Ramazan’da dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat

Medical Park Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzm. Dyt. Özlem Kılınç Güleçoğlu Ramazan’da beslenmenin önemine dikkat çekti.

Medical Park Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzm. Dyt. Özlem Kılınç Güleçoğlu Ramazan’da beslenmenin önemine dikkat çekti. Dengeli beslenmenin her zaman çok önemli olduğuna değinen Uzm. Dyt. Güleçoğlu Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşıdığının altını çizdi:

‘’ Ramazan ayının ilk günleriyle birlikte beslenmemize özen göstermemiz gerekmektedir. Ramazanda oruç tutma nedenimizin aslında beden ve ruhu terbiye etmek, nefsimize sahip çıkmak olduğunu hep hatırlamamız gerekmektedir. Eğer bunu başarabiliyorsanız iftarda zaten aşırıya kaçmazsınız ve bedeninizin ihtiyacı olan sahurun gereklerini de yerine getirme imkanınız olmaktadır. Ramazan’la birlikte öğün düzeni ve saatiyle tüketilen gıdaların miktarlarındaki artış beslenmedeki en önemli değişikliklerdir. Ancak hayatın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de hedef ‘yeterli ve dengeli beslenme olmalıdır. ’’ dedi. Ramazan’da beslenme ile ilgili ipuçlarına değindi.

Ramazan’da Nasıl Beslenmemiz Gerekmektedir?

1. Ramazanda öğünlerinizi genel olarak Sahur, İftar ve Ara Öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece gün içinde almanız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş ve tek bir öğüne yüklenmemiş olursunuz.

2. Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır, bu şekilde hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.

3. Sahurda yemek olarak da çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birisini seçmek en doğrusu olacaktır. Ayrıca susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.

4. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. Çalışma temposu yoğun olanlar fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka iftarla sahur arasında yeterli su tüketmeliler.

5. İftar öğünü de en az sahur kadar önemli, orucu bir çorba açmak ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmek doğru tercihtir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterin.

6. Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

7. Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bile neden olabilir. İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.

8. Ramazan süresince meyve tüketimi ihmal edilir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da şeker ilave etmeden pişirerek komposto olarak tüketmeye çalışın.

9. Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.’’dedi.

İftar Mönüsü Nasıl Olmalıdır?

2 bardak ılık su ve 1 su bardağı tarçınlı su (toz tarçın)

1 kase çorba

Bol yeşillikli salata/ 4 yemek kaşığı yoğurt

*Sebze yemeği olursa 8 yemek kaşığı (susuz )

*Etli sebze olursa 6 yemek kaşığı (susuz )

* Kurubaklagilli bir yemek olursa 5 yemek kaşığı (susuz)

*Sadece et olursa 60 gr kadar 2 köfte kadar et /tavuk /balık

1 dilim tam tahıllı ekmek ya da 3 Yemek kaşığı bulgur pilavı

Yemekten 1 saat sonra

1 fincan yeşil çay

2 saat sonra

1 porsiyon meyve ve 1 çay bardağı süt tüketilmelidir.

SAHUR:

1 tane haşlanmış yumurta

2 parmak kadar az yağlı beyaz peynir (30 gr kadar )

Zeytin siyah olursa 5 adet, yeşil olursa 8 adet

Bol mevsim yeşillikleri ya da söğüş

4 yemek kaşığı yoğurt/ ya da 1 su bardağı süt

*Bazen 6 yemek kaşığı menemen tüketebilirsiniz.

1 dilim tam tahıllı ekmek ya da 1 kase çorba

ÖNERİLER:

Ramazan’da bol su içiniz. Özellikle 10-15 su bardağı kadar.

(*) işaretli olanlardan birisini tercih ediniz.

Hiçbir sağlık problemi olmayan bireyler için sadece örnek teşkil etme amaçlı paylaşılmaktadır.

04 May 2021 - 04:06 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.