GAZİANTEP SEÇİMİNDEN NOTLAR

Türkiye genelinde olmasa da Gaziantep’te 31 Mart seçimleri geride kaldı.

Ankara ve özellikle İstanbul seçimleri tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Tartışılsın da ama hak, adalet, hukuk neyse o uygulansın.

Sandık bu, seçmenin kafasında soru işaretleri yaratılırsa yarın öbür gün maazallah seçimlere bile güven kalmaz ülkede!

İyisiyle kötüsüyle Gaziantep kazasız belasız bir seçim atlattı diyemiyorum çünkü; ortada muhtarlık kavgası yüzünden giden 3 can var. Nereden baksanız kahredici bir durum.

Değer miydi?

Dünyayı bile yönetseniz giden 3 can geri gelebilir mi?

Gelelim Gaziantep seçimlerine, halk sandık başına giderek iradesini sandığa yansıttı.

Merkezde sonuçlar net: Fatma Şahin Yüzde 53’le Tahmazoğlu, yüzde 60’la, Fadıloğlu ise yüzde 53’le zaferini belirgin bir şekilde ilan etti.

Bir kez daha gördük ki seçimleri teşkilat kazandırır. Bunun en net örneği Şahinbey’de yaşandı. Tahmazoğlu ve ekibi Şahinbey’de MHP’ye bile ihtiyaç duymadan tek başına seçimi rekor oyla götürdü.

Her ne kadar seçim öncesi Celal Doğan faktörünün dengelerini değiştireceğini konuşsak da “Antep cephesinde” değişen bir şey olmadı.

Burada Doğan’a bir parantez açmak istiyorum.

Celal Doğan’ın seçim öncesi hep vurguladığı bir şey vardı. 15 yıl sonra belediyecilik anlamında, bu şehirde bıraktığım hiçbir şeyi eskisi bulamadım. Buna içtiğimiz su da dahil. Doğan bu eleştiriler konusunda haklı olabilir. Ama bu seçim çalışmasını yaparken şu konuyu unuttu. 15 yıl sonra Antep halkı o eski halk mı? Celal Doğan 89’dan 2004’e kadar seçim kazandığında CHP’nin genel seçimlerde Antep’te aldığı belliydi. Celal Doğan figürü ismi ülkücüsünden, solcusuna, sağcısından, Kürdüne kadar geniş bir yelpazede oy alabiliyordu.

İşte en büyük değişim noktası buydu. Bu görülmedi, bu dengeler görmezden gelinerek seçim çalışması yürütülünce seçimi baştan kaybetmek kaçınılmaz oldu.

İYİ Parti adayı yüzde 16’lık oyla sürpriz yaptı. Tahminlerin çok çok üstünde oy oranına ulaştı. Bu konuda seçim öncesi Gaziray’da yaşanan gafın etkisi olduğunu düşünüyorum.

Gaziantep’in seçimlerinden ders çıkarmak isteyenler için her kesime bir örnek mevcut.

CHP Büyükşehir’de en baştan adaylık sürecinde yaptığı yanlışları inceleyebilir. Şahinbey’de son güne kadar yaşadığı adaylık karmaşasının seçimlere nasıl yansıdığına bakabilir. Meclis üyelikleri tartışması yüzünden İl Başkanına neler yapıldığını bu şehir “canlı canlı” izledi, gördü. Kendisini yönetemeyen halkı nasıl yönetecek söylemi Gaziantep’te CHP için değişmez bir gerçek olarak duruyor. Yönetim demişken şunu es geçmeyelim Büyükşehir’de oylar DSP’ye ilçelerde meclis üyeliklerinde CHP stratejisini bile yürütemeyen bir muhalefetten bahsediyoruz. Meclis üyeliklerinde DSP’ye 65 bin oy çıktı. Güler misiniz ağlar mısınız siz karar verin?

AK Parti’ye gelince Cumhur İttifakı Gaziantep 24 Haziran seçimlerine oranla 100 bin üzerinde oy kaybetti seçmen sayısının artmasını dahil etmiyorum bile. Şunu diyebilirsiniz: AK Parti yerel seçimlerde genel seçimlerine oranla zaten düşük oy alabiliyor! Öyle bir şey artık söz konusu bile değil saflar iyice sıklaştırıldı. Şu saatten sonra her seçim artık genel seçim havasında geçecek. Artı örneği destekleyici veri Şahinbey’den geldi: Tahmazoğlu bir önceki seçimde aldığı 217 binlik oyunu arttırarak 240 bine yükseltti.

AK Parti, CHP’ye kırsal ilçelerde iki belediye kaybetti. Buradaki mesajları doğru anlamak önemli. AK Parti kazandığı yerlerde bile fark atamadı. Bir önceki seçime bakarsak fark atması bekleniyordu. Nurdağı başa baş gitti. İslahiye’de çok fark yok. Nizip’te daha yüksek bir oy oranı bekleniyordu. Oğuzeli’nde Cumhur İttifakının oy oranı bir önceki seçimlerde kaçtı belediye yüzde kaçla alındı?

Her kurum kendi özeleştirisini verecektir bu sonuçlara göre. Önemli olan tespitleri doğru yapıp yerinde analizlerle halka daha iyi hizmet etmek.

Temennimiz bu yönde.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Cihat Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.