Tahmazoğlu komisyoncuları yaktı!

Tahmazoğlu komisyoncuları yaktı!

Pazarda 5 liraya satılan domatesin, Hal’deki çıkış fiyatının 70 kuruştan gösterildiği, Şahinbey Belediye Başkanı Sayın Mehmet Tahmazoğlu’nun Pazar denetimleri sırasında ortaya çıkınca, hükümet hemen harekete geçti. Domatesin fiyatı belki düşmedi ama Hal Yasası’nın kökten değişimine yönelik, hükümet hızlı adımlar atmaya başladı.

Belirteyim; yukardaki başlık aslında yanlış bir başlık…

“Tahmazoğlu komisyoncuları yaktı” derken, komisyoncular, iyi bir davranış sergiledi de, mağdur oldu anlamında değil!.. Yanlış anlaşılmasın!.. O denetim ve yurt genelindeki benzer denetimler, komisyonculuk sisteminin kökten değişimine yol açan yeni bir uygulamaya dönüşmesine neden oldu.

Söylenen o ki, artık komisyonculuk tarihe karışıyor. Hükümet, alıcı ile satıcı arasındaki komisyoncuyu ortadan kaldıracak bir formül üzerinde çalışıyor. Bu formül ile tüketici, satın aldığı ürünün, kaç liradan giriş yapıldığını görecek. Belki de gıda fiyatlarına daha makul fiyattan ulaşmasına da olanak sağlanmış olacak? Arada, komisyoncuların yerini kimler alacak, orası net değil… Bu sistem, birileri için yeni bir kazanç kapısı olursa, yine değişen bir şey olmaz. Vergi kaybının önlenmesine yönelik adımlar elbette doğru ama sonuçta üretici her getirdiği ürünü doğrudan bakkala, manava atamayacak. Arada, mutlaka birileri olacak. İşte o birileri(!) umarım, kısa yoldan köşeyi dönenlerden olmaz!.. Endişemi de belirtmeliyim.

Hükümete göre, sadece tarım değil tüm alanlardaki koordinasyonla aksiyon adımları hızlı şekilde atılacak. Lojistikteki kayıpların da önüne geçilecek. Yeni sistemi bekleyip, görelim bakalım…

FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

Dolar kurundaki artıştan kaynaklı, günlük zam yapan fırsatçılar, dolar düşerken, neden fiyat düşürmez, bunu da anlamış değilim. Dün ben bu satırları yazarken, dolar 5,77 civarında idi. İnşallah daha da düşer, ama düşerken de, bunu çarşıda pazarda hissetmemiz gerekmiyor mu?

Haa şimdi bazıları çıkıp “bu sattığımız ürünleri yüksek dolar kuru üzerinden aldık, o yüzden pahalı satıyoruz” diyebilir. Öyleyse, geçmişte düşük kur üzerinden aldığınız ürünü, “yerine yenisini koyamam” diyerek, dolar artar artmaz niye zamlı satıyordunuz, bunu da açıklayın, görelim…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Küpeli - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.