Kontrol altına alınmayan hipertansiyon ölüm nedeni!

Özel Deva Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yakup Demir, "sessiz düşman" olarak bilinen yüksek tansiyonun Türkiye'de her 4 kişiden birinde görüldüğünü belirterek, mutlaka doktor kontrolünde takip edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Özel Deva Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yakup Demir, "sessiz düşman" olarak bilinen yüksek tansiyonun Türkiye'de her 4 kişiden birinde görüldüğünü belirterek, mutlaka doktor kontrolünde takip edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Uzm. Dr. Yakup Demir, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle önerilerde bulundu. Damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca hipertansiyon denildiğini kaydeden Demir, "Yüksek kan basıncı adıyla da bilinen hipertansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine verdiği hasar nedeniyle "sessiz düşman" olarak da anılıyor. Türkiye'de her 4 kişiden birinde görülen yüksek tansiyonun mutlaka doktor kontrolünde takip edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Görülme yaşı düşüyor"

İleri yaş hastalığı olarak bilinen hipertansiyonun görülme yaşının, dünyada ve Türkiye'de giderek düştüğüne dikkati çeken Demir, "Özellikle hareketsiz ve stresli yaşam, alkol ve sigara tüketimi, aşırı kilo, özellikle santral obezite denilen göbek yağlanması ve tuz kullanımının çok olması kan basıncı yüksek genç bir grubun oluşmasını sağlamıştır. Hatta 13-14 yaşlarından itibaren hipertansiyon görülme sıklığı artmıştır" dedi.

"Birçok hastalığa neden olabilir"

Yüksek tansiyonun erkeklerde 50 yaşın altında, kadınlarda ise 55 yaşından sonra görülme sıklığının arttığını ifade eden Demir, "Yüksek tansiyonlu kişilerin yaklaşık yüzde 60'ında ailede de tansiyon yüksekliği söz konusudur. Aşırı kilosu olanların yaklaşık yüzde 40'ında yüksek tansiyon görülmektedir. Şeker hastalarında yüksek tansiyona çok sık rastlanır. Hareketsiz bir yaşam sürenlerde yüksek tansiyon daha sık görülebilir. Sık ve fazla alkol kullananlarda da risk artar. Hipertansiyon; inme, aortik anevrizma, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları gibi yaşamı olumsuz etkileyebilecek birçok hastalığa neden olabilir. Hipertansiyon rahatsızlığı olan kişiler, yaşam tarzlarını dikkatli bir şekilde düzenlemelidir" önerisinde bulundu.

Yüksek tansiyon hastalarına öneriler

  1. Kan basıncınızı mutlaka kontrol edin ya da ettirin.
  2. 2. Tuz alımınızı 5 gram (bir silme çay kaşığı) ile kısıtlayın.
  3. Mutlaka egzersiz yapın. Haftada en az üç defa 20 dakika yürüyüş yapın.
  4. Sağlıklı bir şekilde beslenmeye dikkat edin. Beslenmeniz, sebze, meyve, yağsız ya da az yağlı süt ve süt ürünleri, tahıllar, tavuk ve balık ağırlıklı olmalı.
  5. 5. Sigara içmeyin, alkolü azaltın ve ideal kilonuzu hedefleyip o kiloda kalmaya dikkat edin.

17 May 2019 - 09:01 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.