Sağlıklı beslenme kişiye özeldir, kültür önemlidir

Diyetisyen Şimal Kalın, MMT Amerikan Hastanesinde Sağlık Beslenme Uzmanı olarak çalışıyor.

Diyetisyen Şimal Kalın, MMT Amerikan Hastanesinde Sağlık Beslenme Uzmanı olarak çalışıyor. 2014 Yılından itibaren Gaziantep’te, danışanlarına sağlıklı yaşamın püf noktaları hakkında tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Kalın’la Pandemi döneminde beslenmeyi konuştuk.

TAKVİYE GIDALAR UZMAN GÖZETİMİNDE ALINMALI

Bağışıklık sistemimizi yeni tip Covid-19’a karşı nasıl güçlendirebiliriz?

Covid 19’u bir beslenme şekli ile kesin olarak tedavi edemeyiz ancak bu hastalığa yakalanma riskini azaltmak veya yakalanırsak daha hafif atlatmak için elimizdeki en önemli kozlardan biri bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz. Bunu doğru beslenme ve doktorumuz gerekli görürse çeşitli takviyelerle yapabiliriz. Birkaç başlık altında bağışıklığı nasıl güçlendiririz bakalım

  • D vit bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. D vit hastalığa yol açan sitokinleri baskılar balık, güneş,
  • C vitamini de bu süreçte olmazsa olmaz. Yeterli miktarda meyve tüketmeliyiz
  • Omega 3 bağışıklığı güçlendirir bun için başta balık gelir haftada 1-2 balık tüketmek gerekir. Balığın yanı sıra ceviz, semizotu kullanabiliriz. Tüketmiyorsanız doktor veya diyetisyeninize danışarak kapsül formatında da alabiliriz
  • Çinko bağışıklık sisteminin temel öğelerindendir. Balık, et, karaciğer, buğday tohumu, kabak çekirdeği, ceviz, badem, yumurta bolca çinko içerir.
  • Antioksidanlar toksin ve oksidan maddelerle savaşır. Hücre sağlığını korur genellikle A,C,E vitaminleri ve selenyum minarelinde bulunur yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, brokoli, ıspanak, kırmızı pancar en çok antioksidan içerenler arasındadır
  • Probiyotik ve prebiyotikler de çok önemlidir. Bağırsaktaki probiyotikler bağışıklık lifli gıdalar brokoli, karnabahar, yulaf ezmesi, kuru baklagil, yeşil yapraklı sebzeler probiyotiklerden zengindir. Yine doktor ya da diyetisyen önerisi ile kapsül olarak da alabilirsiniz.
  • Bağışıklık sisteminin salgıladığı antikorlar protein yapıdadır. Bu nedenle yeterli protein almalıyız. Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, süt ürünleri ve kuru baklagiller protein içerir.

SOSYAL MEDYADA TANITILAN ÜRÜNLERE DİKKAT

Pandemi süreciyle birlikte beslenme alışkanlıklarımız ne şekilde değişti?

Koronavirüs’ün şu an için bir tedavisi yoktur. Bir yiyecek veya bir ürünle hastalıktan korunmak ya da kesin olarak iyileşmek mümkün değildir. Halk arasında ya da sosyal medyada bahsi geçen virüsü yok ettiğine dair ürün veya karışımlar bilimsel gerçeklerden uzaktır. Koronavirüs’te eşlik eden hastalık olduğunda hastalığın seyrinde kötüleşme olabileceğini biliyoruz bu nedenle doğru besinleri veya ürünleri seçerek varsa kronik bir hastalığımız hastalığa uygun beslenilmeli veya bir ürün kullanılmalı. Kronik bir hastalığımız yoksa genel sağlık durumumuzun iyiliğini devam ettirmek için ya da daha iyiye gitmesini sağlamak için yine doğru ürün veya besin kullanmalıyız ancak bu ürünleri sağlık profesyonellerinden öğrenmelisiniz. Mucizevi bir ürün olmadığı da bilinmelidir.

KALABALIK MODERN BİNALARDAN DOĞAYA YÖNELİM BAŞLADI

Salgın koşulları bize yeniden öze dönüşü çağrıştırdı. Tarımsal ürünlerde özellikle doğallığı. Doğal olanı ne kadar tüketiyoruz?

Kesinlikle bu hastalık bizi her anlamda doğala, sıradana, basite yaklaştırdı. Kalabalık modern binalardan doğaya yönelim başladı. Aynı şekilde beslenme konusunda da aynı akışı görüyoruz. İnsanlar sağlık konusunda daha az kimyasal alıp doğada şifa bulmaya çalışıyorlar. Bu oldukça doğru bir yönelimdir. Doğanın bize sunduğu besinler bir ilaçtır fark olarak yavaş iyileştirir ancak hiç zarar vermez. Tabi ki insanoğlunun doğala olan bazı müdahalelerinin zarar verdiğini ara ara görüyoruz. Bitkileri korumak için kullanılan kimyasallar insan sağlığına zarar verebilir. Mevcut kanıtlar COVID 19 yüzeyde saatlerce veya günlerce kalabileceği kanıtlanmıştır. Hem virüs nedeni ile hem kimyasallardan daha az zarar görmek için

  • Sebze meyve mevsiminde yenilmelidir.
  • Sebze meyveler bol su ve sirke ile yıkanmalı
  • Mümkün ise kabuğu soyulmalıdır
  • Ambalajlı ürünler satın alınmalıdır
  • Mümkün ise organik besinler tercih edilmelidir
  • Yerli malı tercih edilmelidir

SAĞLIKLI BESLENME KİŞİYE ÖZELDİR, KÜLTÜR ÖNEMLİDİR

Bir insan sağlıklı beslenme alışkanlığını nasıl kazanabilir? Devamlılık nasıl mümkün?

Sağlıklı beslenme kişiye özeldir. Anadolu’da ki bir kişi ile Avrupa’daki bir kişiye aynı sağlıklı beslenme kurallarını sıralayamayız. Bu nedenle kişinin yaşı, cinsiyeti, kültürü, ekonomik durumu, zevkleri, alışkanlıkları, sağlık durumu, işi hepsi bir araya gelerek sağlıklı beslenme planı oluşturulmalı. Doğru beslenme kişiye özgü olduğunda sürdürülebilir olması da kolaylaşacaktır. Doğru beslenme alışkanlığı kazanmak için kişi istekli olmalıdır. Doğru beslenmesine engel olan psikolojik bir sıkıntı varsa önce bu halledilmelidir. Doğru beslenme her ne kadar kişiye özgü de olsa herkeste ortak olan bazı maddeler vardır. Gelin buna beraber bakalım

  • Her gün taze ve işlenmemiş yiyecekler tüketelim
  • Ara öğünlerde şeker, yağ, tuz içeriği yüksek besinler yerine çiğ sebze veya meyve seçelim
  • Vitamin kaybı olmaması için sebzeleri uzun süre pişirmeyelim
  • Konserve veya kurutulmuş sebze, meyve seçerken tuz ve şeker eklenmemişleri seçelim
  • 2-3 lt su içelim
  • Yağ tüketimini azaltalım gerekirse zeytinyağı kullanalım. Kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemlerini kullanmayalım.
  • Dışarıdan hazır yemek yemek yerine evde yemek yapmaya çalışalım.

10 Ara 2020 - 15:35 -

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.