Şeffaf olun

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ekonomik kalkınmanın tek başına insanları mutlu etmediğini belirterek, ekonomik kalkınmaya milli ve manevi değerlerle destek verilecek yeni bir sistemin kurulması gerektiğini söyledi.

Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi” kapsamında etik davranış kodlarının oluşturulması çalıştaylarının ilki Gaziantep’te başladı. Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan kamu kurumlarına ‘Şeffaf olun’ çağrısı yaparken özellikle yerel yönetimlere karşı olan olumsuz algının düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Gaziantep’ten olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başlayan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan Gaziantep’in kendisi için ayrı bir önemi olduğuna dikkat çekerek 6 Haziran 2008 tarihinde dönemin TBMM başkanı olarak Gazi şehrin Gazilik beratını Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e bizzat teslim ettiğini söyledi.

Konuşmasında konuyla ilgili Türkiye genelinde araştırma yaptıklarını ve araştırma neticesinde ilginç bir sonuçların çıktığını belirten Köksal, “Yerel yönetimlerde görev yapan arkadaşlarımıza karşı yerleşmiş bir algı var. Burada hiç doğru iş yapılmaz, burada her şey yanlıştır, burada her şey yasaları zorlayarak yapılır gibi. Ama çok önemli bir şey daha var. Yerel yönetimlere karşı olumsuz algının yok edebileceğine dair umutlar da var” dedi.

Etik kültürünün yerleşmesine gayret ettiklerini ve kuruluş kanunu incelendiğinde, kurulun 2 temel görevinin bulunduğunu anlatan Köksal, “Bunlardan birisi etik davranmayı, etik hareket etmeyi, etik kavramını içselleştirmeyi sağlayacak, bir kültür yaygınlaşmasına katkı sağlamak, etik davranmayı bir ilke haline getirmek ve bunu toplumun bütün kesimlerine yaymak. İkincisi de kamu görevlileriyle ilgili şikâyetleri incelemek." diye konuştu.

Kurula şimdiye kadar binlerce şikâyet geldiğini aktaran Köksal Toptan, şikâyet sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, vatandaşlara kamu hizmetlerinin yürütülmesinde karşılaştıkları etik dışı davranışları kendilerine bildirmeleri çağrısında bulundu.

"ETİK KURALLAR ÜZERİNDE DURULMASI GEREKİR"

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise , etik kurallara dikkat çekerek, "Yerel yönetimde etik kurulu, hesaba çekilmeden kendi kendimizi hesaba çekmeliyiz konu başlığını oluşturur. 40 dakika ilerimizde koca bir kargaşa var, gözyaşı ve kan var. Ekonomik kalkınmanın tek başına insanı mutlu etmediği, milli ve manevi kalkınmayla topyekûn bir seferberlik gerektiren bir dönemi yaşıyoruz. Dünya sürdürülebilir kalkınmadan söz ediyor. Ancak dünyanın insani ve vicdani bakışını ne kadar eksik olduğunu görüyoruz. Çevresel kalkınmanın ekonomik kalkınmayla entegre edilmediği zaman ekolojiyi bozuyoruz. Yöneticilerin insani bakış açısını geliştirmesi gerekmektedir, çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. Manevi değerleri ne kadar özümsüyoruz, ne kadar geleceğe taşıyoruz, ne kadar kurumsallaştırıyoruz. Bu noktada etik kurallar üzerinde durulması gerektiğine inanıyorum. Akıllı şehirler noktasında çok başarılıyız, ancak cumhurbaşkanımızın manifestosunda hesap verilebilirlilik, katılımcılık, dürüstlük, şeffaflık gibi değerler en az teknik değerler kadar önemlidir. Konfiçyüs, ‘Ülkenizi cezalarla yönetebilirsiniz, bunda başarılı da olabilirsiniz insanları cezayla yola da getirebilirsiniz, ama utanma ve şeref duygusu sağlayabilmeniz için mutlaka erdem ve etik değerlerle ülkeyi yönetebilirsiniz’ der. Ülkeyi, erdem ve etik değerlerle yönetirseniz insanlar, iyilik ve doğruluğu bulmaya çalışır" dedi.

"VATANDAŞ MEMNUNİYETİ ŞART"

Fatma Şahin, vatandaş memnuniyetine de vurgu yaparak "Bizler sahabe kültüründen, ‘komşu açken tok yatan bizden değildir’ anlayışından geliyoruz. O zaman bu kadar zengin ve fakir arasındaki fark niye? Sosyal barışı ve adalet sağlayamazsanız mutlu şehirler oluşturamazsınız. Vatandaş memnuniyetini sağlamamız için manevi değerler üzerine kendimizi kodlamamız şart. Türkiye Belediyeler Birliği olarak, manevi değerler üzerinden teknolojiyi kullanarak katılımcılığı, dürüstlüğü ve şeffaflığı sağlayarak halkla paylaşmak üzerine yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Toplum vicdanını rahatsız edici çalışmalar yapmadan, çalışmaları toplumla paylaşarak onların görüş ve önerilerini alarak kendimizi kodlamamız gerekiyor. Mekanizmaları güçlendirerek ‘ben yaptım oldu’ anlayışından çıkarak birlikte ne yapabiliriz anlayışına dönmemiz lazım. Bizim gibi metropol kentlerde mekanizmayı güçlü tutmamız gerekiyor. Kent Konseyi’nden tutun da Beyaz Masa’ya kadar teknolojiyi kullanarak vatandaş odaklı sistemi işletiyoruz. Vatandaşların ihtiyaçlarına göre sürekli kendimizi yeniden çek etmeli, resetlemek gerekiyor. Ülkemiz için 81 milyon kentimiz için 2 milyonun bizlere emanet olduğunu bu emanette onların rızasını almamız gerektiğini önceleyen anlayışı merkeze koymak gerekiyor. Ekonomik olarak kalkınmak istiyoruz, bu coğrafyada güçlü olmak gerekiyor ama tek başına olmuyor, maddi, manevi ve milli değerler üzerine kendimizi kodlamazsak, sistemimizi kodlamazsak, vatandaş memnuniyetini sağlayamazsak günün sonunda mutlu şehirleri yakalayamazsınız" şeklinde konuştu.

"YANLIŞ ALGILAR ORTADAN KALDIRILSIN"

Gaziantep Vali si Davut Gül de herkesin görevini layıkıyla yerine getirmesi gerektiğini belirterek yönetimde şeffaflık ilkesinin önemine değindi.

Gül, “Herkes bir başkasının etik kurala uymasın bekliyor. En azından bu kurallara ben uyayım denmiyor. Topyekun bizim silkinmemiz ve kendimize gelmemiz lazım. herkes görevini en iyi şekilde yapacak, etik kurulu sadece kamu kurumlarında geçerli ama özel sektörde de esnaf iyi esnaf olacak, müteahhit iyi bir müteahhit olacak, ilk geldiğimde okullarda ve okul aile birlikleri üzerinde yoğun bir şikayet vardı. ‘Bizden para toplanıyor hani para toplanmayacaktı, tüm masrafları devlet tarafından karşılanacaktı, bu paralar ne olur’ sorusuyla karşılaştık. Bu algıyı ortadan kaldırmak lazım. Hiçbir okul müdürü ve yönetici bir lirayı farklı yerde kullanmaz. Şeffaf olmak lazım hesap verebilir durumda olmak lazım, bu paraların nerelere harcandığını periyodik bir şekilde okulların web sitelerinde duyurulsa iyi olur. Böylece ailelerde oluşan yanlış algıyı kırmış olursunuz. 3-5 lira çok önemli değil ama aileler daha fazla okullarına sahip çıkacaklardır. İnsanlar bir lirada olsa paraların nereye gittiğini görmek istiyor” diye konuştu.

Çalıştay kapsamında projenin uzmanları tarafından çalışma gruplarının çalışmalarında esas alacakları konuları yerel yönetimlerdeki uygulamalardan örneklerle interaktif şekilde sunuldu.

Gaziantep’teki çalıştaya Gaziantep’in yanı sıra Kilis, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay, Şanlıurfa, Kahramanmaraş’tan Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, İmar ve Bütçe Planlama Komisyonları, STK’lar, mesleki kuruluşlar ile Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Temsilcileri, İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Valiliklerdeki Etik Komisyonlar, Belediye Meclislerindeki Etik Komisyonlardan ilgililer katıldı.

Gaziantep’in ardından çalıştaylar Erzurum, Trabzon, Antalya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Ankara’da devam edecek. Çalıştaylar kapsamında yerel yönetimlerdeki hizmet alanlarında şeffaflık, dürüstlük, hesap verebilirlik ve yüksek hizmet kalitesi gibi etik davranış kurallarının oluşturulması ve benimsenmesi ile vatandaşın memnuniyetinin arttırılması hedeflenmektedir.

15 Eki 2019 - 14:49 - Gaziantep Haber

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.