Tescil edilirse işler karışacak

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Mücahitler Mahallesi Grand Hotel’in arkasında yer alan TCDD lojmanlarının koruma altına alınması için Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na tescil başvurusunda bulundu.

MİMARLAR ODASI’NDAN DEMİRYOLU LOJMANLARINA TESCİL BAŞVURUSU

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, TCDD lojmanlarının Gaziantep’te devlet eliyle yapılan ilk sosyal konutlar olduğunu söyledi.

12 bloktan oluşan lojmanların Gaziantep için önemine değinen Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, “Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kazanımlarından bir tanesi olan Demiryolları’nın Gaziantep’teki mimari ve kültürel mirası kent için birçok anlama sahip. 1953 yılında yapımına başlanan Tren Garı ve tamamlayıcı yapıları kentte bulunan mimarların hemen her gün bir araya gelmesini gerektirmiş, ortak konuların tartışıldığı, bilgi alış verişinde bulunulan bir platformun oluşumuna önayak olmuştur. Mimarlar Odası’nın 1954’deki kuruluşundan önce mimarları bir araya getiren bu yapılar bizim için ayrı bir önem taşıyor. Tescillenmesini talep ettiğimiz ve ikişer katlı 12 bloktan oluşan, toplam 48 ailenin barındığı bu lojmanlar her şeyden önce Cumhuriyet’in devlet kurumlarının çalışanlarına verdiği önemin bir göstergesi.” dedi.

GAZİANTEP’TEKİ İLK ÖRNEK

TCDD lojmanlarının Gaziantep’te devlet eliyle yapılan ilk sosyal konutlar olduğunu söyleyen Girişken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleneksel evlerden apartmanlaşmaya geçiş döneminin Gaziantep’teki ilk örnekleri arasında yer alan lojmanlar sonraki yıllarda gelişecek apartman mimarisi için belirleyici olmuş; yapım sistemi, plan tipi, malzeme kullanımı, bahçe düzeni ve peyzaj özellikleriyle yapıldığı dönemde büyük yenilikler getirmiştir. Lojman blokları arasında yer alan geniş bahçe mesafeleri, başarılı bir şekilde planlanan ortak yeşil alanlar günümüzde örneklerini sıklıkla gördüğümüz modern konut sitelerinin Gaziantep’teki öncüsünün Demiryolu Lojmanları olduğunu göstermektedir”

ŞEHRİN KALBİNDE BİR SANAT KÖYÜ

Çevresi yüksek ve yoğun yapılarla çevrelenen lojmanların aynı zamanda bulunduğu çevre içerisinde çok önemli bir kentsel yeşil alan, bir boşluk ve nefes alma noktası olduğunu ifade eden Başkan Özgür Girişken, “Kent belleğinde önemli bir yeri olan, bir döneme ışık tutan, önemli bir yeşil alan olma işlevini de barındıran lojmanların koruma altına alınmasını istedik. Bilindiği üzere Gaziantep Garı ve çevresindeki tamamlayıcı yapılar tescillenmesine rağmen, benzer özellikler gösteren ve istasyon işletme tesislerinin bir parçası olan lojmanlar henüz tescillenmemişti. Mimarlar Odası bu yapıların peyzajı ve bitkileriyle birlikte parsel bazında tescillenmesini ve yaşatılmasını istiyor. İleride personel lojmanı olarak kullanımına ihtiyaç duyulmasa dahi esnek plan şemasından dolayı birçok farklı işlev için değerlendirilebilir. Şehrin kalbinde bir sanat köyü, festival alanı veya resmi kurum alanı olabilir.

Kent halkını, mimarları, idarecileri Cumhuriyet mirası ve kültür değeri Demiryolu Lojmanları’na sahip çıkmaya davet ediyoruz."

07 Haz 2017 - 14:50 - Gaziantep Haber

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.