlerinin bahanesi olamaz. Cinayetin, tacizin, istismarın “iyi hal”i olamaz.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TAM ANLAMIYLA UYGULANMALI!

Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini durdurmak için Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi)’ninciddiyetle uygulanması ivedi bir ihtiyaç olarak belirmiş, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık, mücadele edilmesi gereken konular olarak ağırlığını her geçen gün artırmıştır.

BAKAN’A SORULAR

1- Türkiye’de son 10 yılda, yıllara ve illere göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle öldürülen kadın sayısı kaçtır?

2- Gaziantep’te son 10 yılda medeni durumları ve yaşlarına göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle öldürülen kadın sayısı kaçtır?

3- Türkiye’de son 10 yılda, yıllara ve illere göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaç kadın erkek şiddeti sonucu yaralanmıştır?

4- Gaziantep’te son 10 yılda medeni durumları ve yaşlarına göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaç kadın erkek şiddeti sonucu yaralanmıştır?

5- Türkiye’de son 10 yılda kadına karşı şiddet uygulayan ve cinayet işleyen kaç kişi ceza almıştır? Bu kişilerin kaçı Gaziantep’te ikamet etmektedir?

6- Türkiye’de kadına karşı şiddet uygulayan ve cinayet işleyen kaç fail tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır? Kaç fail ceza indirimi almıştır? Kaç fail daha öncede benzer suçtan yargılanmış ya da hüküm giymiştir? Bunların kaçı Gaziantep’te ikamet etmektedir?

7- Türkiye’de son 10 yılda, yıllara ve illere göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaç kadın hakkında koruma tedbiri verilmiştir? Kaç kadın koruma tedbiri devam ederken öldürülmüştür?

8- Türkiye’de illere göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaç adet “Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi” bulunmaktadır? Bakanlığınızca, Şiddet Önleme Merkezleri ne sıklıkla denetlenmektedir?

9- Türkiye’de illere göre ayrı ayrı belirtmek suretiyle kaç Kadın Sığınma Evi faaliyet göstermektedir? Bakanlığınızca, Kadın Sığınma Evleri ne sıklıkla denetlenmektedir?

10- Bakanlığınızca, kadına yönelik şiddet ile ilgili Gaziantep ve diğer bölgelerde sosyolojik bir araştırma yapılmış mıdır?

11- İstanbul Sözleşmesi neden tam anlamıyla uygulanmamaktadır?

12- Kadına yönelik şiddeti daha ne kadar seyredeceksiniz?

13- Kadın cinayetleri karşısında daha ne kadar sessiz kalacaksınız?


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.