Mimarlık “Feminen” bir meslek

2004 yılında Ferstil Mimarlık ve Dekorasyon firması ile sektöre hızlı bir giriş yapan Mimar Feryal Kahraman, Gaziantep’te dokunduğu yapılara yepyeni bir hava getirdi.

2004 yılında Ferstil Mimarlık ve Dekorasyon firması ile sektöre hızlı bir giriş yapan Mimar Feryal Kahraman, Gaziantep’te dokunduğu yapılara yepyeni bir hava getirdi.

Kadınlara örnek olacak bir başarı hikayesine sahip olan Feryal Kahraman, kurucusu olduğu Ferstil Mimarlık ve Dekorasyon ile 18 yıldır hizmet veriyor. Ortaya çıkardığı eserlerle farklılığını hissettiren Kahraman, Gaziantep’in mimarı yapısı ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günüyle ilgili çok özel açıklamalarda bulundu.

Feryal Hanım kendinizden bahseder misiniz?

1974 Gaziantep doğumluyum. İlk orta öğrenimi Gaziantep’te tamamladıktan sonra lise öğrenimi İzmir Özel Türk Koleji’nde bitirdim. Arkasından Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünü bitirdim. Hemen akabinde İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünde yapı malzemeleri ve uygulamaları üzerine yüksek lisans yaptım. Evliyim, iki çocuğum var.

Ferstil Mimarlık ve Dekorasyon firmasının kurucususunuz. Şirketinizden ve yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

2004 yılında tamamen kadın girişimci olarak kurduğum Ferstil Mimarlık İnşaat ve Dekorasyon şirketimiz, ilk yıllarında yerli ve yabancı firmaların iş ortaklığı ile ithal ve yerli dekorasyon malzemeleri satışı gibi gözükse de proje ve tasarım her zaman vardı. Gelişen dünya konjektörü ve belki de biraz mesleğime ola aşkım giderek beni daha çok tasarım, projelendirme ve uygulamaya yöneltti. Firmamız çoğunlukla sağlık yapıları, işyerleri, restoranlar ve eğlence merkezleri, okul yapıları, konutlar konusunda faaliyetlerine devam etmektedir.

Neden mimar olmak istediniz? İş yaşamınız nasıl başladı, hikayesini anlatabilir misiniz?

Aslında ilk olarak mimar olma isteğime, mühendislik ile sanatın iç içe geçtiği meslek olması sebeptir diyebilirim. Aileden kaynaklı güzel mekanlarda yaşama merakı da vardı bu işin içinde tabi. Diğer bir merakım; karşıdaki insanın isteklerini anlayabilme, empati kurabilme, kişisel gelişim psikoloji merak ettiğim konulardır. E havalı da bir meslek olduğunu inkâr etmemek lazım.

Gaziantep’in mimari kültürünü nasıl yorumluyorsunuz? Projelerinizde esinlendiğiniz noktalar oluyor mu?

Son dönemde gerçekten güzel projeler çıkıyor ve uygulanıyor fakat mimari kültür maalesef eklektik ve bazen arabesk olmaktan öteye gidemiyor. Halen özgün bir mimari kültür ki geçmişten gelen bir doneler olmasına rağmen göremiyorum.

Bir kadın olarak sizce erkek egemen dünyada çalışmak nasıl bir duygu? Zorlukları var mı? Anlatabilir misiniz?

Mimarlık aslında birçok özelliği ile de feminen bir meslek. Hiçbir zorluk beni yıldırmadı ve işin en gerçek yanı da bu zorlukları hiç görmedim. Sadece işime ve önüme baktım.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşıyor bu konuda neler söylemek istersiniz?

Kadının kendisi tek başına bir mücevher zaten. Birilerinin eşi olarak saygı duyulması başka bir konu ama kendisinin başarılarıyla saygı duyulması yadsınamaz bir mutluluk. Tabi ki kadının ilerlemesini engelleyen bazı durumlar var. Anne olmak, ev hayatını idare etmek, aileyi yönetmek gibi. Yine de kadın hep gelişmeli.

08 Mar 2022 - 15:18 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.