Yıldırım: İnşaat sektöründeki malzeme krizi çözülmezse istihdam olumsuz etkilenir

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, inşaat sektörünün ana malzemelerinden olan demir-çelik başta olmak üzere yapı ma...

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, inşaat sektörünün ana malzemelerinden olan demir-çelik başta olmak üzere yapı malzemeleri fiyatlarındaki artışın yarattığı mağduriyete çözüm üretilmezse ekonominin ve istihdamın olumsuz etkileneceğini söyledi.

Birçok üretim sektöründe ham madde sorunu yaşandığını dile getiren Tuncay Yıldırım, bu sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğunu belirterek, “Ülke ve Gaziantep ekonomisinde yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla kaldıraç görevini üstlenen inşaat sektörü demir/çelikteki yüzde 100’ün üzerindeki fiyat artışı ile zor durumda” dedi.

Yıldırım, “İnşaat sektörü, başta demir ve çelik olmak üzere plastik, seramik, MDF, suntalam ve cam gibi inşaat malzemelerinin temini ve bu malzemelerdeki olağanüstü fiyat artışları nedeniyle zorluk yaşamaktadır. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Oda üyelerimiz ile sektör temsilcisi paydaş kurumlarımızdan aldığımız geri bildirimler gösteriyor ki yapı malzemelerindeki fiyat artışı ve teminine yetkililer tarafından müdahale edilmezse 250 alt sektörü ile birlikte 2,5 milyon kişiyi istihdam eden sektör büyük bir çıkmaza girecek ve bundan herkes etkilenecek.” şeklinde konuştu.

Yaşanan fiyat artışlarının yanında tedarikte de sorunlar yaşandığını belirten Yıldırım, “Ülkemizin dünyadaki güçlü demir/çelik üreticilerinden olmasına karşın yaşanan bu fiyat artışı inşaat sektörünü derinden etkilemektedir. Özellikle de taahhüde dayalı kamu işi yapan yüklenicilerin sözleşmelerine göre işleri tamamlayabilme şansları kalmamıştır. Kamu müteahhitlerinin yapı malzemelerindeki aşırı fiyat artışından kaynaklanan mağduriyetleri gidermek için fiyat farkı ödenmeli. Sektörün desteklenmesi için uygulanan harçlarda indirim yapılması, söz konusu artış ve temin problemlerinin önüne geçilmesi amacıyla, malzemelerin ihracatına belirli sınırlamalar getirilerek dengeli bir piyasanın oluşturulması gerekmektedir.”

05 May 2021 - 11:49 - Ekonomi

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.