Kaplan: İşsizlik Sigortası Fonundaki paralar nerde?

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi vererek, İşsizlik Sigorta Fonundaki paraların işverenlere mi işsizlere mi gittiğini sordu.

“AKP HEM ÜLKEYİ BATAĞA SOKTU, HEM DE VATANDAŞLARI İŞSİZLİĞE TERK ETTİ”

Kaplan, TUİK verilerine dikkat çekerek 2019 yılında kayıtlı işsiz sayısında tüm zamanların rekoru kırıldı. Haziran 2019’da kayıtlı işsiz sayısı 4 milyon 417 bin oldu. Ekonomik krizle birlikte giderek artan işsizlik ve kayıtlı işsiz sayısıyla birlikte 2019 yılında işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı 2019’da 1 milyon 955 bin 41 kişiye ulaşırken; işsizlik ödeneği almaya hak kazanan işsiz sayısının 1 milyonda kaldığını belirtti. Milletvekili Kaplan, “2019 yılı ekonomik krizin ve işsizliğin en yoğun yılıydı. Vatandaşlarımız aldıkları maaşla evlerine ekmek götürmeye zorlanırken, yüzbinlerce vatandaşımızın da işine son verildi. 2 milyona yakın işsizlik ödeneğine başvuran vatandaşımızdan sadece 1 milyonu işsizlik ödeneği alabilecek. Hem işinden olan, hem en tabi hakkı olan işsizlik ödeneğine hak kazanmış ancak ödenek alamayan 1 milyon vatandaşımız var. AKP Hükümeti, yanlış politikalarıyla hem ülkeyi batağa soktu, hem vatandaşları işsizliğe terk etti” dedi.

“İŞSİZLİK FONU YANDAŞ PATRONLARA KIYAK MI, İŞSİZE DESTEK Mİ ANLAMIŞ DEĞİLİZ”

“AKP YANDAŞ PATRONLARI FONLAMAYA DEVAM EDİYOR”

Kaplan, yaptığı açıklamada: “İşsizlik Fonundan geçen yıl işsizlere 10 milyar, işverenlere 16 milyar para aktarıldı. İşsizlik Sigortası Fonu bültenine göre işverenlere teşvik ödemeleri 2017 yılında 2 milyar 500 milyon lirayken, 2019 yılında 16 milyar 58 milyona kadar yükselmiş. Milyonlarca işsiz vatandaşımıza destek olmak yerine AKP, yandaş işverenleri fonlamaya devam ediyor. İşsizlik fonu işsizler için değil, yandaş patronlar için kullanılıyor. Son açıklanan verilere göre Aralık 2019'da 595 bin kişi işsizlik ödeneği aldı. İşsizlik maaşı alanların sayısı Mart 2019'da 682 bine kadar yükseldi. 1 milyona yakın işsiz vatandaşımız, hak ettiği halde işsizlik ödeneği alamıyor. Bu veriler kayıtlı işsiz verileri. Bir de patronların keyfiyeti bağlı 2,3 ay çalıştırıp işlerine son verilen vatandaşlarımız var. Onlar işsizlik ödeneği almaya dahi hak kazanamıyor. Milyonlarca vatandaşımız bu durumda. Her gün işsizlikten, ekonomik krizden intihar eden vatandaşlarımıza şahit oluyoruz. Bunun sorumlusu AKP’dir. AKP, Ekonomik kriz, işsizlik, geleceksizlik, yaşamı dar eden politikalarıyla insanları umutsuzlaştırdı, çaresizleştirdi. Hak edilen işsizlik maaşını dahi ödeyemeyecek duruma gelen AKP Hükümeti, saraylarında şatafatlarından, yandaşlara peşkeşlerinden ödün vermiyor. İşsizlik sorununa çözüm bulamadınız bari işsizlik maaşını işsiz vatandaşlarımızdan esirgemeyin” diye ifade etti.

BAKAN SELÇUK’A SORULAR

  1. 2017-2018-2019 yıllarında, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle İşsizlik Sigortası Fonuna kaç kişi başvurmuştur? Başvuran kaç kişiye maaş bağlanmıştır?
  2. 2017-2018-2019 yıllarında, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kaç işverene destek verilmiştir? Toplam tutar ne kadardır?
  3. 2019- 2020 Şubat ayı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonuna başvurmuş olup, hak ettiği halde işsizlik ödeneği alamayan kaç kişi vardır? Bu kişilerin mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlığınızca alınan herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir?
  4. İşsizlik Fonu’ndan diğer kamu kurumlarına ne kadar kaynak aktarılmıştır?
  5. İşsizlik ödeneklerinin arttırılması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
  6. Konu ile ilgili 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin düzenlenmesi hakkındaki Kanunun 12. Maddesi çerçevesinde ne kadar ödeme yapılmıştır?

21 Şub 2020 - 15:55 - Siyaset

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.