KİLİS’TE BİR SEÇİM

Suriye İç Savaşı'nın başladığı gün olan 15 Mart 2011 tarihinden bu yana Türkiye’de kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 21 Ekim 2021 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 13 bin 177 kişi artarak toplam 3 milyon 723 bin 674 kişi oldu. Bu kişilerin 1 milyon 764 bin 863’ünü (%47,4) 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor. 0-18 yaş arası çocuklarla kadınların toplamı ise 2 milyon 637 bin 531. Türkiye milyonlarca göçmene 10 yılı aşkın bir süredir ev sahipliği yapıyor. Bu göçmenlerin büyük çoğunluğu sırasıyla İstanbul, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Adana’da ikamet ediyor. Türkiye’de en az kayıtlı Suriyeli ise Bayburt’ta yaşıyor. (25 kişi).

Nüfusa oranladığımız takdirde ise 1. Sırada Kilis yer alıyor. Kilis’te yaşayan Türk vatandaşlarının Suriyelilere oranı % 75,1 . Kilis’te 142 bin 792 Türk Vatandaşı ile 106 bin 365 kayıtlı Suriyeli bulunuyor. Geçici koruma statüsünde bulunan evli kadınların ortalama doğum oranı 5,3. Bu gidişle Kilis’te nüfus önce eşitlenecek sonra da T ürkler azınlığa düşecek. Türkiye’de ilk defa bir şehrin sakinleri aşırı göçten dolayı azınlık haline gelecek.

Kilis’e gidip baktığınızda şu an birçok sektörde Suriyelilerin ekonomik olarak söz sahibi olduğu işletmeleri görebilirsiniz. Özellikle meyve ve sebze, kuruyemişçilik Suriyelilerin tekelinde. İlk geldiklerinde el arabasıyla meyve sebze satan göçmenler şu anda dükkanlarda, marketlerde ticaretlerine devam ediyor. İnşaat sektörünün yüzde 80’i Suriyelilerden oluşmakta. Bu durumdan rahatsız binlerce Kilisli farklı şehirlere göç etmeye başladı bile. Ama asıl problemler gelecekte daha da büyüyecek gibi. Bir zamanlar üniversite ve lise geçiş sınavlarında Türkiye çapında hep ilk 5 içerisinde yer alan şehir şimdi son sıralarda yer alıyor. Suriyeli öğrencilerle Türk öğrencilerin aynı sınıflarda okumaya başlamasıyla eğitimde 10 yıldır kaos yaşanıyor.

Size Kilis’in geleceği ile ilgili ipucu olabilecek bir olay anlatayım . Kilis’in başarılı diye bilinen bir okulunda sınıf başkanlığı seçimi yapılıyor. Sınıf mevcudu 38. Mevcudun 23 ü Türk 15 i Suriyeli. Başkanlık seçiminde Türk öğrenciler 4 aday çıkarıyor, Suriyeliler ise tek aday. 15 oy olan Suriyeli öğrenci sınıf başkanı oluyor. İşte size Kilis’in 20 yıl sonra olabilirliği yüksek seçim sonucu.

Suriyelilerin Türkiye’ye savaştan kaçıp sığınmasına hiçbir zaman karşı olmadım. Elimden geldiğince göçmenlere yardım etmeye, en azından g üleryüz göstermeye çalıştım. Fakat göçte yaşanan plansız ve programsızlık, göçmenlerin uluslararası anlaşmalarda pazarlık unsuru olarak görülmesi, bu yükü tamamen bazı şehirlerin üzerine atılması anlaşılır gibi değil. Bir şehrin kültürü, dili, yaşamı her geçen gün asimile oluyor. Eğer bir önlem alınmazsa Kilis yakında halkından yönetimine, esnafından zanaatkarına kadar bir Arap şehri olmaya aday.

‘Göçmenler Türk vatandaşı değil nasıl olsa oy kullanamazlar’ diye söyleyenlere aşağıda yer alan 30 Aralık 2019 tarihli açıklamayı okumayı öneririm

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türk vatandaşlığı verilen Suriyeli sayısının 110 bin olduğu belirtildi. Bu kişilerin 53 bini yetişkin, 57 bini ise çocuklardan oluşuyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar A. Eray Ünver - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.