Mimarlar Aslı Tezel dedi

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nde 3 adayın yarıştığı kongrede Aslı Tezel başkanlığa seçildi. 542 oyun kullanıldığı seçimde Aslı Tezel 261, Bora Kanevetçi232, Muhittin Selçuk Birelli ise 45 oy aldı.

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nde 3 adayın yarıştığı kongrede Aslı Tezel başkanlığa seçildi. 542 oyun kullanı ldığı seçimde Aslı Tezel 261 , Bora Kanevetçi 232, Muhittin Selçuk Birelli ise 45 oy aldı.

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nde 16.Olağan Genel Kurulu ve Başkanlık seçimleri gerçekleştirildi. Yarışta Aslı Tezel birinci olurken, 7 yönetim kurulu üyesi ve 22 üst kurul delegesi de seçildi.

Girişken “Yakın zamanda yaşanan Elazığ Sivrice merkezli depremle yeniden kentlerin güvenliği gündeme geldi. Özellikle yıllardır Gaziantep’te yokmuş gibi yaşadığımız, çalıştığımız deprem tekniği bir kere daha gündeme geldi. Gaziantep her ne kadar haritada güvenli bir şehirmiş gibi işaretlense de kuzeyimizden başlayan ve İslahiye Nurdağı yönünde devam eden Doğu Anadolu Fay Hattı’nda bildiğimiz kadarıyla 500 yıldır bir deprem gerçekleşmedi. Böylesine yakın bir mesafede gerçekleşecek yıkıcı bir deprem karşısında Gaziantep’in hasar görmeyeceğini düşünmek büyük bir hayal kırıklığı olacaktır. Şu ana kadar İnşaat Mühendisleri Odası’nın 3 yıldır mücadelesini verdiği Deprem Master Planı çok yazıldı, çizildi, konuşuldu ancak ne yazık ki kamu idareleri bu konuda gerekli çalışmaları yapmadı. Yüzde 50’sinden fazlasının kaçak yapılardan oluştuğu bir kentte yaşıyoruz. Şehrimizdeki yapı envanterini deprem anında ne olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz. Bırakın sivil yapıları, kamu yapılarının dahi durumu belirsiz. Bu şehirde 3 binin üzerine mimar ve inşaat mühendisi yaşıyor. Öncelikle bu insan gücünün yapı envanterinin depremselliğinin incelemek ve irdelemek ve belirlemek üzere kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Kamu tarafından bu konuda yürütülecek bir çalışmaya Mimarlar Odası da İnşaat Mühendisleri Odası da elinden geleni fazlasıyla destek verecektir” dedi.

TEZEL: DAYANIŞMA İÇİNDE MÜCADELE ETMELİYİZ

Başkan adayı Aslı Ölçal Tezel ise, “Her geçen gün artan sayımız ile özellikle genç meslektaşlarımızın yaşamış olduğu sorunları yakından takip ediyoruz. Yıllardan beri çalışan, proje üreten ve gerekse mesleğimizin farklı branşlarında faaliyet gösteren meslektaşlarımızın sorunlarının da farkındayız. Bunun yanında ücretli çalışan ve iş bulamayan mimarların sorunlarının da yakından takip ediyor, biliyoruz. Haksız rekabetin önlenmesi ve bütün bu sorunların çözümünün kolaylaşması Mimarlık Meslek Yasası’nın çıkması ile olacaktır. Bu yasanın çıkması ve problemlerimizle ilgili çözümlerimiz için etik kurallar doğrultusunda ‘Dayanışma’ içerisinde meslektaşlarımızla birlikte mücadele etmek zorundayız. 16. dönemde Çağdaş Demokrat Mimarlar olarak, Meslek Yasası’nın çıkması konusundaki çabalarımızı artıracağız” ifadelerini kullandı.

KANEVETÇİ: GENÇ VE İŞSİZ MİMARLAR ARTIYOR

Bora Kanevetçi ise genç ve işsiz mimarlar sorunu işle sözlerine başladı. Hem mimarlık mesleğinin hem de sektörün ciddi problemleri olduğunu ve mimar gençlerin oda ile barışık hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bora Kanevetçi, “Genç mimarları oda bünyemize kazandırma mücadelesi vereceğiz. Türkiye’de 67 bin mimar var ve mimarlık okuyan öğrenci sayısının da 43 bine ulaştı. Birkaç yıl sonra mimar sayısı yüzde 80 daha artacak. İşsiz mimar sayımız da artacak. Şu anda 700-800 liraya dahi çalıştırılmak zorunda bırakılan mimarlarımız var. Mimar sayısının çok olması, gençlerimizin suçu değil. Sorunlarla boğuşan gençlerimizin oda ile aralarında mesafeler olmamalı. Bu gençleri tekrar odamız ile barışık hale getireceğiz. Sorunlarımız belli, istihdam, staj, işsizlik sorunlarımız var” dedi.

Genç mimarların en önemli sorunlarından birisi olan işsizlik ve staj konusunda da önemli adımlar atacaklarını belirten Kanevetçi, “Odamız çatısı altında bir staj havuzu oluşturarak genç meslektaş adaylarımıza katkı sunmak istiyoruz. Mimarlarımız mezun oluyor ve iş konusunda muhatap bulamıyor. Havuz sayesinde bu sorunu ortadan kaldıracağız. Staj ve eğitime önem vereceğiz. Ücretli çalışan tüm meslektaşların özlük haklarını korumayı ilke edineceğiz. Serbest çalışan tüm meslektaşlarımızın müşteri ve idarelerle yaşadıkları sorunlarda daha duyarlı ve çözüm odaklı olmaya ve mesleğimizi hak ettiği yere getirmeye daha fazla özen göstereceğiz” şeklinde konuştu.

BİRELLİ: BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE OLACAĞIZ

Muhittin Selçuk Birelli ise “Birlik ve beraberlik içerisinde, ekip ruhu ve meslek aşkıyla daha güçlü, etkili ve yetkili bir mimarlar odası için ekip arkadaşlarımızla beraber, yönetim kurulu görevine aday olduk. Mimarlık mesleği ve ortamı, ülkemizde yaşanan gelişmeler düşünüldüğünde zor zamanlardan geçiyor. Son yıllarda ortaya çıkan inşaat odaklı ekonomik kalkınma çabasının, sektörü niceliği, niteliğin önüne koyan kontrolsüz bir kentleşme modeline dönüştürdüğünü görüyoruz. Kentlerde yaşam kalitesi odaklı olması gereken mimari tasarım yaklaşımı, sektörün rant odaklı gelişimine yeniliyor. Her geçen yıl daha da gençleşen örgüt üyelerimizin yarıya yakını son 5 yıl içinde mezun olan mimarlardan oluşuyor. Bu bağlamda ortak bir birlikteliğin sağlanabilmesi için en temel yöntemin üyelerimizle yenilikçi ve zamanın ruhuna uygun yeni bir bağ ve ilişkiler ağı kurmak olduğunun farkındayız. Güçlendireceğimiz dayanışma ile mimarlıkta niteliğin ve beraberinde ekonomik kazanımların artacağı kanaatindeyiz” dedi.

17 Şub 2020 - 08:35 - Gaziantep Haber

Mahreç  Okan Çelik


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.